Hepatit B nedir? Belirtileri neler? Hepatit B tedavi yöntemleri nelerdir?

En yaygın enfeksiyon hastalıkları arasında yer alan Hepatit B virüsünün belirti ve tedavi yöntemlerinin ne olduğu büyük bir merakla araştırılıyor. Diğer taraftan, aşı ve korunma yöntemleriyle önlenebilen hastalıklar arasında yer alan Hepatit B, teşhis edilmediği sürece pek belirti vermeyen bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Peki, Hepatit B nedir? Belirtileri neler? Hepatit B tedavi yöntemleri nelerdir? Ayrıntılar haberimizde...

Tanısı kan testiyle konulabilen Hepatit B, tedavi ve takibi yapılmadığı zaman siroza ya da karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Peki, en yaygın enfeksiyon hastalıkları arasında yer alan Hepatit B nedir? Belirtileri neler? Hepatit B nasıl tedavi edilir? Detaylar haberimizde... 

Hepatit B, aynı adla anılan (Hepatit B virüsü) virüse bağlı olarak karaciğerde gelişen tabloya denilmektedir. Özellikle Güney Avrupa, Doğu ve Uzak Doğu’da görülme sıklığı oldukça fazla bir hastalıktır. Batı’da ise nispeten daha az görülür. Ülkemiz de bu açıdan orta derecede riskli bir kuşakta yer alır.

HEPATİT B BELİRTİLERİ NELERDİR?

Viral hepatitler içinde yer alan Hepatit B ve Hepatit C’nin yol açtığı kronik enfeksiyon,  karaciğer sirozu ve karaciğer kanserinin  %70-80’inin sebebidir. Hepatit genellikle sessiz bir hastalıktır. Yani ilk enfeksiyon hastaların sadece %20’sinde aşikar sarılık yapar, %80 hastada sessiz, sarılık olmaksızın geçirilir. Sıklıkla tanı konulamayan sessiz ilk enfeksiyon sonrası oluşan kronik viral enfeksiyon 10-50 yıl arası gibi uzun bir belirtisiz dönemden sonra siroz ve kansere sebep olur. Klinik belirtiler ancak hastalık çok ilerlediği zaman ortaya çıkar. Siroza bağlı karaciğer yetersizliği ve karaciğer kanseri en sık ölüm sebebidir. Binlerce insanın hayatta kalması ancak karaciğer nakli ile sağlanır.

İlaçla tedavide sağlanan ilerlemeler ve karaciğer nakline rağmen dünyada her yıl yaklaşık 1.4 milyon kişi bu kronik hepatit B ve C sebebiyle yaşamını kaybediyor. Hepatitleri küresel bir sağlık sorunu haline getiren bu tablo kader değildir. Gerek etkili ve emniyetli hepatit B aşısı uygulaması, gerekse kronik B hepatiti ve kronik C hepatiti için sahip olduğumuz etkili ilaçlarla Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) belirlediği 2030 yılı hedeflerine ulaşmak mümkündür.

Hepatit B virüsü kan ve kan ürünleri ile bulaşır. Ayrıca, virüs hepatit B'li hastanın vücut sıvılarında da (tükürük, idrar...) bulunabilir. Bulaşma, virüsün bir şekilde sağlam insanın kanına karışması ile olur. Dolayısıyla virüsü taşıyan sıvının (kan veya diğer vücut sıvıları) kişideki bir yara ile temas etmesi gereklidir. Hastalık oral yol ile yani bulaşık maddelerin (yiyecek içecek) ağızdan alınması ile bulaşmaz. Sık bulaşma yollarından biri uyuşturucu kullanımıdır. Aynı iğnenin birkaç kişi tarafından kullanılması ile hastalık kişiden kişiye taşınabilir. Eğer kişiye, herhangi bir nedenle kan veya kan ürünü nakli yapıldıysa ve bunların içinde virüs var ise bulaşma kaçınılmazdır. Bu nedenle günümüzde nakil için hazırlanan kanlar çok sıkı test edilmektedir. Hepatit B virüsünün bulaşma yollarından biri de cinsel ilişkidir. Bu nedenle güvenli seks konusunda dikkatli olunmalıdır (ör: prezervatif kullanımı). Kullanılan aletler usulüne uygun temizlenmez veya yenisi ile değiştirilmez ise; dövme, manikür pedikür, cerrahi veya diş girişimleri, akupunktur gibi olaylar da hastalığı bulaştırabilir. Diş fırçası, tıraş bıçağı gibi kişisel hijyenik ürünlerin ortak kullanımı da risklidir. Hepatit B li anne doğum sırasında hastalığı çocuğuna bulaştırabilir. Hastalık okul ve iş hayatı gibi normal günlük aktiviteler ile bulaşmaz.

HEPATİT B TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Uzun zamandır hepatit tedavisinde kullanılan yeni anti-viral ilaçlar vardır. Ayrıca yeni ilaçlar konusunda araştırmalar da sürdürülmektedir. Uygulanan tedaviler ile hastalığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak hastalık yavaşlatılabilmekte, virüs aktivitesi azaltılabilmektedir.

THY’de 38 uçuş lodos nedeniyle iptal edildi! İstanbul'da şiddetli lodos: Uçaklar havada turluyor Türk istihbaratçı Hitler'in bakanı Goebbels'i adım adım takip etti!
Sonraki Haber