Güneş Teknolojileri Fabrikası bugün açılıyor! 400 milyon dolarlık ithalatı önleyecek!

Ankara'nın Sincan ilçesinde Kalyon Enerji tarafından kurulan, toplamda bin 400 kişiye istihdam sağlayacak dünyanın ilk entegre Güneş Teknolojileri Fabrikası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bugün açılıyor. Tesis tarafından üretilecek elektrikle yıllık 400 milyon dolarlık ithalatın önlenmesi hedefleniyor.

Türkiye, bağımsız enerji politikası çerçevesinde dev bir yatırımı daha hayata geçiriyor. Kalyon Enerji'nin kurduğu, Türkiye ve dünyanın ilk entegre Güneş Teknolojileri Fabrikası bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ankara Sincan'da bulunan Başkent OSB'de açılıyor.

400 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Yıllık 500 megavat üretim kapasitesine sahip olacak panel üretim fabrikasında, tüm dünyanın Çin'den ithal ettiği ve güneş panelinin en önemli parçası olan ingot üretimi de yapılacak. Hem fabrikadaki ingot üretimi, hem de Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nde üretilecek elektrikle yıllık 400 milyon dolarlık ithalat önlenmiş olacak.

Silikon işleme teknolojisini Türkiye'ye kazandıracak, 400 milyon dolarlık yatırımla kurulan fabrika, "ingot, wafer, hücre ve modül" imalatını tek çatı altında yapabilen Türkiye'nin ilk entegre tesisi olacak. Yılda 500 megavatlık üretim kapasitesiyle hizmet verecek olan fabrikanın ilk üretimleri, Güneş YEKA 1 projesi kapsamında kurulacak toplam 1.000 megavat kurulu güce sahip Konya Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nde kullanılacak. Tüm ürünlerin üretim sahfalarının tek çatı altında toplandığı, dünyada başka bir örneği olmayan fabrika, bir eğitim, üretim ve teknoloji üssü niteliğinde.

İHRACAT DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Fabrikanın 500 megavatlık kapasitenin 2021'de 1000 megavata çıkarılması planlanıyor. Bu nedenle sadece Konya Karapınar'daki güneş enerjisi santralinin ihtiyacını karşılamayacak olan fabrika, kapasitesi arttıktan sonra ihracat da gerçekleştirecek.

100 AKADEMİSYEN GÖREVLİ

Fabrikada Ar-Ge'ye de çok ciddi yatırım yapıldı. Hasan Kalyoncu Üniversitesi, ODTÜ Güneş Araştırmaları Merkezi, TÜBİTAK ve ilgili bakanlıkların paydaşlığında oluşturulan Ar-Ge Merkezi'nde, 100 akademisyen görev yapıyor.

15 PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

10 yılda Ar-Ge'ye 80 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Merkez, panelin verimliliğini 385 megavattan 485 megavata çıkarmak için çalışmalara başladı. Ar-Ge Merkezi şu anda, panelin verimliliğini artırmaktan aydınlatmaya, sulama sistemlerine kadar 15 proje üzerinde çalışıyor.

2 MİLYON KİŞİNİN BİR YILLIK ENERJİ İHTİYACI KARŞILANACAK

Ankara'da üretilecek güneş panelleri, Konya Karapınar'da kurulacak Türkiye'nin en büyük güneş enerji santralinde kullanılacak. Bu santral için 2.5 yıl boyunca toplam 3.5 milyon adet güneş paneli üretilecek. Üretilen bu panellerin 20 milyon metrekare alan üzerine montajı yapılacak. Karapınar Güneş Santrali faaliyete geçtiğinde 2 milyon kişinin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak. Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası 400 milyon dolar, Karapınar Güneş Santrali ise 1 milyar dolar yatırım ile kuruluyor. İki projenin toplam maliyeti 1.4 milyar dolar.

ÇEVRE DOSTU PROJE

Fabrika ve yenilenebilir enerji santrali çevre için de önemli bir role sahip... 1.000 megavatlık güce sahip Karapınar Güneş Santrali'nin de devreye gitmesiyle her yıl 1.5 milyon ton karbondioksit salımı engellenecek.

BAKAN ALBAYRAK: MİLLİ ENERJİMİZİ ÜRETMEYE BAŞLIYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından açılışa ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Beton beton diyenlere NOT:

Avrupa ve Orta Doğu'nun İlk Yerli Entegre Güneş Paneli Fabrikası TÜRKİYE'DE açılıyor.

ÜLKEMİZİN dışa bağımlılığını bitirecek adımları tek tek atıyoruz. Temiz ve bağımsız enerji teknolojimizle MİLLİ ENERJİMİZİ ÜRETMEYE BAŞLIYORUZ.

MADE IN TÜRKİYE"

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber