Hıçkırık nasıl geçer? Neden olur? Uzun süren hıçkırıklarda ne yapılmalı?

Özellikle mide asidinin fazla olup yemek borusuna kaçması, beyin içi basıncın artması, üresinin yükselmesi gibi durumlarda ve steroid türü ilaç kullanan kişilerde daha sık görülen hıçkırığın nasıl geçeceği vatandaşlar tarafından merakla araştırılmaya devam ediyor. Peki, Hıçkırık nasıl geçer? Neden olur? Uzun süren hıçkırıklarda ne yapılmalı? Detaylar haberimizde...

Hıçkırık yaşam kalitesini kısa süreliğine düşüren ancak çoğunlukla önemsenmeyen bir sağlık problemi olarak görülüyor. Ancak hıçkırık uzun sürmesi halinde bir takım ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Birçok kişi hıçkırığın nasıl geçeceğini araştırmaya devam ediyor. Peki, Hıçkırık nasıl geçer? Neden olur? Uzun süren hıçkırıklarda ne yapılmalı? Detaylar haberimizde...

HIÇKIRIK NASIL GEÇER?

Hıçkırık genellikle solunum kasının ve göğüs kaslarının ani kasılması ve boğazdaki bir kapakçığın hızla kapanması veya sıkışması sonucu oluşabilmektedir. Uzmanlar 48 saati aşan ve geçmeyen hıçkırıkların altında gırtlak hastalıkları, akciğer ve beyin tümörü ile kalp zarında enfeksiyon, beyin damarlarında tıkanma gibi önemli hastalıkların yatabileceğini söylüyorlar. Hıçkırığın bitmesi için karbondioksitin artması gerekir.

Burna sirke çekmek,
Limon veya amonyak gibi keskin kokulu bir maddeyi koklamak,
Hızlı nefes alıp vermek,
Derin bir nefes alıp soluğunuzu tutmak,
Boğazda öğürme refleksini uyarmak için küçük bir kaşıkla dilin gerisine dokunmak,
Buz yutmak veya buzlu su içmek,
Yüzü soğuk suyla yıkamak veya yüze soğuk kompres uygulamak..

UZUN SÜREN HIÇKIRIKLARDA NE YAPILMALI?

Hıçkırığı durdurmak için iki temel yaklaşım var: Birincisi vücuttaki sinirleri aşırı yükleyerek “sinirlerin dikkatini dağıtmak”. İkincisi ise sindirim sistemindeki dengesizlikleri rahatlatmak.
Beklemediğiniz bir anda birisi sizi korkutursa bu vücuttaki tüm sinirleri alarm durumuna geçireceğinden bu da hıçkırmakla meşgul beynin dikkatini dağıtarak hıçkırığı azaltacaktır.

Gıdıklandığınız an sinirlerinizin üzerine ciddi miktarda yük binecektir. Yine aynı mantıkla bu da hıçkırığı azaltır.
Derin bir nefes alıp nefesinizi tuttuğunuzda diyaframınızı kasarak beynin verdiği tepkiye direnç gösterebilirsiniz, bu yöntem çoğu zaman işe yaramaktadır. Ayrıca nefesinizi tuttuğunuz için vücutta karbon dioksit birikmeye başlar ve beyin bu sinyali alarak karbon diyoksidi vücuttan atmaya yoğunlaşarak hıçkırığı gündeminden uzaklaştırır.
Hıçkırmaya başladığınız an hemen bir sıcak su, çay, süt vb. içerseniz 10-15 saniye içinde hıçkırıığınız yok olur. Sıcak içecekler hem sindirim sistemini düzenler hem de sinirleri harekete geçirerek beynin meşgul olacağı yeni şeyler üretir.

UEFA Avrupa Ligi'nde 4. hafta maçları tamamlandı! Almanya’da kaybolan İmam Eryılmaz hala bulunamadı New York borsası Fed'in faiz kararı sonrasında yükselişle kapandı
Sonraki Haber