Hacamat yaptırmak günah mı? Diyanete göre hacamat yaptırmak caiz midir? Hacamat sünnet mi, farz mı?

Geleneksel tedavi yöntemleri arasında önemli bir yere sahip olan hacamat, binlerce yıldır birçok kültürde kullanılan bir tedavi şeklidir. Hacamat, cilt yüzeyine uygulanan ve vakum oluşturarak terapötik etki sağlayan küçük kupaların kullanılmasıyla gerçekleşir. Bu bağlamda hacamatın günah olup olmadığı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, Hacamat yaptırmak günah mı? Diyanete göre hacamat yaptırmak caiz midir? Hacamat sünnet mi, farz mı? İşte, hacamata dair merak edilenler...

hacamat, binlerce yıldır farklı kültürlerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hacamat, cildin üzerine yerleştirilen ve vakum oluşturarak terapötik etki sağlayan küçük kupaların kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Hacamatın dini açıdan uygunluğu ise birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Peki, Hacamat yaptırmak günah mı? Diyanet'e göre hacamat yaptırmak caiz midir? Hacamat sünnet mi, farz mı? Detaylar haberimizde...

HACAMAT YAPTIRMAK GÜNAH MI? DİYANETE GÖRE HACAMAT YAPTIRMAK CAİZ MİDİR?

Diyanete göre hacamat konusunda şu bilgilere yer veriliyor;

Sağlığı korumak veya tedavi olmak amacıyla İslam öncesi Arap toplumunda da uygulanan hacamatı, Hz. Peygamber (s.a.s.) bizzat yaptırmıştır (Buhari, Savm, 32; Tıp, 13; Müslim, Musakat, 62-63). Hacamat, hadislerde geçen tıp ve tedavi ile ilgili diğer uygulamalarda olduğu gibi tecrübeye dayalı tıbbi bir tedavi yöntemidir.

Hakkında pek çok klinik araştırmanın yapıldığı hacamat, geçmişte olduğu gibi günümüzde de bir tedavi yöntemi olmaya devam etmiş; “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği” ile 2014 yılından itibaren tamamlayıcı tıp uygulamaları arasında kabul edilmiştir. Bununla birlikte hacamatın sağlıksız ortamlarda ve tıbben ehil olmayan kimseler tarafından icra edilmesi sağlık açısından önemli tehlikelere yol açabilmektedir. Bu itibarla hacamatın, yeterli bilgi ve tecrübeye sahip ehil kişilerce yapılmasına dikkat edilmelidir.

HACAMAT NEDEN YAPTIRILIR?

Hacamatın sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Bunlar arasında ciltteki kan dolaşımını arttırma, ağrıyı azaltma, metabolizmayı düzenleme gibi önemli etkiler yer almaktadır. Ayrıca, romatoid artrit, sırt ağrısı, migren gibi birçok hastalığın semptomlarını hafifletmede de etkili olduğu bilinmektedir.

HACAMAT NASIL YAPILIR?

Hacamat uygulaması genellikle uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Uygulama sırasında özel olarak tasarlanmış kupalar cilt üzerine yerleştirilir ve vakum oluşturularak kan dolaşımı arttırılır. Modern uygulamalarda ise kauçuk pompalar kullanılarak vakum oluşturulabilmektedir.

Her tıbbi müdahalede olduğu gibi, hacamatın da bazı yan etkileri olabilir. Bunlar arasında hafif rahatsızlık hissi, morarma, yanma gibi durumlar yer alabilir. Bu nedenle, hacamat öncesinde ve sonrasında dikkatli olunmalı ve uzman önerileri takip edilmelidir.

Ankara'da 'Kazı Kazan'dan 4 milyon kazandığını öğrenen genç çıldırdı ''Terörist Mihraç Ural Fransız ajanıdır” Keita Balde Diao kimdir? Keita Balde Diao ve Wanda Nara sevgili mi?
Sonraki Haber