Güney Kore'den bir grup nasıl dünyaya açıldı?
Altı yıl önce BTS, ''No More Dream'' şarkısı ile müzik endüstrisine kendini tanıttı. İşte küçük bir şirketten Amerika'ya kadar açılan Güney Koreli grubun başarı hikayesi...
BTS'i oluşturan yetenekli grup üyelerinin adları Kim Tae-hyung (sahne ismi V), Jung Ho-seok (J-Hope), Kim Nam-joon (RM), Kim Seok-jin (Jin), Park Ji-min (Jimin), Jeon Jung-kook (Jungkook) ve Min Yoon-gi (Suga). 2013'te çıkış yaptıklarında yaşları 15 ve 20 arasındaydı. Güney Kore'nin üç büyük şirketi (SM Entertainment, JYP Entertainment ve YG Entertainment) arasında olmayan Big Hit Entertainment'a katıldılar. Küçük bir şirketten geldiler ve sayısız başarıya imza attılar.
Her yaştan, ülkeden ve cinsiyetten oluşan hayran kitleleri ARMY, grup Amerika'ya açılırken de yanlarındaydı. Amerika'da ilk defa 19 Kasım 2017'de Amerikan Müzik Ödülleri'nde performans sergilediler. Ardından Amerika'nın en sevilen programlarından biri olan Jimmy Kimmel Live'a konuk oldular. 2019'un en başarılı insanlarının arasına girerek Time Magazine'in kapağına çıktılar.
BTS, 2018 yılında Birleşmiş Milletler'de konuşma yapan ilk K-pop grubu oldu. Liderleri Kim Nam-joon, gençlere kendilerini sevmeleri ve hayatlarını istedikleri şekilde yaşamaları için ilham verdi. UNICEF'e büyük bağışlar yapan BTS, milyonlarca çocuğu kurtardı.
10 Şubat'ta gerçekleşen Grammy Ödülleri'nde ilk defa ödül sunan ve Billboard Müzik Ödülleri'nde de ilk defa ödül kazanan K-pop grubu/şarkıcısı oldular. Durmadan çalışan ve hiç ara vermeyen grup, 13 Nisan'da Saturday Night Live'a konuk oldu ve yeni şarkıları 'Boy With Luv' ile hayranlarıyla buluştu.
Başarılarının yanı sıra BTS, paylaşımları İngilizce olmamasına rağmen Twitter'da 20 milyon takipçiye ulaştı. Takipçi sayıları dünya çapında çok sevilen Beyonce ve Ed Sheeran'dan bile daha fazla oldu.
Grubu diğerlerinden ayıran özellik, şarkılarının anlamlarında yatıyor. Grup, kendini sevmenin önemini vurguluyor ve şarkı sözlerinde edebiyat ile filozofiden bahsediyor. Yeni albümleri 'Map of the Soul: Persona'da, psikolog Carl Jung'ın eserinden alıntılar yer alıyor. Albümdeki 'Dionysus' şarkısı ise mitoloji ile ilgili. BTS, hayran kitlesini kültürel ve sosyolojik açıdan eğitiyor.
BTS, Batılıların 'feminen' algısı nedeniyle ırkçılığa ve homofobiye maruz kalan gruplardan biri. Geleneksel maskülen görünüme uymadıkları için çok tepki alıyorlar. Ülkemizde çıkan haberler, homofobik bir eğilim göstererek BTS'i kültürel farkları yüzünden soyutlamaya çalışıyor. Hayran kitleleri ARMY, dünyanın her yerinden ve her yaşta insanlardan oluşuyor. Türkiye de dahil olmak üzere, toksik maskülenliğin hakim olduğu ülkelerin bu algıyı kırmasını umut ediyoruz.