Hazır bulunuşluk sınavı nedir, zorunlu mu? Hazır bulunuşluk sınavına kimler girebilir?

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ölçe Değerlendirme Merkezi tarafından, İstanbul genelinde ortaokul ve lise düzeyinde eğitim alan öğrencilere hazır bulunuşluk uygulaması yapılacağı duyuruldu. Uygulamanın sınav şeklinde olacağı ve bu şekilde öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerinin tespit edilmesinin amaçlandığı belirtildi. Aktarılan bilgilerinin ardından veliler ve öğrenciler, hazır bulunuşluk uygulamasının ne olduğunu araştırmaya başladı. Peki, hazır bulunuşluk uygulaması nedir? İşte ayrıntılar...

 İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada, kalıcı ve etkin öğrenmeyi mümkün kılmak için öğrencinin hazır bulunuşluk düzeyinin tespit edilmesi gerektiği belirtildi. Bu çerçevede Ölçme Değerlendirme Merkezi tarafından kent genelinde hazır bulunuşluk uygulaması yapılacağı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"11-12 Eylül'de 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda Türkçe, Fen Bilimleri ve Matematik; 18-19 Eylül'de 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda ise Türk Dili ve Edebiyatı (Türkçe), Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinden her ders için 15 soruluk hazır bulunuşluk uygulaması, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden gerçekleştirilecek. 8. ve 12. Sınıf öğrencilerimiz için ayrıca 25-26 Eylül'de Destekleme ve Yetiştirme kursları hazır bulunuşluk uygulaması da yapılacaktır."

Açıklamada görüşlerine yer verilen İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, öğrenme-öğretme sisteminin önemli bir girdisi olan hazır bulunuşluk uygulamasının, 2023 Eğitim Vizyonu'nda da belirtildiği gibi süreç ve sonuç odaklı bütünleşik bir ölçme değerlendirme yaklaşımının oluşmasına katkı sunacağını belirterek, "İlimizdeki hazır bulunuşluk uygulaması ile eksik öğrenmeleri tespit etmeyi ve gerekli tedbirleri alarak öğrencilerimizin öz güvenlerinin arttırılmasını amaçlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Yazıcı, uygulama ile öğretmenlerin eğitim sürecini sağlıklı planlamalarını kolaylaştıracak verilerin ve geri bildirimlerin sağlanacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu sayede öğrenmelerin sağlamlaşacağını ve öğrencilerimizin hazır bulunuşluk seviyesinin yeterli hale geleceğini düşünüyoruz. Değişimleri izleme fırsatı sunan hazır bulunuşluk uygulamasının eğitim hayatını doğrudan etkileyen salgın sürecinde her zamankinden daha fazla önemsenmesi gerekiyor. Bu bakımdan çocuklarımızın eğitim sisteminden en yüksek yararı sağlamasına çok farklı boyutlarda katkı sunacak olan uygulamanın öneminin kavranarak katılımcı sayısının artırılması noktasında velilerimizin rolü çok değerlidir. Velilerimizin uygulamanın yapılacağı gün öğrencilerimize en uygun ortamı oluşturacaklarına inancımız tamdır. Sınav kaygısına yol açmadan özverili bir çalışmayla yapılacak olan uygulama, EBA altyapısı üzerinden gerçekleştirilecektir."

İŞTE HAZIR BULUNUŞLUK SINAVI İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN SORULAR VE CEVAPLARI

HAZIR BULUNUŞLUK SINAVI NEDİR?

Hazırbulunuşluk sınavı MEB tarafından öğrencilerin seviyelerinin belirlenmesi için yapılan sınava verilen isimdir. Sınav EBA üzerinden gerçekleşmektedir. Bu sınav 5. ve 9. sınıfları kapsamaktadır. Sınavda öğrencilere Fen bilimleri, Türkçe, Matematik, İngilizce ile alakalı 20'şer soru sorulmaktadır.

Bu sınavın sonucuna göre, öğretmenler öğrenme düzeylerini öğrenci, veli ve altyapı özelliklerine göre dikkate alarak gerçekleştirecektir. Sınav sonuçları öğretmenler ile eş zamanlı bir şekilde paylaşılmaktadır. Bu sayede öğretmenler öğrencilerin eksik öğrenmeleri için gerekli hazırlıkları verileri dikkate alarak gerçekleştirecektir.

KİMLER HAZIR BULUNUŞLUK SINAVINA GİRMELİ?

Hazırbulunuşluk sınavı ortaokul ve lise öğrencilerine yapılan bir sınavdır. Eğitim öğretim yılının ilk haftasında yapılır. Böylece öğrencilerin hangi konularda eksik olduklarının belirlenmesi sağlanmaktadır.

Bursa'da gıda deposu yangını: 40 itfaiye aracı ile müdahale edildi! Feribot seferlerine olumsuz hava engeli: Yarın bazı seferler iptal! MasterChef Türkiye'de 2. isimli ceketin sahibi belli oldu? İşte o isim
Sonraki Haber