Hasan Dağı'nda volkanik aktivite mi başladı?
İzlediğiniz görüntüler Niğde'de meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin hemen ardından sosyal medyaya düştü. İddia ise Hasan Dağı'nda deprem sonrasında volkanik aktivite gözlendiğine ilişkindi. Görüntülerde ise topraktan gaz püskürmesi yaşandığı görünüyor. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, bu aktivite için "İnsan tarihinde aktif olmuş dağ tekrar faaliyete geçer mi? Neden olmasın" diyor. Prof. Dr. Şerif Barış ise yaşananın depremle yeraltında bulunan gazların oluşturduğu kum fışkırması olduğunu söylüyor.
Hasan Dağı, Niğde, Aksaray ve Konya ile Tuz Gölü arasındaki çanakta yer alan volkanik kökenli bir dağ.
En son 9 bin yıl önce lav püskürttüğü bilinen Hasan Dağ'ında 5,1 büyüklüğündeki Niğde depreminin ardından endişelendiren aktiviteler yaşanmaya başlandı.
Depremin merkez üssü olan ve dağa yakın bir noktada bulunan Obruk Köyü'nden bir vatandaşın çektiği görüntülerde topraktan püskürmeler yaşandığı görülüyor.
Peki bu bir volkanik aktivitenin habercisi olabilir mi?
Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy bu görüntüler üzerine 'neden olmasın' diyerek olasılıklar arasında bunun da olduğunu açıkladı. Ersoy görüntülere ilişkin olarak "Tuz Gölü Fay Zonu üzerindeki Volkanik Hasan Dağı üzerindeki ilginç gaz çıkışları. İnsan tarihinde aktif olmuş dağ tekrar faaliyete geçer mi? Neden olmasın" ifadelerini kullandı.
KUM FIŞKIRMASI
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış ise videoda yaşanan için 'kum fışkırması' teşhisini koyuyor.
Barış, izlediği görüntüler ışığında şu yorumu yapıyor:
"Bu bir kum fışkırması ancak nedeni için kesin bir şey söylemek mümkün değil. Depremle yeraltında bulunan ve sarsıntı ile açığa çıkan gazların oluşturuduğu bir fışkırma gibi görünüyor. Sıvılaşmada genellikle yeraltı sualrı etkendir. Burada bir sıvı görünmüyor gibi."
JEOLOGLAR BÖLGEDE İNCELEME YAPTI
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şener ve ekibi, 20 Eylül'de 5.1 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği Bor ilçesine bağlı Obruk Köyü'nde inceleme yaptı.
KORKULACAK BİR ŞEY YOK
Prof. Dr. Şener, bölgede bulunan Hasan Dağı'nın aktif bir volkan olduğunu vurgulayarak, depreme neden olup olmayacağı konusunda araştırmalar yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
"Hasan Dağı'nın en son patladığı tarih, Çatalhöyükte yapılan arkeolij kazılarda insanlar tarafından çizilmiş duvar resimlerinde kayıtlı. M.Ö. 6500 yılı. Dolayısıyla biz 10 bin senede volkanik faaliyet olduğu zaman aktif volkan diyoruz dolayısıyla Hasan Dağı da bu bağlamda aktif bir volkan. Şu an uykuda ama 5.1 büyüklüğündeki depremin Hasan Dağı volkanizmasını etkileyeceği konusunda konuşmak çok iddialı bir konu olur. Burada incelemeler yapacağız.
Sosyal medyada çıkan gaz çıkışı videoları var. Hasan Dağı'nın kraterine yakın. Aşağı yukarı 3 bin metre yükseklikte. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yapmış olduğu çalışmalarda o gazların bütün kimyasallarını araştırmış durumda. Hasan Dağı durduğu sürece o gazlar oradan çıkacak. Korkulacak bir şey yok hafif bir deprem. Yörede de fazla hasar ve can kaybı yok. Jeolojik incelemeler yapacağız."