Güneş lekeleri kabusunuz olmasın! İşte güneş lekelerinden korunma yöntemleri
GÜNEŞİN NEDEN OLDUĞU LEKE TİPLERİ
Uzman Doktor, güneşe maruz kaldığımızda ortaya çıkan leke tiplerini anlattı. Yardımcı, ''Güneşle gelen lekeler; gebelik lekeleri, melazma, çiller ve solar lentigodur. Daha çok yüzde, ellerde, sırtta ve dekoltede görülürler.
Çiller, genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar ve genelde açık ten rengine sahip ve kızıl saçlı kişilerde bulunurlar. 5 mm çapında, yuvarlak veya oval kahverengi lekeler şeklinde olan çiller, sıklıkla yüzde, ellerde, kollarda ve göğüs kısmının üst tarafında görülürler. Güneş ışığına maruz kalınması durumunda ise vücut kendini korumak için daha çok çil üretir ve çiller daha çok belirginleşmeye başlar.
Daha çok 30’lu yaşlardan sonra rastlanılan Solarlentigo ise vücudun en çok yüz, el sırtı, omuzlar ve boyun gibi güneşe en çok maruz kalınan bölgelerinde görülür. Çillerden çok daha büyüktürler ve oval kahverengi ya da siyah lekeler şeklinde görülürler. Akut güneş yanıklarında görülme sıklığı artar.
Melazma, daha çok alın, yanak, burun üzeri, çene ve dudak üstünde görülen kahverengi lekelerdir. Güneşe bağlı olarak ortaya çıkar ve gebelik, doğum kontrol hapları, epilepsi tedavisi nedenleriyle oluşabilir. Melazmanın, yüzeysel, derin ve miks tip olmak üzere farklı şekilleri vardır ve lekenin derinliğine göre bir tedavi şekli uygulanır. Koyu tene sahip kişilerde görülme sıklığı fazladır.
Gebelik lekeleri, melazmanın hamilelik döneminde rastlanılan bir türüdür. Doğum sonrasında kendiliğinden geçer aksi durumda melazmanın tedavi yöntemlerinden biri uygulanabilir. Güneş ışığıyla daha da belirginleşirler.
Sıklıkla yüz, el sırtı ve gövdede ortaya çıkan çizgisel veya benekli kahverengi lekeler olan berloque egzama daha çok kadınlarda görülür. Bir takım bitkilerin, kozmetik ürünlerin cilde teması ve sonrasında güneş ışınlarıyla etkileşime girmesiyle ortaya çıkar.’’