Hastalıklarınızın ve travmalarınızın çözümü: Zeytin Ağacı dizisiyle gündeme gelen 'aile dizimi terapisi' nedir?
Zeytin Ağacı dizisi Netflix'te izleyiciyle buluştu. Dizide Sevgi karakterinin tedavi sürecinde kullandığı kök aile açılımı (aile dizimi) metodu kısa sürede gündem oldu. Dizideki karakter, tam kanserden kurtuldum derken hastalığı nüksediyor ama bu sefer kanserle savaşırken kök aile açılımı metodu ile tanışıyor. Peki kök aile açılımı (aile dizimi) nedir? İşte bu sorunun cevabı tüm ayrıntılarıyla haberimizde...
Murat Boz, Tuba Büyüküstün, Seda Bakan, Fırat Tanış, Boncuk Yılmaz, Rıza Kocaoğlu, Serkan Altunorak, Füsun Demirel gibi isimleri kadrosunda buluşturan Zeytin Ağacı filmi 28 Temmuz'da Netflix'te izleyiciyle buluştu. Zeytin Ağacı, üniversiteden arkadaş 3 kadının ani bir kararla çıktıkları Ayvalık yolculuğunu anlatıyor. Bu macerada katıldıkları bir aile dizimi terapisiyle geçmişleriyle barışırken hayatlarında tekrar eden zincirleri kırıyorlar.
AİLE DİZİMİ NEDİR?
Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından ortaya atılan psikoterapi yöntemidir. Aile dizimi yöntemi, ailenin kuşaklar boyu birbirine görünmez bir bağla bağlı olduğu anlayışına dayanmaktadır. Bu yönteme göre, hepimizi içine doğdumuz ailenin köklerinden başlayarak günümüze gelene kadar yaşayan herkes ve yaşanan tüm olayların şekillendirdiği bir sistem var. Aile içinde olan her durum aile fertlerinin DNA'larına kazınmakta ve nesilden nesile aktarılmaktadır. Yani bir birey olarak yaşadığımız bütün iyi ve kötü olayalar, doğru ve yanlış kararlar aslında köklerimizden geliyor. Hayatımızda sürekli tekrar eden zincirleşmiş olayların hatta psikolojik sorunlarımızın ve travmalarımızın da sebebi içinde bulunduğumuz aile sisteminden kaynaklanmaktadır.
Bu terapide, kişinin hayatında sürekli tekrar eden davranışlarından yola çıkılarak başlanır. Çoğu zaman bu zincirlere takılmış kişiler neden bunu yaptıklarını ve neden böyle hissettiklerini bilmezler bile. Aile dizimi ile bu davrranış ve duyguların temellerine inilir, bu sorun atalardan aktarılan bir miras olup olmadığına bakılır. Örneğin bağlanamama duygusu atalarınız savaştan kaçtığından dolayı 'kaçamazsam ölürüm' düşüncesinden kaynaklanabilir. Benzer bir şekilde, çözülememiş sebeplerden dolayı sürekli düşük yaşayan bir ailede bu durum nesilden nesile aktarılabildiği gibi anne-baba olunduğunda sergilenen olumsuz davranışlar da aktarılabilir. Bu sebeple sorunun farkına varıldığında o sorunla yüzleşmek ve altta yatan sebebi bulmak gerekir ki hem siz daha sağlıklı ve huzurlu bir insan olun hem de bu zincir kırılsın aynı sorunlar ileriki kuşaklara aktarılmasın.
AİLE DİZİMİNİN KÖKENİ NEDİR? NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Alman psikoterapist Bert Hellinger, Güney Afrika’ya misyoner olarak gidiyor. Çalışmalarına devam ederken yerli halkın kendilerini şifalandırma yöntemlerinden çok etkileniyor ve bu yöntemleri Batı’da kullanılan psikodrama yöntemi ile birleştirerek, 2. Dünya Savaşı sonrası ciddi travmalar yaşayan Alman ve Yahudi halkına uyguluyor ve büyük başarı elde ediyor. Şu anda Avrupa’da ve Güney Afrika’da sık sık uygulanan bu yöntem, aynı zamanda Amerika ve diğer ülkelerde de popüler olmaya başladı. Kuzey Amerika’da doğa için, hayvanlar için, hatta ağaçlar için bile yapılıyor. Ayrıca kurumsal şirketler için ‘Organizasyon Dizimi’ adını verilen bir yöntemi de uygulanıyor. Bu çalışmalar ile şirket sistemi içinde bozulmuş dengelerin tekrar yapılandırılması amaçlanıyor.
HİÇ TANIMADIĞINIZ BİRİ SİZE ŞİFA OLACAK: AİLE DİZİMİ TERAPİSİ NASIL YAPILIYOR?
Terapiyi yönetecek kişi, terapiyi alacak olana önce aile dinamikleri, açtırmak istediği konu hakkında sorular soruyor. Basit ve ailenin hayat hikayesine yönelik; 'Annenin geçmişinde ölümler, hastalıklar, doğal afetler ya da savaşlar var mı?' gibi sorular soruluyor. Dizim esnasında danışan sahnede olmuyor, kendini ve hayatını dışarıdan izliyor. Danışan kişi grup terapisine katılan diğer kişilerden, aile üyesindeki kişileri ifade edecek temsilciler seçiyor. Böylelikle terapi sırasında ortaya çıkan enerjiyle ailenin köklerindeki sorunlara ve sebeplerine iniliyor.
Fakat aile dizimi terapisi yöntemini kullanmadan önce, danışan kişinin sorunlarının farkında olması ve yüzleşmiş olması gerekir. Yani travmalarını ve sorunlarını inkar etmemelidir.
AİLE DİZİMİ TEDAVİ DEĞİL DESTEK YÖNTEMİDİR
Diziyi izleyenleri, kanserli karakterin iyileşmesi aile dizimi yöntemini araştırmaya itecektir. Fakat bu yöntem tek başına bir tedavi yöntemi değildir. Kanser ve benzeri hastalıkları edavi etmez. Fakat tıbbi tedavi sürecine destek olarak iyileşmeyi ve tekrarlamamasını kolaylaştırır.
OMZUNUZA YÜKLENEN SORUMLULUKLARDAN VE STRESTEN KURTULMAYA YARDIM EDER
Şuanki yaşınıza kadar yaşadığınız sıkışıklık, strres, üzüntü ya da toplum ev ailenin yüklediği sorumluluklar, atalarınızdan aktarılan travmalar beden ve ruh sağlığınızda bir şekilde ortaya çıkar. Bu yükleri omuzunuzdan bıraktığınızda hafifler ve daha pozitif olursunuz böylece tedavi süreciniz kolaylaşır. Ama aille dizmi kesin çözümdür diye bir şey yok maalesef sadece etkili ve işe yarama olasılığı yüksek bir yöntemdir.
*Uzmanınıza danışmayı unutmayın.