Hakkari ve Şırnak'ı yas evine çeviren karar!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Hakkari ve Şırnak yerine Yüksekova ve Cizre’nin il olacağı açıklaması iki kentin halkında üzüntü ve hayalkırıklığının yanı sıra "hayalet kent mi olacağız" korkusu başlattı...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Hakkari ve Şırnak yerine Yüksekova ve Cizre’nin il olacağı açıklaması iki kentin halkında üzüntü ve hayalkırıklığının yanı sıra "hayalet kent mi olacağız" korkusu başlattı...

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Servet Taş, “22 bin işsiz gencimize bir o kadarı daha eklenecek. Böyle bir durumda biz 44 bin genci nereye bırakacağız? Sayın Cumhurbaşkanımızın merhametine, sevgisine sığınıyoruz” dedi.

Şırnak TSO Başkanı Osman Geliş de “Şırnak yas evine döndü. Sayın Cumhurbaşkanımızın başka ilçeleri il yapmasını saygıyla karşılarız ama iki ilimize ilişkin bu kararını bir kere daha gözden geçirmesini diliyoruz” talebinde bulundu.

Hakkarili kadınların Ankara Sanayi Odasında açtığı kilim sergisine gelen Taş’ın iki telefonu da susmak bilmedi.

İl kalacakları inancıyla konut, otel, alışveriş merkezi yatırımları yapan işadamları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, “Başkan ne yap et, bu kararı durdur. İlçe olursak ekonomimiz biter, biz halk olarak küseriz” sözlerinin ardından Taş, 10 bin yıllık tarihi ve kültürel geçmişi olan şehre 1936’da yüce meclis tarafından il kimliği verildiğini anımsattı.

Taş, Hakkari’nin ilçeye dönüşmesinin olası sakıncalarını ise şöyle anlattı:

HAYALET KENT OLMA KORKUSU

“Bu kimliğin elimizden alınması, maddi ve manevi travmalara neden olacaktır. Terörde en büyük bedeli veren Hakkari referandumda yüzde 32.4 evet dedi. Oysa önceki seçimde AKP’ye yüzde 12.6 oy çıkmıştı. Yaklaşık üç kat artan bu oya rağmen ilçeye dönüştürülmemiz halinde ciddi küskünlükler olacaktır. Cumhurbaşkanımız şehrimize bir gelsin, oyu da ikiye katlayalım. Yüzde 64’e çıkaralım. Biz yeni fabrikalar yapmaya, ekonomiyi büyütmeye, 22 bin gence iş bulmaya çalışırken ilçe statüsüne düşürülmek çok vahim sonuçlar yaratacaktır. Hakkari ilçe olursa 22 bin işsiz gence en az o kadar daha işsiz genç katılacaktır. Böyle bir durumda biz 44 bin genci nereye bırakacağız? Sayın Cumhurbaşkanımızın merhametine, sevgisine sığınıyoruz. Hakkari’de 7 bin devlet memuru var. İlçe olursak bunlar 5’er kişilik aileleriyle, yani 35 bin kişi şehri terkeder. Burada ekonomi kalmaz, esnaf iflas eder, yatırımlar durur, burası hayalet kent olur. 31 Aralık 2016’da Ankara ile Hakkari kardeş il ilan edildi. İlçe olursak Ankara kardeşini kaybedecek. Kardeşinize kıymayın.”

KARAR ŞIRNAK’I YAS EVİNE ÇEVİRDİ

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş ise şehrin adeta bir yas evine döndüğüne dikkat çekerek, şunları söyledi:
“İlimizde son dönemde yapılan konut, altyapı, üniversite, hastane hizmetleri için Sayın Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bu kadar güzel temeller atılırken, Şırnak’ın ilçe kararıyla gündeme gelmesi, mübarek Ramazan ayının başında halkımızı yasa bürüdü. Dünden beri telefonlarım susmadı, koca koca adamlar ağlıyorlar. Bu kararın toplumda çok büyük bir kopuş ve travma yaratacağını düşünüyorum. Şırnak, 28 yıldır il. Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın başka ilçeleri il yapmasını saygıyla karşılarız. Ama şehrimizde işadamları oteller yaptı, farklı sektörlerde bayilikler aldılar. Halkımız, esnafımız, iş dünyamız ciddi mağduriyetler yaşayacaklar. Bugün Şırnak ve Hakkari konumunda olan en az 10 ilimiz var; coğrafi konumu, yüzölçümü, nüfusu, ekonomisi bizlere benzeyen. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu kararı gözden geçireceğine inanıyoruz. Yüce Rabbimden diliyoruz ki büyüklerimiz ve hükümetimiz bu yanlış kararı kendi içlerinde istişare ederek, bu kadar acılı günler yaşayan iki şehrimizi yeni bir acıyla karşı karşıya bırakmasınlar. AK Parti her zaman toplumun taleplerini duyan, bunları görmezden gelmeyen bir parti oldu. Bu kararı da yeniden gözden geçireceklerine inanıyoruz.”

SEVİNÇLER, HÜZÜNLER KİLİMLERE DOKUNDU

Ankara-Hakkari Kardeşlik Köprüsü temalı “El Dokuması Hakkari Kilimleri ve Kapılıkları" sergisinin açılışı da yapıldı. El emeklerinin Ankara'ya taşınmasında büyük çaba sarf eden Oya Özdebir'e teşekkür eden Hakkarili kadınların da gündeminde şehirlerinin ilçe yapılması vardı. Kadınlar, "Hendek kazanlara izin vermedik. Burası kadim şehir, evliyalar şehri, medreseler var. Eskiden Şırnak ve ilçeleri Beytüşşebap ve Uludere de bize bağlıydı. Hakkari ilçe olursa memurlar aileleriyle birlikte, 15 bin kişi göç ederse, esnaf ne yapar? Analar perişan, analar ağlıyor. Biz Yüksekova'nın il olmasına karşı değiliz ama Hakkari il olarak kalsın" dediler.

‘Prens’ dizisinde büyük sürpriz: Ünlü oyuncu ile el sıkıştılar! Resmi Gazete'de yayımlandı! ÖTV muafiyetli araçlarda yeni dönem! Cenk Tosun kararını verdi: Fenerbahçe'den ayrılacak mı?
Sonraki Haber