Hazerfen Ahmet Çelebi'den sonra bir ilk! / VİDEO

Ekstrem sporcusu Cengiz Koçak, Hezarfen Ahmet Çelebi'den sonra Galata Kulesi'nden atlayan ikinci kişi oldu. 36 metreden "Hezarfen'e selam olsun" diyerek kendini boşluğa bırakan sporcu başarılı bir şekilde yere indi.Açıklama yapan Koçak, "Hezarfen'e selam olsun. Bu hayatımın en önemli atlayışıydı.Bu yedi aşamalı bir iş. Bu birincisiydi. Hezarfen gibi Üsküdar'a geçmeyi deneyeceğim. Bu Galata Kulesi'nden 385 yıl sonra yapılan ilk atlayış oldu. 28 Ekim'de yapılması planlanan atlayış hava muhalefeti nedeniyle ertelenmişti. Vatandaşlarımız ise Cengiz Koçak'ın atlayış videosunu merak ediliyor. Peki, Cengiz Koçak kimdir? Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir? Detaylar haberimizde...

Hezarfen Ahmet Çelebi'den sonra Galata Kulesi'nden atlayan ikinci kişi olan Cengiz Koçak atlayışın ardından, "Hezarfen'e selam olsun" dedi. 120 metre mesafeden atlayan Koçak'ın amacı, belirlediği 7 aşamayı tamamlamak ve Hezarfen Ahmet Çelebi gibi Galata’dan Üsküdar’a uçmak. Ekstrem sporcusu Cengiz Koçak, Galata Kulesi'nden serbest atlayış olarak bilinen 'base jump' atlayışı yaptı. Galata'dan atlayan adamın videosu olarak vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. 36 metre yükseklikten kendini aşağıya bırakan Koçak başarılı bir şekilde yere indi. İlk denemesinde Galata Kulesi önünde bulunan boş alana inen Koçak atlayış denemelerine devam edecek. 28 Ekim'de yapılması planlanan atlayış hava muhalefeti nedeniyle ertelenmişti. Vatandaşlarımız ise Cengiz Koçak'ın atlayış videosunu merak ediliyor. Peki, Cengiz Koçak kimdir? Hazerfen Ahmet Çelebi kimdir? Detaylar haberimizde...

European Outdoor Film Tour (EOFT) Turkey tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ekstrem sporcusu Cengiz Koçak, Galata Kulesi'den serbest atlayış olarak bilinen "base jump" atlayışı yaptı.

İlk denemesinde Galata Kulesi önünde bulunan boş alana inen Koçak atlayış denemelerine devam edecek.

28 Ekim'de yapılması planlanan atlayış hava muhalefeti nedeniyle ertelenmişti.

Açıklama yapan Koçak, "Hezarfen'e selam olsun. Bu hayatımın en önemli atlayışıydı. Bu yedi aşamalı bir iş. Bu birincisiydi. Hezarfen gibi Üsküdar'a geçmeyi deneyeceğim. Bu Galata Kulesi'nden 385 yıl sonra yapılan ilk atlayış oldu. Umarım birilerine ilham olur ve Türkiye'de havacılık sporu gelişir. Çok heyecanlandım. Hatta dün gece hiç uyumadım. Önümüzde 7 aşama var. Türkiye'nin tanıtımı, dünyada da tanıtımı aynı zamanda Türkiye'nin ekstrem sporların merkezi olabileceğini göstermek için daha çok fikirler bulacağız" dedi.

CENGİZ KOÇAK KİMDİR?

44 yaşında olan Cengiz Koçak, Uluslararası FAI / A, FAI / B, FAI / C, FAI / D lisansları sahibi olmakla birlikte şu ana kadar toplamda 5200 skydiving, 560 Base Jump atlayışı yapmıştır. Yamaç paraşütü ve Speed fly uçuşları da yapan Cengiz Koçak, “neşeli bilgi”ye inanmakta ve “öğretilemez bilgi”nin peşinde yüksek şeyler aramaktadır.

İşte Cengiz Koçak'ın hayatını anlattığı o röportaj;

7 yaşındayken ailemle 19 Mayıs gösterilerine gitmiştik. Orada yukarıdan düşen insanlar gözüme takıldı. Süzülüyorlar, iniyorlar, sonra yürümeye başlıyorlar… Evet, o gün neden doğduğumu anlamıştım.

Zirveye vardığımızda Cengiz Koçak atlayış için hazırlıklarını yapıyor. O an dışarıdan gelen hiçbir sesi duymuyor, pür dikkat paraşütünü katlıyor, arada rüzgarı kontrol ediyor. Hiç tedirgin değil, aksine çok mutlu görünüyor. Mark Twain'in sözünde olduğu gibi, insan hayatında iki önemli gün yaşar: Biri doğduğu gün, diğeri ise neden doğduğunu öğrendiği gün. Cengiz Koçak, neden doğduğunu anladığı günden bu yana paraşütüyle yaşıyor. Yaşadığı, gördüğü yerler, üzerindeki kıyafetler, çevresi, her şeyi ama her şeyi bu tutkusuyla ilişkili.

Cengiz Koçak paraşütle henüz 7 yaşındayken tanışmış. "Ailemle 19 Mayıs gösterilerine gitmiştik. Sonra yukarıdan düşen insanlar gözüme takıldı. Süzülüyorlar, iniyorlar, sonra yürümeye başlıyorlar… Babama ‘Bunlar ne?’ diye sorduğumda ‘Oyuncak’ diyerek geçiştirdi. Sonra başka biri onların paraşütçü olduğunu söyledi. Ve evet, benim neden doğduğumu anladığım gün, o gündü."

HEZARFEN AHMET ÇELEBİ KİMDİR?

Hezarfen Ahmet Çelebi, 1609 yılında doğdu. Osmanlı Devleti topraklarında yaşamış olan, Müslüman bir Türk bilginidir. Hezarfen ilk uçma denemelerine kalkışırken, 10. yüzyılda yaşamış olan Müslüman-Türk bilginlerinden İsmail Cevheri’den ilham almıştır. Cevheri’nin ortaya koyduklarını, bulgularını ve araştırmalarını inceleyen Hezarfen, kuşların da uçuşlarını gözlemlemiştir.

Daha sonra yapay kanatlarının dayanıklılık derecesini görebilmek için, İstanbul’daki Okmeydanı’nda çeşitli deneyler yapmıştır. Bu anlamda, Hezarfen Ahmed Çelebi’nin etkilendiği İsmail Cevheri’nin, Leonardo da Vinci’nin uçma çalışmalarında da kaynak ve etki unsuru olduğu sanılmaktadır.

Hezarfen Ahmed Çelebi, 1632 yılında, lodos rüzgarının olduğu bir havada, yapay kuş kanatlarına benzer bir aracı kendisine takarak, Galata Kulesi’nden boşluğa kendini bırakmıştır. Bu şekilde uçarak, İstanbul Boğazı’nı da geçmek suretiyle, 3358 metrelik mesafeyi katedip, Üsküdar’daki Doğancılar'a indi. Hezarfen bu yönüyle, Türk havacılık tarihinin en önemli kişilerinden birisi olmuştur.

Öte yandan anlatılan bu olaylar yalnızca Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde geçmektedir.

Evliya Çelebi, eserinde, Hezarfen Ahmed Çelebi’nin uçuşu ile ilgili, şu ifadeleri yazmıştır:

''İptida Okmeydan’ın minberi üzere, rüzgar şiddetinden kartal kanatları ile sekiz, dokuz kere havada pervaz ederek talim etmiştir. Badehu Sultan Murad Han Sarayburnu’nda Sinan Paşa Köşkü’nden temaşa ederken, Galata Kulesi’nin taa zirve-i belasından lodos rüzgarı ile uçarak, Üsküdar’da Doğancılar meydanına inmiştir. Sonra Murad Han, kendisine bir kese altın ihsan ederek: “Bu adam pek havf edilecek (korkulacak) bir ademdir. Her ne murad ederse, elinden geliyor. Böyle kimselerin bekası caiz değil, ” diye Gazir’e (Cezayir) nefyeylemiştir (sürmüştür). Orada merhum oldu.''

İnsanın uçma deneyiminin başlangıcı olan bu olay, Osmanlı ve Avrupa genelinde geniş yankı uyandırmıştır. Dönemin padişahı IV. Murat da, uçuş eylemini oldukça beğenmiş ve takdir etmiştir. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde yazdığına göre, padişah tarafından bir kese altın ile ödüllendirilen Hezarfen Ahmed Çelebi, daha sonra Cezayir’e sürgün edilmiştir. Hezarfen Ahmet Çelebi, 1640 yılında burada hayatını kaybetti.

Kemal Can Serveti Ne Kadar? Can Holding Şirketleri Nelerdir? Asıl soru bu: Türk medyasını kim yönetiyor? Zamanhan Can Kimdir? Nereli? Can Holding'in Sahibi Kim?
Sonraki Haber