Güneş yanığına yoğurt ve diş macunu sürmeyin!

Güneş yanığına yoğurt ve diş macunu sürmeyin! Uzmanlar, güneş yanıklarının mutlaka doğru uygulamalarla tedavi edilmesi gerektiğini söylüyor. Türkiye genelinde sıcaklıklar yüzünden bunaltıcı günler yaşanıyor. Uzmanların uyarılarına göre "Güneş koruyucusuz dışarı çıkılmamalı. Güneş koruyucu kremi alırken özellikle organik olması ve kimyasal filtre içermemesine dikkat edelim" açıklaması yapılıyor. Güneş altında koruyucu tedbirler almadan vakit geçirmek, güneş yanıklarına neden olabiliyor. Ciltte kaşıntı, acı, üşüme hissi ve tüm vücutta halsizliğe neden olan güneş yanıkları, bazen su toplayarak tedavisi güç bir hal alabiliyor ya da deri kanserine davetiye çıkarıyor.

Güneş yanığına yoğurt ve diş macunu sürmeyin!
Uzmanlar, güneş yanıklarının mutlaka doğru uygulamalarla tedavi edilmesi gerektiğini söylüyor.

Türkiye genelinde sıcaklıklar yüzünden bunaltıcı günler yaşanıyor. Uzmanların uyarılarına göre "Güneş koruyucusuz dışarı çıkılmamalı. Güneş koruyucu kremi alırken özellikle organik olması ve kimyasal filtre içermemesine dikkat edelim" açıklaması yapılıyor.
Güneş altında koruyucu tedbirler almadan vakit geçirmek, güneş yanıklarına neden olabiliyor. Ciltte kaşıntı, acı, üşüme hissi ve tüm vücutta halsizliğe neden olan güneş yanıkları, bazen su toplayarak tedavisi güç bir hal alabiliyor ya da deri kanserine davetiye çıkarıyor.

Güneş ışınlarının sıklıkla birinci ya da ikinci derece olarak tanımlanan daha yüzeysel yanıklara sebep olabiliyor. Ancak güneş ışınlarının içerdiği radyoaktif enerji daha ciddi tablolara neden olabiliyor.

BU SAATLERE DİKKAT ETMEKTE FAYDA VAR

Çöl sıcaklarının gelmesi ve meteorolojiden yapılan 'kuvvetli sıcak hava dalgası' uyarısının ardından sağlık uzmanları da sıcak havaya karşı uyarılarda bulundu.

Dr. Reyhan Erol, soğuk havanın vücuda zararlı olabileceği gibi aşırı sıcak havanın da zararlı olduğunu kaydederek, "Özellikle belli yaş gruplarında bu risk daha fazla artıyor. Burada zarar dediğimiz, sıvı kayıpları. 60-65 yaş üzeri ve özellikle çocuk ve bebeklerde bu zarar, sıvı kayıplarının daha fazla olduğunu görüyoruz. Mümkün olduğunca bu yaş gruplarında saat 11.00 ile 16.00 arasında acil bir durum olmadıkça dışarı çıkmamalarını arzu ediyoruz. Eğer mecburi bir işleri varsa özellikle yaşlı insanlar için bahsediyorum bol sıvı almaları, yanında sıvı bulundurmaları, ara öğünlerini yapmaları, taze sıkılmış meyve suyu ve meyve tüketmeleri uygun olacaktır. Yine çocuklar bu dönemde mümkün olduğunca tabii ki ebeveyn kontrolü altında olacakları için bu saatlerde dışarı çıkmamaları özellikle oyun konusunda oyun oynamak isteyecekler ısrarla dışarıda. Ebeveynlerin de bu konuda hassasiyet göstermeleri yerinde olacaktır diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Güneş yanıklarının mutlaka doğru uygulamalarla tedavi edilmesi gerektiğini belirten uzman, güneş yanıklarından korunmada ve tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında şu bilgileri veriyor:

EN SIK NEDEN AÇIK TENLİYKEN HEMEN BRONZLAŞMA İSTEĞİ
Bronzlaşmak her ne kadar kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlasa da, her cilt tipinde mutlaka zararlı etkilere neden olur. Özellikle açık tenli ve kızıl saç rengine sahip bireyler, güneş yanığına karşı en hassas bireylerdir. Çünkü bu bireylerde “melanin pigmenti” adı verilen koruyucu pigment, diğer insanlara oranla daha az bulunmaktadır. Bu kişiler güneşten korunmak için 2 kat özen göstermelidir.

DERECE YANIKTA KIZARIKLIK OLUYOR ANCAK CİLT SU TOPLAMIYOR
Güneş yanıklarının oluştuğu anda ve uzun dönemde yaratacağı problemler, iki önemli grup halinde incelenmektedir. Birinci derece yanıklarda deride kızarıklıklar görülür ve su toplaması izlenmez. Bu durumda yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

Güneş yanığı olan bölgeye nemlendirici pomatlar sürmek.
Bol su tüketmek.
Sıvı içeriği yüksek besinleri tercih etmek.
Soğuk kompresler yapmak.
Sık sık ılık duş almak.
Hafif kıyafetler giyerek derinin yükünü azaltmak.

YOĞURT VE DİŞ MACUNU YANIK OLAN BÖLGEDE ENFEKSİYONA NEDEN OLABİLİR
Güneş yanığı durumunda yaranın acısını alıp kişiyi rahatlatacağı düşüncesi ile yanık bölgesine yoğurt ve diş macunu sürülmesi son derece yanlış bir uygulamadır. Tıbbi etkisi bilinmeyen ve bakteri üremesine yol açabilecek bu maddelerin kullanımından mutlaka kaçınılması gerekmektedir. Bunun yerine doktorun önereceği ilaçlar ve uygulamalardan faydalanılmalıdır.

MUTLAKA UZMAN YARDIMI ALIN
İkinci derece yanıklar su toplaması ile kendini gösterir ve birinci derece yanıklardan daha derin bir yanık yaralanmasına işaret eder. Vücuttaki bu bölgeler açık yara olarak kabul edilmelidir ve bir uzman tarafından yapılacak değerlendirmenin ardından bazı hastalarda kapalı pansumana geçilmesi gerekebilmektedir. Su toplaması olan bölgenin genişliği arttıkça, bu durumun vücut için daha belirgin zarara yol açacağı unutulmamalıdır. Özellikle kronik böbrek yetmezliği, alkolizm, kalp hastalığı gibi ek hastalıkların ya da durumların varlığında, geniş yüzeyleri kaplayan ikinci derece yanıklarda damar içi yoldan serum tedavisi gerekebilmektedir. Güneş yanığı olan hastalarda sıklıkla 5-7 gün içerisinde tam iyileşme beklenmektedir.

YAZ TATİLİ CİLT KANSERİNE ZEMİN HAZIRLAMASIN
Güneş yanıklarının vücut için en önemli zararlı etkilerinden birisi de, ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek olan deri kanserlerine yol açabilmesidir. Deri kanserlerinin bir kısmı derinin maruz kaldığı toplam güneş ışığı miktarıyla ilişkili olduğu için, güneş ışığına devamlı maruz kalan bireylerin kol, baş, boyun gibi uzuvlarında ortaya çıkabilmektedir. Deri kanserlerinin diğer bir çeşidi ise deriye aniden alınan yüksek güneş ışığı ile ilintilidir. Bu tarz deri kanserlerinin İskandinav ülkeleri gibi kuzey enlemlerde yaşayan beyaz tenli insanların yaz tatilleri esnasında yoğun güneşlenme sebebiyle oluştuğu görülmektedir.

GÜNEŞLENMENİN GETİRECEĞİ TEHLİKELERDEN KORUNUN
Güneş yanıklarının deri ve vücut sağlığı için önemli oranda zararlı olduğu akıldan çıkartılmamalıdır. Bu durumda izlenilecek en iyi yöntem, güneş ışınlarından korunmaktır. Yaz mevsiminde güneşin dik ışınlarla dünyaya geldiği saatler olan 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışığına maruz kalmamak ve diğer vakitlerde de deri tipimize uygun faktörde güneş koruyucu krem kullanmak oldukça önemlidir. Gün içinde güneş koruyucu kremlerin birkaç kez sürülmesi gerekmektedir. Bunun dışında kıyafet seçimine özen göstermek, gün içinde kalın kenarlıklı şapkalar takmak ve şemsiye altında durmak da alınabilecek önlemler arasındadır.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber