Güneş tutulması saat kaçta? 10 Haziran Ateş Çemberi Türkiye'den izlenebilecek mi?

Doğa tutkunlarının yakından takip ettiği Güneş tutulması bugün 10 Haziran 2021 Perşembe gününde gerçekleşecek. Milyonlarca kişi bu an için heyecanla beklemeye başlarken Ateş Çemberi Güneş Tutulması saat kaçta sorusu bir kez daha gündemde.

2021 Güneş Tutulması için geri sayıma geçildi. Ay ve Güneş’in sebebiyet verdiği ve muhteşem bir Ateş Çemberini andıran Güneş tutulması 10 Haziran Perşembe gününde gerçekleşecek. 2021 yılının en önemli doğa olaylarından biri olarak gösterilen Güneş tutulmasının Türkiye’nin izlenip izlenemeyeceği ise şimdiden merak edilmekte.

10 Haziran Güneş Tutulması Saat Kaçta?

2021’in Ateş Çemberi adını alan Güneş Tutulması doğa olayı 10 Haziran Perşembe gününde saat 13.53’te başlayacak. Yılın en yakın astronomik olayları arasında yerini alan Ateş Çemberi Güneş tutulması, Kanada’dan başlayarak Sibirya’da sona erecek.

Güneş Tutulması Türkiye’den İzlenebilecek Mi?

Kanada’dan başlayarak Sibirya’da sona erecek Güneş tutulması, Türkiye’den izlenemeyecek. Kuzey Yarımküre'de etkili olacak Ateş Çemberi Güneş tutulması bir noktada sadece 3 dakika 51 saniye kadar sürecek. Yeryüzünün farklı noktalarında ise bu tutulma anı yaklaşık olarak 1 saat 40 dakika kadar sürecek.

Tutulma esnasında gezegenimizin tek uydusu konumundaki Ay, Güneş'in önüne geçerek tüm kenarları kapatacak ve bu yüzden de Ateş Çemberi adını alacak.

Ateş Çemberi Nasıl Oluşuyor?

Yılda sadece bir kez gerçekleşen bu tutulma, Ay’ın Dünya’dan en uzak yörüngesinde olduğu zaman meydana geliyor. Bu gökyüzü olayı ikonik fotoğrafların ortaya çıkmasına da sebebiyet veriyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Astronomi Laboratuvarı bilgilerine göre; tutulma anı başlangıcı saat 11.12’de bitişi ise 16.11’de.

Güneş Tutulması Neden Olur?

Güneş tutulması, Ay’ın yörünge hareketi esnasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gerçekleşen bir doğa olayıdır. Tutulma olayının tamamen gerçekleşebilmesi için Ay’ın yeni ay evresinde olması ve Dünya’ya göre Güneş ile kavuşum halinde yani Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekmektedir.

2021 yılında Güneş tutulması 2 kez daha gerçekleşecek.

19 Kasım 2021 Parçalı Ay Tutulması (Amerika, Avustralya)

4 Aralık 2021 Tam Güneş Tutulması (Antarktika, Güney Afrika, Atlantik Okyanusu)

Tottenham Liverpool şifresiz canlı maç izle Lucas Torreira'dan Devrim Özkan sorusuna sert yanıt! Okan Buruk: Şampiyonluk yolunda birlikteliğimiz var!
Sonraki Haber