Metehan DEMİR
Bir yanda Musul'da dev harekat için geri sayılırken, öte yanda Ankara ile Bağdat arasında gerginlik tırmanıyor. İşte tam bu süreçte sürpriz bir gelişme gündeme bomba gibi düştü.
Ankara'dan içinde özel kuvvetler, istihbarat ve dışişlerinden yetkililerinden oluşan üst düzey bir heyetin Bağdat'a gönderilmesi kararı alındı. Tam da Musul'a dev harekatın olmasının beklendiği şu günlerde seyahatin önemi dikkat çekti.
ÇOK TANIDIK İSİMLER
Ankara'nın olası Musul operasyonunda burada etnik ve mezhepsel dengelerin değiştirilmemesi, Türkmenlerin korunması ile ilgili kırmızı çizgilerini bizzat seslendirecek olan ekibin içinde üç yıldızlu 'çok tanıdık ve önemli isimler' bulunuyor. Benzer bir heyet geçen günlerde Mesut Barzani ile de görüşmüştü.
Alınan bilgiye göre, görüşmelerde, Bağdat'ın Türkiye'nin çıkmasını istediği Musul yakınındaki Başika Üssü ile ilgili de heyetin geri adım atmayacağı ifade ediliyor.
YENİ ÜSLER
Ayrıca, Kuzey Irak'ta Başika ile birlikte 5 üssü daha bulunan ve ayrıca 3 şehirde özel irtibat merkezi bulunan Türkiye, Dohuk'un güneyi ve Telafer civarında da iki üs daha istedi. Ankara, Bağdat'a, Irak'ın her yeri işgal altındayken ve özellikle sınır bölgelerinde terörist PKK'ya göz yumulurken kendi güvenliği için kamplarda kalmak dahil her türlü adımı atacağını sık sık ifade ediyor.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Dün de son olarak Başika'da 700 askerin bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Musul’a yakınız. Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" demişti.
Erdoğan şöyle devam etmişti:
"Başika'daki Türkler, birilerini rahatsız ediyor, kimi rahatsız ediyor? Irak'ın merkezi yönetimini. Niye rahatsız ediyor? İşte Ahmet bey başbakanken bunlarla şuandaki başbakanla aynı masaya oturup oradan mesajları vermişlerdi ve beni de cumhurbaşkanı olarak makamımda gelip ziyaret ettiğinde, bizi bizzat oraya davet etmek suretiyle terör örgütü DEAŞ'la mücadele noktasında bizden yardım isteyen kimdi? Bunlardı. Şimdi 'buradan çıkmalı' diyor. Türkiye'nin istenildiği zaman gelen istenildiği zaman çıkan bir ülke değildir.
1 MART TEZKERESİ YANLIŞI
Musul'da yaşayanların DAEŞ'in aktif olması nedeniyle rahatsız olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin koalisyonda istenmediğini söyledi. Sebebini ise, Türkiye'nin masada istenmemesine bağladı. Erdoğan ayrıca 1 Mart tezkeresinde yanlış yapıldığını, Türkiye'nin Irak'tan çıkmaması gerektiğini söyledi. Erdoğan, ''Türkiye çıkmamalı ve orada olmalıydı. Türkiye çıkmasaydı, Allah'ın izniyle orası böyle olmazdı.'' dedi.
'MUSUL'A YAKINIZ'
Olası Musul operasyonuna da değinen Erdoğan, sözlerinin devamında ''Başika’da 700’e yakın asker var. Musul’a yakınız. Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
Önemli bir dip not; artık kenti IŞİD'den temizlemek için ABD öncülüğündeki Musul operasyonu için günler kaldı. Kimine göre haftasonu. Ama asıl önemli olan Musul operasyonu sonrası neler olacağı. Özellikle stratejik kazanım ve kayıplar anlamında Türkiye açısından.
Ne olursa olsun da yeter ki, Türkiye'nin hayrına olsun...