Harvard kanıtladı, sağlık olmak beslenmeden geçiyor! İşte araştırma sonuçları

Harvard Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği son araştırmada, 4 sağlıklı beslenme modelini uygulanan 119 binden fazla kişi, 36 yıl boyunca takip edildi. Ortaya ilginç sonuçlar çıktı. İşte o sonuçlar…

Sağlıklı beslenmek, kuşkusuz sağlıklı ve uzun bir ömrün anahtarı! Ancak bunu sadece inandığımız için söyleriz, kimse bunun böyle olduğunu düşünmez, en azından Harvard Üniversitesi’nin araştırmasını görene kadar. 75 binden fazla kadın ile 44 binden fazla erkek üzerinde bir araştırma gerçekleştiren Harvard, 36 ay boyunca kişileri sağlık anketleriyle kontrol etti. Dört yılda bir gerçekleştirilen anket sonuçları ise oldukça ilginç.

Araştırma kapsamında bazı katılımcılara 4 sağlıklı beslenme modelinden biri uygulanırken; bazılarına hiçbir şey uygulanmadı. Buna göre; ‘4 sağlıklı beslenme modelinden birine uyma konusunda daha yüksek puan alan katılımcıların, çalışma süresi boyunca ölüm risklerinin yüzde 20 daha az’ olduğu ortaya çıktı. Bu kişiler aynı zamanda daha düşük kardiyovasküler hastalık, kanser ve solunum yolu hastalığına yakalandı. İşte Harvard’ın 4 sağlıklı diyeti…

BESLENMENİN ETKİSİ KANITLANDI

Harvard’ın araştırmasıyla birlikte beslenmenin sağlıklı yaşam üzerindeki etkisi kanıtlandı. Bu araştırmaya konu olan ilk diyetin ‘Bitki bazlı diyet’ olduğu öğrenildi. Hayvanlardan değil, yalnızca bitkilerden gelen yiyeceklere odaklanan bir beslenme planını anlatan bu diyet kapsamında kişilerin bolca fındık ve tohumlar, meyve ve sebzeler, baklagiller ve tahıllar tükettiği öğrenildi.

Harvard’ın sağlıklı bulduğu ikinci diyet planı ise ‘Akdeniz diyeti’. Akdeniz diyetinin sağlığa etkilerini değerlendiren Harvard, bu diyeti de merak ettirdi. Diyetisyenlere göre, bu diyet; meyve ve sebzeler gibi yüksek antioksidan besinler tükettirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda; tahıl, fasulye, baklagil, kabuklu yemiş, tohum, zeytinyağı, şifalı otlar, baharatlar, kümes hayvanları, yumurta, peynir ve yoğurdun yeri bu diyette önemli.

BESLENME KOŞULLARI ÖMRÜ UZATIYOR

Araştırmada yer alan; ‘Harvard’ın alternatif sağlıklı beslenme indeksi’ ise, araştırma ekibinin ‘Farklı gıdaların kronik hastalık risk faktörleriyle bağlantıları açısından derecelendirilmesini’ sağlaması için kendisinin geliştirdiği bir diyet programı. Akdeniz diyetine çok benzeyen bu listede; taze sebze ve meyveler, kuruyemişler ve baklagiller ile balıklar önemli görülüyor.

Son olarak araştırmada ‘Geleneksel sağlıklı beslenme’ diyeti önerilmiş. Bu diyet listesinde ise; ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanı tarafından yayınlanan ve bitki temelli beslenmeyi amaçlayan öğünler var. Yağsız hayvansal ürünlerin amaçlayan bu diyette, trans yağların yeri yok.

Artvin’de heyelan kabusu: "Deprem oluyor sandık taşlar eve doldu" MasterChef Türkiye'de muhteşem mücadele! 2. ceket kimin olacak? Gazze'de Kemal Advan Hastanesi İsrail saldırılarına direniyor
Sonraki Haber