Hangi hastalar oruç tutamaz? Bu hastalıklara sahipseniz dikkat!
Ramazan ayı yaklaşırken bazı sağlık problemleri olan kişilerin en çok aklına takılan sorular; Kimler oruç tutamaz? Hangi hastalıkta dikkat etmek gerekiyor? Kronik hastalığı olanlar nasıl oruç tutabilir? Ramazan ayını nasıl daha sağlıklı geçirebilirim? oldu. İşte bu soruların cevabı...
*Sağlık sorunlarınız varsa oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza danışın*
Oruç tutmanın vücüda birçok faydası olsa da uzun açlık sürelerinden dolayı tamamen sağlıklı kişileri bile zorlamaktadır. Bu yüzden özellikle bazı hastaların sonradan daha büyük sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmaması ya da hastalıklarının ilerlememesi için çok daha dikkatli olması, doktorlarına danışması gerekmektedir.
HANGİ HASTALAR ORUÇ TUTAMAZ ?
- İnsülin veya kan şekerini düşürücü özelliği olan ilaç (oral antidiyabetik) kullanan diyabet hastaları,
-Ağır kalp yetmezliği olanlar,
- Hamileler (Özellikle ilk 3 ya da son 3 ay döneminde),
- Kan şekeri sıklıkla normalin altına düşenler,
- Mide veya onikiparmak bağırsağında ülseri olanlar,
- Kronik karaciğer ve kronik böbrek hastalıkları olanlar,
- Tedavisi zor ya da ciddi bir hastalık sebebiyle bir ameliyat geçirmiş ve mutlaka düzenli beslenilmesi gereken hastalıkları (tüm kanserli ve önemli ameliyat geçirmiş hastalar gibi) olanlar,
- Mevcut bir hastalığın oruç sebebiyle daha ağırlaşabileceği ya da sıhhatin bozulacağından endişe edilen hastalıkları (tüberküloz ve diğer ateşli hastalıklar gibi) olanlar.
Sağlık sorunlarına sahip olan herkesin oruç tutmadan önce mutlaka doktora danışması gerekmektedir fakat özellikle bu hastaların doktorlarına danışmadan oruç tutması çok ciddi sorunlara yol açabilir.
KRONİK HASTALIKLARI OLANLAR DAHA ÇOK DİKKAT ETMELİ
Ramazan ayında oruç tutmak kişinin genel sağlık durumu üzerinde mükemmel etkiler sağlasa da diyabet, böbrek, karaciğer, migren gibi kronik hastalıkları olanların bu dönemi çok daha dikkatli ve sağlıklarını ön planda tutarak geçirmeleri gerekir aksi taktirde çok daha büyük sorunlarla karı karşıya kalabilirler. Kronik tiroid gibi bazı hastalıkları olanlar hekimlerinin kontrolünde, ilaçlarını sahur ve iftar vakitlerine göre ayarladıkları takdirde oruç tutabilirler. Uzun süreli açlık ve susuzluğun sorun oluşturmayacağı kronik hastalar da yine önce doktorlarına danışarak oruç tutulabilir.
RAMAZAN AYINI SAĞLIKLI GEÇİRMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
-Kronik hastalıklarınızın nüksetmemesi için mutlaka hekiminize danışarak kullandığınız ilaçları oruç ve sahur vakitlerine göre yeniden düzenleyin.
-Ramazan ayı boyunca tansiyon, kilo, şeker düzeyi, ilaç dozları, besin tüketimi ve kendinizi nasıl hissettiğinize dair bilgileri düzenli olarak not alın.
-Metabolizmanızı hızlandırmak için sizi yormayacak hafif egzersizler yapın.
-Yeşil çay tüketin.
-Kafein içeren içecekleri mümkün olduğunca az tüketin.
-İştahınızı baskılamak istiyorsanız şekerli besinlerden uzak durun.
*Sağlık sorunlarınız varsa oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza danışın*