Günde bir avuç fındık yiyen erkekler prostat kanseri olmuyor

Harvard Üniversitesi'nden iyi haber geldi. Fındık yemek prostat kanseri riskini azaltıyor. Günde bir avuç fındık yiyen erkekler prostat kanseri olmayacak.

Amerika'da yapılan araştırma, fındığın prostat kanserine karşı önemli bir önlem olduğunu ortaya çıkardı. İşte bir avuç fındıktaki mucize...

Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırma fındığın bir faydasını daha gösterdi. Prostat kanserini yüzde 34 oranında engellediği ortaya konan fındığın ayrıca tip 2 diyabet ve kalp hastalıklarına karşı da etkili olduğu görüldü.

İngiliz sağlık dergisi Journal of Cancer’de yayınlanan araştırmaya göre haftada bir avuç fındık tüketmek prostat kanseri riskini yüzde 34 oranında azaltıyor. Araştırmayı yürüten uzmanlar, fındığın ve fıstığın doğal karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitamin kaynağı olduğunu belirterek, fındığın sağlık açısından faydalarını vurguladı.

İŞTE FINDIĞIN FAYDALARI

Fındığın faydaları saymakla bitmiyor. Sizler için başlıca faydalarını derledik.

Kalp ve Damar Sağlığı: Fındığın herkes tarafından bilinen en baskın özelliği kalp ve damar sağlığına olumlu katkıları olduğudur. Bunun nedeni fındığın içeriğinde doymamış yağların çok fazla olmasıdır. Doymamış yağlar arasında en çok bilinenleri HDL, LDL ve oleik asittir.

Aynı zamanda içindeki omega 3 yağları sayesinde damarları korur ve kan akışını düzenler. Damar ve kalp dostu olması nedeniyle kalp krizi riskini en aza çekmeyi başarırken kötü kolesterolün düşürmesine yardımcı olur ve kolesterol değerlerini dengede tutar. Üstelik iyi kolesterol değerlerini yükseltebilir.
Hafıza ve Göz Sağlığı: Fındığın içerisinde bol miktarda E Vitamini bulunur. 1 su bardağı fındık tüketimi günlük E Vitamini ihtiyacının ortalama %86’sını karşılar. E vitamini özellikle hafızanın korunması ve ilerleyen yaşlarda zayıflamasının önlenebilmesi için en önemli vitaminlerden biridir. Bunlara ek olarak fındıktaki A ve C Vitaminleri göz sağlığını korur
Antioksidan Etkisi: Fındığın güçlü bir antioksidan olduğu bilinmektedir. Düzenli fındık tüketimi sayesinde vücudunuzu zararlı toksinlerden arındırabilir ve uzun vadede bu toksinleri vücudunuzdan uzak tutmayı başarabilirsiniz

Cilt Sağlığı: Fındığın antioksidan içermesi aynı zamanda cilt sağlığı için de oldukça önemlidir. Cilt için ciddi birer sorun oluşturan serbest radikallerle savaşmaya yardımcıdır. Güneşin neden olduğu cilt kanserini önlemeye yardımcı olan fındık, hücrelerin yenilenmesi konusunda da etkilidir
Kilo Kontrolü: Fındığı kilo kontrolünde kullanmak mümkündür. Bunun için bir avuç fındığı yemeklerden önce tüketebilirsiniz. Bu sayede fındık sizde tokluk hissi uyandıracak ve yemek yeme isteğini köreltecektir

Üstelik fındık yüksek kalorili bir yiyecek olmasına rağmen tüketilecek bir avuç fındığın vücuda kalori yüklemesi gibi bir durumu yoktur. Yine de yüksek kalori değeri unutulmayarak dikkatli ve ölçülü biçimde tüketilmelidir.

Kaslar: Fındık bol miktarda magnezyum içerir. Magnezyum, bilindiği gibi kasların güçlü yapısını korumasını, sağlıklı kas gelişimini destekler ve kas kayıplarını önler. İnsan vücudunda magnezyum oranının düşük olması kasılmaları ve krampları tetikler (10). Bu nedenle vücudun magnezyum eksiğini karşılamak için fındık kaynağına başvurabilirsiniz.

Kemik Sağlığı: Fındığın içeriğinde bulunan magnezyuma ek olarak kalsiyum kemik gelişimine katkıda bulunur (11). Sağlıklı kemik gelişiminde fındık tüketiminin önemi yadsınamayacak bir öneme sahiptir diyebiliriz.

Sindirim Sistemi: Fındık lif değeri bakımından yeri doldurulamayacak kadar değerlidir. Bu anlamda lifli gıdalar tüketmediğinizi düşündüğünüz bir gündeyseniz iki avuç fındık yiyebilirsiniz. Üstelik lifli gıdaların vücut için en büyük faydası bağırsak hareketliliğini sağlayarak kabızlık sorununu çözebiliyor olmasıdır (12). Kabız olduğunuzda fındık yemek işinize yarayacağı gibi bu olumsuzluğu yaşamamak için de fındık tüketebilirsiniz. Ek olarak lif içeriğinin çok zengin olması nedeniyle tip 2 diyabet sorununa olumlu etkileri bulunmaktadır.

Sinir Sistemi: Sinir sisteminin sağlığını korumada önemli rol oynayan amino asitler için B6 vitamini ciddi önem taşımaktadır (13). Çünkü B6 vitamini epinefrin, serotonin ve melatonin içeriğiyle sinir sisteminin sağlıklı ve aksamadan çalışmasına yardımcı olur.

Kadın Sağlığı: Yüzyıllardır doğurganlığı arttırdığına inanılan fındık bebek isteyen anne ve baba adaylarına önerilen gıdalar arasında yer almaktadır (14). Anne adayları, gebelik döneminde bebeğinin gelişimini desteklemek adına fındık yiyebilir.

Yukarıda fındığın kabızlık sorununa iyi geldiğini belirtmiştik. Bu özelliği ile gebelik döneminde sık görülen kabızlığı önlemek için fındık tüketilebilir. Buna ek olarak adet sancılarının giderilmesinde ya da en azından daha hafif yaşanmasında fındığın etkisi vardır.

Ruh Sağlığı: Fındık omega 3 yağlarıyla beraber a-limolenik asitler açısından zengindir. Bununla birlikte B vitamini yönünden zengin olan fındık stres, depresyon, gerginlik durumlarını hafifletir (15). Kimi araştırmalara göre şizofrenik durumları bile olumlu yönde değiştirdiği bilinmektedir.

Genel Sağlık: Fındığın zengin içeriği bağışıklık sisteminin düzgün işlemesinin birinci nedenidir. Sistemde herhangi bir açık oluşmayınca hastalıklar da vücudunuzu ele geçiremez. Bu nedenle özellikle kış aylarında hasta olmaktan korkuyorsanız bol ve düzenli şekilde fındık tüketmeye özen gösterin.

Kanser: Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar fındığın içeriğindeki E Vitamini özellikle meme ve mesane kanserini görülme oranını düşürdüğü yönünde sonuçlara sahiptir (16, 17). Bu araştırmalar kanserin önlenmesi konusunda ümit verici olmakla birlikte daha çok kişinin katılımıyla yapılacak, geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber