Hıdırellez hangi gün? 2021 Hıdırellez ne zaman kutlanacak?

2021 Hıdırellez tarihi için geri sayıma geçildi. Baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez, Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlar arasındadır. Hızır günü olarak adlandırılan Hıdırellez’de Hızır ile İlyas’ın buluştuklarına inanılır. Peki, 2021 Hıdırellez hangi güne denk geliyor?

Baharın müjdecisi olarak bilinen ve halk arasında Hızır Günü olarak kabul edilen Hıdırellez, mevsimlik bayramlardan bir tanesidir. Hızır ile İlyas adlarının birleştirilmesinden meydana gelen Hıdırellez, yazın başlangıcı olarak kabul edilen 6 Mayıs gününe verilen addır.

2021 HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

Hıdırellez, her yılın 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanır. 2017 senesinde UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınan Hıdırellez; Baharın gelişi, doğanın canlanması ve hayatlarına bereket dolmasını umut eden insanlar, 5 Mayıs akşamından başlayarak 6 Mayıs sabahına kadar devam eden Hıdırellez’i çeşitli etkinlikler kapsamında kutlamaktadır.

Halk arasında Hıdırellez, darda kalanların yardımlarına koşma, bereket getirme, gelecek zamanda dilekleri gerçekleştirme manalarına gelmektedir.

Hıdırellez’in gelişi toprağın uyanması, suların çağlaması ve bereketin gelmesinden anlaşılmaktadır. Bugünlerde hazırlıklar yaparak mesirelik yerlerde piknik yapmaya, eğlenmeye ve dinlenmeye gidilir. Hıdırellez için hazırlıklara 5 Mayıs gününden başlanır. Dilek ve inançlara yönelik olarak yapılan hazırlıkların başında sağlık, bolluk-bereket, kısmet ve şans taleplerine yönelik hazırlıklar yer almaktadır.

HIDIRELLEZ GELENEKLERİ

Balıkesir ve Çanakkale'de bulunan bazı yörelerde Hıdırellez gününde güneş doğmadan önce su kenarlarına gidilir ve bu suyla kadınlar ellerini yüzlerini yıkar. Çanakkale gibi birçok kentte Hıdırellez öncesinin akşamında gül ağacının dibine fasulye gömülür ve bu sabaha kadar yeşerirse tutulan dileğin gerçekleşeceğine inanılır. Balıkesir'in Kepsut ilçesinde ise Hıdırellez etkinlikleri kapsamında, Ulupınar Mağarası'nda yakılan ateşin üzerinden dilek tutularak atlanır.

Burhaniye ilçesinde de Karınca Deresi'ne dilek tutularak taş atılır. Halk daha sonra dere kenarına ev ve araba gibi sahibi olmak istediklerinin resimlerini çizer. Kütahya’da da çiğ damlalarıyla mayalanarak elde edilen yoğurt, bir yıl boyunca "damızlık" yoğurt olarak kullanılmaya devam edilir. Bu yoğurdun üzerine "Nazar değmesin" diye çörek otu serpilerek sadece akrabalara dağıtılır ve bu yoğurt mayasının suyundan mayalanan hamur ile de ekmek yapılır.

Artvin’de heyelan kabusu: "Deprem oluyor sandık taşlar eve doldu" MasterChef Türkiye'de muhteşem mücadele! 2. ceket kimin olacak? Gazze'de Kemal Advan Hastanesi İsrail saldırılarına direniyor
Sonraki Haber