Hafter Libya dışında da yalnızlaşıyor

Ceyhun Bozkurt oceyhunb@gmail.com

Libya’da Türkiye’nin meşru Libya hükümetine verdiği destek sonrası Trablus’u başkaları adına ele geçirme hayalleri boşa düşen Hafter, kendi ve Mısır halkı tarafından da artık benimsenmiyor. Hafter son olarak, Tobruk’taki meclisin başkanı Akila Salih ile birlikte hükümet operasyonu yapmaya çalışan ve geçici Başbakan Abdulhamid Dibeybe yerine eski İçişleri Bakanı Fethi Başağa’yı Başbakan olarak seçtirmiş yeni bir siyasi kriz oluşturmuştu. Hatta bu olayın hemen ardından Dibeybe’ye suikast girişimi yaşandı.

Dibeybe bu girişime karşı kendisinin Libya halkının seçeceği meşru bir kişiye Başbakanlığı bırakacağı mesajı verdi.

Libya’da, halkın çözümünü istemeyen emperyalist merkezler ve bölgedeki ortakları, kaosu tetikleyecek hamleleri sürerken, Hafter’e yönelik protestolar Libya sınırları dışına taşmaya başladı.

Geçen hafta Mısır’ın başkenti Kahire’nin bir banliyösünde Hafter’e tepki eylemi yapıldı. Kahire'nin bir banliyösü olan Giza'da, Libya'dan gelen mülteciler ve onlara destek veren Mısırlı Müslümanlar için dini tören düzenlendi. Bu kapsamda El Sahaba Camii’nde dua okundu. Töreni ise Libya'daki sorunlarla yakından ilgilenen genç Muhammed Abdullah ve diğer katılımcılar organize etti.

Kahire’deki eylem sırasında katılımcılar, hoşnutsuzluk belirtisi olarak Halife Hafter'in bir portresini de yaktı. Duaların ardından katılımcılar, Hafter'in savaş suçlusu olarak mahkûm edilmesini Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden talep eden bir dilekçe imzaladı.

HAFTER LİBYA’YI BÖLÜYOR

Hafter, kısa bir süre önce BM tarafından desteklenen Trablus'taki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı çıkan Libya Ulusal Ordusu (LUO) başkomutanlığı görevini geri dönmüştü. Hafter, 22 Eylül 2021 tarihinde ülkede parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı 24 Aralık 2021'e kadar LUO'nun komutasını geçici olarak Korgeneral Abdülrezak al-Nadori'ye devretmişti. Seçimlerin ertelenmesiyle Hafter eski konumuna döndü ve Libyalılar bu durumu farklı şekillerde protesto ediyor.

Hafter'in dönüşü, Libya’nın yıllardır süren bölünmüşlüğünü daha da kökleştirebilir. Hafter'in ABD vatandaşlığı ve eskiden CIA için çalıştığı herkesin malumu. Bu nedenle seçim adaylığı ve genel olarak Libya'daki faaliyetleri vatandaşlar tarafından kabul görmüyor.

Seçimlerin ertelenmesinden sonra Hafter’in görevine geri dönmesi Libya için zor günlerin yeniden başlaması anlamına geliyor.

Tüm yazılarını göster