Hamas İsrail ile ateşkes anlaşmasına açık, Netanyahu kana doymuyor

Hamas'ın üst düzey bir yetkilisi, dün Katar’ın başkenti Doha’da başlayan müzakerelerin ardından yaptığı açıklamada Hamas’ın İsrail ile anlaşmaya “açık” olduğunu söyledi. İsrail basını ise Netanyahu'nun ateşkese yanaşmadığını yazdı.

İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanacak mı? Katar’ın başkenti Doha’da İsrail, ABD, Mısır ve Katar, Gazze Şeridi’nde ateşkese ilişkin müzakereleri yeniden başlatmak üzere dün bir araya gelmiş, toplantı sürerken Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Gazze Şeridi’nde 2 günlük ateşkes önerisinde bulunmuştu.

Dünkü görüşmelere ilişkin bir açıklamada da Hamas yetkilisinden geldi. Hamas'ın üst düzey bir yetkilisi Husam Badran, Hamas’ın İsrail ile anlaşmaya “açık” olduğunu söyleyerek “Taleplerimiz net ve biliniyor. Netanyahu’nun daha önce üzerinde anlaşmaya varılan hususlara bağlı kalması durumunda bir anlaşmaya varılabilir” dedi.

Suudi Arabistan basını da daha önce yaptığı haberlerde Hamas’ın 2 Temmuz'daki rehine anlaşması taleplerine eklenmesi koşuluyla Mısır’ın önerilerini kabul etmeye hazır olduğunu duyurmuştu.

SİSİ'DEN 2 GÜNLÜK ATEŞKES ÖNERİSİ

İsrail, ABD, Mısır ve Katar, Gazze Şeridi’nde ateşkese ilişkin müzakerelerini yeniden başlatmak üzere Katar’ın başkenti Doha’da bir araya gelirken Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya gelmişti.

Sisi, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Gazze Şeridi’nde 2 günlük ateşkes önerisinde bulunmuştu. İki günlük ateşkes sırasında 4 İsrailli esirin bazı Filistinli mahkumlarla takas edilmesini teklif ettiğini aktaran Sisi, kalıcı bir ateşkese ulaşılması için geçici ateşkesin uygulanmasından sonraki 10 gün içinde müzakerelerin yeniden başlatılması gerektiğini dile getirmişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi

NETANYAHU KANA DOYMUYOR

İsrail basını, Netanyahu’nun Mısır'ın Gazze'de kısa süreli ateşkes önerisini reddettiğini yazdı.

İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Gazze'de kısa süreli ateşkes önerisini reddettiğini yazdı. İsrail hükümetindeki çoğu bakanın, Mısır'ın önerisini desteklemesine rağmen Netanyahu'nun ateşkes önerisine karşı çıktığı belirtildi.

Haberde, Netanyahu'nun esir takası görüşmelerinin yalnızca Gazze'ye saldırılar sürerken devam edeceğini savunduğu ve Mısır'ın teklifini reddettiği aktarıldı.

7 EKİM'DEN BUGÜNE

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bin 210'u çocuk, 11 bin 742’si kadın olmak üzere 42 bin 924 Filistinli öldü, 100 bin 833 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 356’sı karadan işgal sürecinde olmak üzere 771 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 166’sı çocuk 762 Filistinli hayatını kaybetti.

İstanbul Havalimanı'nda görevli kadın polis memuru intihar etti Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kabine Toplantısı sonrası konuşuyor Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Yardımcı’dan ucuz et uyarısı
Sonraki Haber