Hatim internetten takip edilir mi? Mukabele dinleyerek hatim makbül mü?
Hatim internetten takip edilir mi sorusu Ramazan'ın başlamasıyla vatandaşların arattığı sorulardan. Koronavirüs salgını nedeniyle bu sene ramazan'ı evde geçirecek müslümanlar mukabeleyi merak ediyor.Mukabele, bir kimsenin Kur'an'ı ezberden veya kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur'an'dan takip etmesi oluyor. Peki Ramazan'da mukabeleyi internetten takip edilir mi, mukabele dinleyerek hatim olur mu? Detaylar haberimizde..
Hatim İnternetten takip edilir mi? On bir ayın sultanı Ramazan başladı. İlk sahurlarını yapan müslümanlar mukabele dinliyor. Televizyon ve internetten mukabele dinleyerek hatim olur mu sorusu vatandaşların aklında. Peki Ramazan'da internetten hatip takip edilir mi, Mukabele dinleyerek hatim olur mu? İşte yanıtı...
MUKABELE DİNLEYEREK HATİM OLUR MU?
Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Televizyon veya CD’den mukabele dinlemekle hatim yapılmış olur mu?' sorusunun da cevabını verdi. Televizyon veya CD’den okunan bir mukabeleyi takip etmenin sevap olduğunun vurgulandığı yüksek kurul cevabında, şu görüşe yer verdi: "Hatim Kur’an’ın başından sonuna kadar okunarak bitirilmesidir. Kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle Kur’an dinlemiş olur. Hatim yapmış olmak için Kur’an’ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir. Ancak kişi mukabeleyi takip esnasında aynı zamanda okursa hem dinlemiş hem de hatim yapmış olur."
İNTERNETTEN HATİM TAKİP EDİLİR Mİ?
Hatim, Kur’an’ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunarak bitirilmesidir. Televizyon veya cd’den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur’an’ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Hatim Duası Nedir?
Hatim duası, Kur'an-ı Kerim'i hatmedenlerin, hatim sonrası okudukları duadır. Allah katında bu duanın makbul olduğu bilinir. Hatim duası Diyanet tarafından resmi belirtilen duadır. Bu duada kişilerin Allah katında; ibadetini yerine getiren, kulluk görevini yapan sıfatları bulunur. Hatim duası ile Peygamber efendimiz(a.s)'den Kur'an-ı Kerim'i hatmetmeye yönelik pek çok hadisler bulunmaktadır. Hadislerde de dile getirilen ibadet unsurları; hatim ile tamamlanmış olup, Allah katında duaları kabul görülen kimseler oldukları detayı da yer almaktadır.
Peygamber efendimizin(a.s)'in Kur'an-ı Kerim'i hatmettikten sonra hatim duası yaptığına yönelik rivayeti İbn Kesîr tarafından dile getirilmiştir.
Hatim Duası Nasıl Yapılır?
Hatim duası, Kur'an-ı Kerim hatim edildikten sonra iki farklı şekilde yapılabilir. Elbette hatim duasında bu farklılıkların önemi yoktur. Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur'an-ı Kerim'İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız. Namaz kıldığınız vakit, bittikten sonra hatim duası secdeden kalkmadan okunmalıdır. Namaz kılamayacak durumda olanlar içinse mutlak suretle kıbleye doğru okunmalıdır.
Hatmettiği Kur'an-ı Kerim için hatim duası Arapça okunur. Arapça okunan hatim duası ile birlikte isterseniz istihare duası da okuyabilirsiniz. Bununla Allah katında hatim edilen Kur'an-ı Kerim için tekrar hatim etmeye, yönlendirmeye ve rabbin rızasının alınıp, alınmadığı konusunda emin olmak için okunur.
Hatim Duası Türkçe ve Arapça Okunuşu
Hatim duası nasıl yapılır Diyanet Hatim duası Türkçe ve Arapça okunuşu
Hatim duası diyanette geçen birebir doğru duadır. Elbette ki diğer dualarda hatim duaları ile birlikte okunabilir. Ancak hatim duasının tamamını diyanet belirlemiştir.
Hatim Duası Türkçe Okunuşu
Hatim duasına başlamadan önce şu cümle ile başlanır;
Sadekallâhü’l-‘azîm ve belleğa Rasûlühü’l-Kerîm.
Ve nahnü ‘alâ zâlike mineş-şâhidîn.
Rabbenâ âmennâ bimâ enzelte vet-teba’ner-Rasûle fektübnâ meaş-şâhidîn.
ya da kısaca olarak
Sübhâne Rabbiyel-‘aliyyil-â’lel-vehhâb.
denilebilir.
Hatim Duası Türkçe Meali ve Anlamı;
''Yüce olan Allah, şüphesiz doğru söylemiştir. Onu Peygamberimiz(a.s) bize ulaştırmıştır.''
Ardından hatim duası okunur(Satır satır Arapça ve Türkçe meallerine yer verilmiştir.);
''El - hamdü lillahi Rabbil - Alemin.
Vel-akibetü lil-müttekin. Vela ‘udvane illa ‘alezzalimîn.
Ves-salatü ves-selamü ‘alâ Rasulina Muhammedin ve ‘alihi ve sahbihi ecme'in.''
''Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun. İyi sonuç müttakilerindir. Düşmanlık ancak zalimler içindir. Peygamberimiz Hz.Muhammed(a.s)’e, onun bütün ehl-i beytine ve ashabına salat ve selam olsun.''
''Rabbena takabbel minna inneke ente’s-semi’ul-‘alim.
Ve tüb ‘aleyna ya Mevlana inneke ente’t-tevvabür-Rahim.
Vehdina ve veffikna ilel-hakkı ve ila tarikın müstekîm. Bi beraketil-Kur’anil-‘aziîm.''
'' Ey Rabbimiz! Bizden ibadetlerimizi kabul buyur! Şüphesiz ki sen her şeyi işiten ve her şeyi bilensin.
Ey Mevlamız! Bizim tövbelerimizi kabul eyle!. Şüphesiz ki sen tövbeleri çok çok kabul eden ve merhametli olansın. Bize hidayet ver! Hak yola ve sırat-ı müstakime ulaşmayı bizi muvaffak eyle!. Yüce Kur’an-ın hürmetine, alemlere rahmet olarak gönderdiğin Peygamber hürmetine.''
Kısımları ile beraber devam eden hatim duası okunup tamamlanır. Ardından da fatiha suresi okunarak hatim edilen Kur'an-ı Kerim için hatim duası bitirilir.