Hadis-i şerif nedir? Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in hadis-i şerifleri

Allah, Müslüman alemine ve tüm insanlara örnek olması ve onlara cennetin kapılarına giden yolu göstermesi için son peygamber Hz. Muhammed'i elçisi olarak bizlere göndermiştir. Hz. Muhammed, yaşayışıyla, davranışlarıyla ve sözleriyle insanlara örnek olmuştur. Peygamber efendimizin kurduğu cümlelere ise hadis denmiş ve bu hadisler bize cennetin kapılarını aralamamız için yol göstermiştir. Peki hadis-şerif nedir? İşte hadis-i şerifi bizlere en güzel şekilde anlatan hadis-i şerif sözleri...

Son peygamberimiz Hz. Muhammed tüm müslüman alemine ve insanlara yol göstermek doğruyu, güzeli tembih etmek için hadis-şerif dediğimiz sözler söylemiştir. Hz. Muhammed'in hadis-i şerifleri her Müslüman'ın bilmesi gereken sözlerdir. Müslüman aleminin sözlerinde, hal ve hareketlerinde örnek alması ve uyması gereken en güzel kişi Hz Muhammeddir. Allah'ın rızasını kazanmak ve peygamber efendimize yakışır ümmet olabilmek için hadisi şeriflerde belirtildiği gibi hayat yaşamalıyız. Peki hadis- şerif nedir? İşte hadis-i şerifin anlamı ve peygamber efendimizin hadis-i şeriflerinden örnekler....

HADİS-İ ŞERİF NEDİR?

Hadisler, Hz. Muhammed'in (S.A.V) sözlerinin davranışlarının, fikir ve eylemlerinin yazıyla ifade edilmiş halidir.  Hadisler özellikleri bakımından üçe ayrılır. Birinci kısım hadisler Kuran-ı Kerim'i teyit etmektedir. İkinci kısım hadisler Kuran'ın getirdiği hükümleri açıklamaktadır. Üçüncü kısım hadisler ise kitapta yer almayan konular üzerine hüküm koymaktadır. 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN HADİS-İ ŞERİFLERİ

İki göz vardır ki cehennem ateşi onlara dokunmaz. Allah yolunda ağlayan göz, bir de gecesini Allah yolunda, nöbet tutarak geçiren göz. Tirmizî, Fedâilü'l-Cihâd, 12

Hiçbiriniz kendisi için istediğini (mümin) kardeşi için istemedikçe gerçek iman etmiş olamaz. Buhârî, Îmân, 7; Müslim, Îmân, 71

Müslüman Müslüman'ın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu düşmanına teslim etmez. Kim mümin kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah'ta onun bir ihtiyacını giderir. Kim Müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa bu sebeple Allah'ta onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim bir Müslümanın kusurunu örterse, Allah'ta kıyamet günü onun kusurunu örter. Buhârî, Mezâlim, 3; Müslim, Birr, 58.

Müslüman, insanların elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir. Tirmizî, Îmân, 12; Nesâî, Îmân, 8.

İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olamazsnız. Müslim, Îmân, 93; Tirmizî, Sıfâtu'l-Kıyâme, 56.

Birbirinize buğuz etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize arka çevirmeyin; ey Allah'ın kulları, kardeş olun. Bir müslümana üç günden fazla (din) kardeşiyle dargın durması helal olmaz. Buhârî, Edeb, 57, 58.

Kişinin müslüman kardeşini küçük görmesi kötülük olarak kendisine yeter. (Müslim, Birr, 32)

Hoş gör ki, hoş görülesin. (İbn Hanbel, 1/249)

Nerede olursan ol Allah'a karşı sorumluluğunun bilincinde ol! Kötülüğünden peşinden iyi bir şey yap ki onu yok etsin. İnsanlara da güzel ahlaka uygun biçimde davran. (Tirmizî, Birr, 55)

Kendisi cehennem ateşine ve cehennem ateşi de kendisine haram olan kişiyi size bildireyim mi? Cana yakın, yumusaş huylu, kolaylaştırıcı kimse. (Tirmizî, Sıfatü'l-kıyâme, 45)

Müminler birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet ve şefkat göstermede, tıpkı bir organı rahatsızlandığında diğer organları da uykusuzluk ve yüksek ateşle bu acıyı paylaşan bir bedene benzer. (Müslim, Birr, 66)

Narin Güran cinayetinde flaş gelişme! Avrasya Tüneli trafiğe kapatıldı Avrasya Tüneli neden kapalı, ne oldu? Ne zaman açılacak?
Sonraki Haber