Her ilde sulh komisyonları açılacak... Yeni adli yılda hakim ve savcı yardımcılığı geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 24. Dönem Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'nde konuştu. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Yakında her ilde sulh komisyonlarını devreye alıyoruz. Bir başka yenilik de hakim, savcı yardımcılığıdır. Bu kurumu da yeni adli yılda hizmete sunacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Hakim ve Cumhuriyet Savcısı Adayları Kura Töreni Programı'nda konuşma yaptı. Yargıya güvene vurgu yapan Erdoğan, "Adalete güvenin zedelendiği toplumda siyasi hamleler de eksik kalmaya mahkumdur. Adalet terazisinin doğru tartması kadar adaletin gecikmemesi de önemlidir. Geciken adalet, adalet değildir" dedi.

Erdoğan, "Adaleti sağlamanın ölçüsü sosyal medyada atıp tutan kalabalıkların tutumu değil, kanundur, nizamdır, vicdandır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamaları:

Törenin adalet teşkilatımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Mesleki eğitim süreçlerini birincilikle bitiren kadın hakim ve savcılarımızı kutluyorum. Şu an ülkemiz genelinde toplam 21 bin 844 hakim ve savcı görev yapıyor. Bu sayı bugünkü törenle 22 bin 859'a yükselmiş olacak. Bu vesileyle şehit savcımız Mehmet Selim Kiraz başta olmak üzere, vefat eden, şehit düşen yargı mensuplarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.

"GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR"

Adalete güvenin zedelendiği toplumda siyasi hamleler de eksik kalmaya mahkumdur. Adalet terazisinin doğru tartması kadar adaletin gecikmemesi de önemlidir. Geciken adalet, adalet değildir.

Ankara'da 6 ayrı binaya bölünmüş olan Yargıtay'ı tek çatıda toplayarak, kurumun işleyişindeki vakit ve kalite kaybının önüne geçtik.

Adaletin tecellisi için sağlıklı çalışma ortamının önemi tartışma götürmez. Sadece modern binalar ile adaletin tesis edilmeyeceği de gerçektir. Temel şart, güçlü, tarafsız, bağımsız ve uluslararası normları özümsemiş bir hukuk sisteminin varlığıdır. Türk hukuk sisteminin açmazı, 10 yılda bir antidemokratik müdahaleye maruz kalmış olmasıdır. Bu ülke sadece belli siyasi görüşe ve meşrebe mensup hakim ve savcı almakla övünen adalet bakanları görmüştür. Uyduruk davalarla, başbakan ve bakanların asıldığı, yüz kızartıcı durumlara şahitlik ettik. Darbecileri ayakta alkışlayan, vesayetçilerin önüne cübbesini seren sözde yargı mensupları gördük. Türk yargısına musallat olan zihniyete karşı da amansız bir mücadele yürüttük. 2002'den bu yana ülkemizde adaleti hakim kılmak, insan hakları standartlarını yükseltmek için reform irademizi daima canlı tuttuk.

YARGI PAKETLERİ

Yargı paketlerimizi hızla hayata geçirdik. 1. pakette hak ve özgürlükleri güçlendiren yaklaşımla, ceza muhakemesinde ciddi değişiklikler yaptık. 2. pakette infaz sistemimizin iyileştirme ve topluma yeniden kazandırma işlevini insan odaklı anlayışla güçlendirdik. İnfaz hakimliği ile mekanizmayı daha etkin hale getirdik. 3. pakette özel hukuk alanında sadeleştirici yenilikleri hayata geçirdik. 4. yargı paketi ile mağdur odaklı adalet anlayışımızı ortaya koyan yeniliklere imza attık. Masumiyet karinesini, lekelenmeme hakkını güçlendiren adli araçları sisteme kazandırdık.

"YARGIYA GÜVEN" VURGUSU

Yargıya güveni en üst düzeye çıkarmak önümüzdeki dönemin de önceliklerinden olacak.

Yakında her ilde sulh komisyonlarını devreye alıyoruz. Bugün 1 hakime düşen dosya sayısı adli yargıda 709, idari yargıda 408'dir. İş yükünde yüzde 38'lik düşüş sağlandı. Bir başka yenilik de salonu dolduran gençleri ilgilendiren, hakim savcı yardımcılığıdır. Bu kurumu da yeni adli yılda hizmete sunacağız.

"ADALETİ SAĞLAMANIN ÖNCÜSÜ SOSYAL MEDYANIN TUTUMU DEĞİL"

Adaleti sağlamanın ölçüsü sosyal medyada atıp tutan kalabalıkların tutumu değil, vicdandır. Vicdanınızla kararlarınızın arasına hiçbir gücün girmesine müsaade etmeyin.

Talisca Fenerbahçe'ye mi gidiyor? Şiddetli yağış nedeniyle göle dönen caddede banyo yaptı Fenerbahçe'nin Kayserispor maçı kadrosunda 4 eksik
Sonraki Haber