Hamilelikte hangi vitaminler tüketilebilir? Sağlıklı bir hamilelik için mineral önerileri

Hamilelik dönemi her kadının oldukça özel bir süreç olarak yaşadığı dönemdir. Hamilelik sürecinde olası hastalıkları önlemek veya en azından hafif geçirmek doğru besinlerin alınması ile mümkündür. Bebeğin gelişimi için de bu dönemde hangi vitaminlerin alınması gerektiği ve hamilelikte kullanılabilecek mineralleri sizler için araştırdık.

Hamilelikte hangi vitaminler alınabilir sorusu, hamilelik dönemini yaşayan ve oldukça özel bir sürece giren anne adaylarının merakla araştırdığı bir konu. Bu dönemde vücut sadece anne için değil bebek için de çalışmaya başlar. Anne adayının aldığı besinler ise bu vitaminlerin olası etkileri artırır.

Anne adayları, hamilelik döneminde alacağı mineral ve vitaminler konusunda bilinçli ve farkında olması gerekir.

Özellikle de demir, kalsiyum, iyot, çinko, B12 vitamini, omega3 gibi vitamin ve mineraller bebeğin sağlıkla büyümesi ve gelişmesi için belirleyici bir rol üstlenir. Örneğin iyot, bebeğin sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Erken doğum ve ölüm riskini azaltır. Düzenli alınmadığı takdirde mental gerilik ve doğumsal anomalilere neden olabilir.

KALSİYUM GÜÇLENDİRİYOR!

Hamilelik döneminde en çok ihtiyaç duyulan madde kalsiyumdur. Bu dönemde bebeğin kemik ve diş gelişimi için anne adayının kalsiyum alması, ya da kalsiyum destekli dıdaları alması gerkir.

Hamilelik döneminde bir kadının günlük olarak ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarı artar. Artan kalsiyum ihtiyacını karşılamak içinse süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık gibi kuruyemişler zengin bir kaynaktır.

DEMİR ÇOK ÖNEMLİ!

Demir kan yapımında görev alır ve hamilelik döneminde daha fazla ihtiyaç duyulur. Bu nedenle gebelik döneminden önce vücutta iyice depolanmalıdır. Çünkü kan üretiminin yanı sıra demir eksikliği vücudu hastalıklara karşı daha açık bırakır. Ayrıca eksik alınması halinde bebek düşük kiloda doğabilir. Bunu önlemek içinse et, kümes hayvanları, bakliyat, kuru meyveler, özellikle kuru üzüm tüketilebilir.

ABD’li Senatör Graham’dan tehdit: “Ekonominizi mahvedeceğiz” 2030 Ramazan iki kere mi oruç tutulacak? 2030 Ramazan başlangıcı 26 Kasım 2024 Salı akademik kadro ilanları yayımlandı!
Sonraki Haber