Güneş ışığına maruz kalmak erkekleri acıktırıyor! Peki neden kadınları etkilemiyor?

Yeni bir araştırma, erkeklerin güneş ışığına maruz kalmaları durumunda daha çok acıktığını bilimsel olarak kanıtladı. Peki kadınlarda bu durum neden farklı?

Daha önce hiç dikkat ettiniz mi bilmiyoruz ama erkekler genelde pinkiklerde, doğa yürüşylerinde ya da sahilde yürürken daha fazla yiyecek tüketir. İşte bilim insanları bunun nedenini öğrenmek için bir araştırma yaptı.

Tel Aviv Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, güneş ışığına uzun süre maruz kalmanın erkeklerde daha fazla acıkmaya sebep olduğu fakat kadınlarda böyle bir durumun olmadığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu durumun sebebinin erkeklerde ve kadınlarda metabolik mekanizmaların farklı şekilde çalışmasına bağladı.

Erkekler neden kadınlardan daha çok acıkıyor?

Bilim insanları ve araştırmacılara göre, sadece insanlarda değil hayvanlarda da türün erkek üyeleri, güneşe maruz kalmaları durumunda p53 adlı bir proteini vücut içerisinde serbest bırakıyor. Bu protein, güneş ışınlarının deride oluşturduğu DNA bozulmalarını tamir etmek için görevlendiriliyor. Erkeklerin vücudunda p53 serbest bırakıldığında, açlık hissini arttıran Ghrelin hormonu da salgılanıyor. Kadınlarda ise östrojen hormonu, Ghrelin ve p53 etkileşimine engel oluyor.

Araştırmaya göre erkek ve kadın bünyeleri arasında dikkat çekici bir fark söz konusu ve bu fark hem sağlıklarını hem de davranışlarını etkiliyor. Yine de henüz iki cinsiyetin UV ışıklar gibi dış uyaranlara nasıl tepki verdiği arasında bir bağıntı kurulmuş değil. Yapılan çalışma ile ilk defa güneş ışıklarına maruz kalma ile cinsiyet arasında bir bağıntı bulmayı amaçlayan bir araştırma yapıldığını belirten bilim insanları, böylelikle güneş ışığı, moleküler yapı ve cinsiyet arasında ilk kez bağ kurulmuş oldu.

Bim 22 Kasım aktüel katalogda Google akıllı TV ve dikey süpürge var Altın haftanın son işlem gününe yükselişle başladı! Barajların doluluk oranı ne kadar? 22 Kasım 2024 baraj doluluk oranı
Sonraki Haber