Hantavirüs nedir? Belirtileri nelerdir? Nerede ortaya çıktı?

Hantavirüs nedir? Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan COVID-19 virüsü hızla yayılmaya devam ediyor. Dünya genelinde birçok kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan virüs Türkiye'de de 37 kişinin ölümüne sebep oldu. Koronavirüs şokunun ardından Çin'den başka bir virüs haberi daha geldi. Hantavirüs adlı virüsün belirtileri ve nerede ortaya çıktığı merakla araştırılmaya devam ediliyor. Peki, Hantavirüs nedir? Belirtileri nelerdir? Nerede ortaya çıktı? Detaylar haberimizde...

Hantavirüs nedir? COVID-19 virüsü Çin'in Vuhan kentinde görülmüş ve birçok kişinin yaşamını yitirmesine sebep olmuştu. Dünya genelinde Türkiye'de dahil olmak üzere birçok ülke koronavirüs salgını ile mücadele etmeye devam ediyor. Ölümcül virüsün ardından Çin'de hantavirüs adında bir virüs daha görüldü. Çoğu kişi arama motorlarından bu virüsün bulaşıcı olup olmadığını merakla araştırmaya devam ediyor. Peki, Hantavirüs nedir? Belirtileri nelerdir? Nerede ortaya çıktı? Detaylar haberimizde...

HANTAVİRÜS NEDİR?

Çin'in Yunnan eyaletinde bir kişinin otobüste hayatını kaybettiği, yapılan test sonucunda hanta virüsünü taşıdığı iddia edildi.

RNA virüsü olan hantavirüs adını ilk izole edildiği yer alan Güney Kore’deki Hantaan nehrinden alıyor. Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüsünde olduğu gibi hantavirüs de kanamalı ateş ile seyrediyor.

Kemiricilerde kronik asemptomatik bir enfeksiyon oluşur. Viremi neticesinde viruslar en yoğun olarak hayvanın dalak, böbrek ve daha çok da akciğerlerinde yerleşir.Virusu taşıyan asemptomatik kemiricilerin idrarı, dışkısı ve sekresyonları çevreyi ve ortam havasını enfekte edebilir.

İnsana bulaş yolunun özellikle enfekte kemirgenlerinin virüs bulaşlı çıkartılarının, solunması aracılığıyla olduğu düşünülmektedir.

Kemirgenin insanı ısırmasıyla virus geçişi çok nadirdir.

Hantavirüs temasla insandan insana geçmez.

Kemirgenlerin çıkartılarıyla kirlenmiş yiyeceklerle bulaşıp bulaşmadığı ise virüsün mide asidine dirençsiz oluşu nedeniyle şüphelidir.

Yapılan araştırmalar virüsün kan transfüzyonuyla da geçmediğini göstermiştir.

Hantavirusun inek, tavuk gibi çiftlik hayvanları veya kedi, köpek gibi ev hayvanları tarafından taşınmazlar, ancak bu hayvanlar kemiricilerle temas halindeyseler onların çıkartılarını taşıyarak aracılık yapabilirler.

 
Fenerbahçe'yi bekleyen zorlu fikstür! 28 günde 7 kritik maç Galatasaray son dakika transferleri! Kaleye Alisson Becker takviyesi Alkol ve sigara satan yerlere kamera şartı
Sonraki Haber