Hıdırellez bereket duası nasıl yapılır? Hıdırellez'de nasıl dilek tutulur?
5 Mayıs akşamını 6 Mayıs sabahına bağlayan gün olarak bilinen Hıdırellez, baharın gelişini müjdeleyen en önemli hadiselerden birisidir. Hıdırellez duası ve o gün yapılması gerekenler vatandaşlar tarafından yakından takip edilir. Peki, Hıdırellez bereket duası nasıl yapılır?
Sadece Anadolu değil Kırım ve Azerbaycan ile Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde de bayram olarak kutlanan Hıdırellez, baharın gelişini müjdeleyen ve Hızır ile İlyas kelimelerinin birleşmesi sonucunda ortaya çıkmış özel günlerden bir tanesidir. Hızır Peygamber’in darda kalan kişilere yardım ve kılavuzluk ettiği ve aynı zamanda bolluk getirdiğine, İlyas Peygamber’inde suların koruyucusu olduğuna inanıldığı gün olan Hıdırellez de kimi vatandaşlar dilek tutar.
HIDIRELLEZ GÜNÜ NASIL DİLEK TUTULUR?
Her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan Hıdırellez gününde halk arasında pek çok yaygın gelenek bulunmaktadır. Hıdırellez de gelenekler arasında gül ağacına dilek tutma olayı en yaygın olanıdır. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler kişiler tarafından bir kağıt üstüne yazıldıktan sonra asılabileceği gibi şekil halinde gül ağacının tam altına da çizilebilir.
Bunun için ev isteyen ev resmi, araba isteyen de araba resmi çizebilir ve bu örnekler geliştirilebilir. Hıdırellez sabahında ilk iş olarak gül ağacının dibine gidilerek akşamdan hazırlanan o notlar alınarak suyun içerisine bırakılır.
Hıdırellez akşamında diğer bir dilek tutma biçimi de gül ağacına para asmaktır. Akşamdan asılan paralar ve dilekler o günün sabahında erkenden geri toplanır. Toplanan para cüzdan içerisine konulduktan sonra yıl boyunca saklanır ve o para hiç harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl süresince darlık ve parasızlık yüzü asla göstermez.
HIDIRELLEZ DUASI NASIL YAPILIR?
Hıdırellez, yıl boyunca heyecanla beklenen mühim günlerden bir tanesidir. Hıdırellez gününde Hz. Hızır’ın, İlyas Peygamber ile buluştuğu gün olarak rivayet edilir. Bu özel günde ise insanlar her türlü dileklerinin onlar tarafından sağlanacağına inanmakta ve zor zamanlarda Hz. Hızır’ın yardımlarına koşacağını düşünmektedir.
Hz. Hızır ve İlyas Peygamber, doğa ve insan sevgisi timsali zatlar olmakla birlikte cömerttir ve bereketinde simgesidirler.
Hıdırellez gününde şu duayı okuyabilirsiniz:
“Yâ Allahu, yâ Rabbi, yâ Hayyü, yâ Kayyûmü, Yâ Zel Celâli ve ikram. Es’elüke bismikel azîmil-a’zami. Enterzukanî helâlen tayyiben. Allahümme in kâne rızkunâ fissemâi enzilhu. Ve in kâne fil ardi ezhirhu ve in kane ba’iden karribhu. Ve in kâne kâriben yessirhü. Ve in kâne kalîlen kessirhü. Ve in kâne kesîren ihfazhü bilbereketi”
Anlamı: Yüceler yücesi olan isminin hakkı için senden isterim. Bana helâl rızık ver. Allah’ım, eğer rızkımız semada ise onu indir. Eğer yerde ise onu çıkar. Uzakta ise onu yaklaştır. Yakın ise kolaylaştır. Az ise çoğalt. Çok ise onu bereketlendir.
Bin bir adım bir adım. Allah bir adım adım. Kerim kerem Allah. Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah. La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.
HIDIRELLEZ BEREKET DUASI
Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma Ya HIZIR YA İLYAS
Bu dua, Hıdırellez günü okunacak bir bereket duasıdır. Hıdırellez gününde bu bereket duasının 40 kez okunması gereklidir. Hıdırellez’in başladığı akşam 39 kez okunurken, sona erdiği gün de 1 kez okunarak toplamda 40’a tamamlanmalıdır. Bu duayı okuduktan sonra içinde bulunduğunuz senenin hem hayırlı olması, hem bereketli olması hem de bol rızıkla geçmesi adına dua edebilirsiniz.
“Ya Rabbi Sen dünyanın kâinatın sahibisin. Her canlıyı yaratan Sensin. Benim ve her canlının Rabbi de Sensin. Benim hem dünyamı hem de ahiretim güzel eyle. Bana ve tüm kullarına hak ettiğimiz gibi değil lütfunla ve merhametinle muamele eyle. Hızır (as) ve Hıdır(as) bana yoldaş eyle. Bizleri hata ve yanlışlarımızdan döndürsünler. Maddi ve manevi sıkıntılarımızda her zaman yanımızda olsunlar. Dualarımızı Senin güzel isimlerin hürmetine, habibin hürmetine kabul buyur.”
Bu duayı da Hıdırellez’in başladığı gün ikindi ezanından sonra Allah rızası için kılacağınız 2 rekat namazının ardından okumalısınız.