Hıdırellez Kur'an'da geçiyor mu? Hıdırellez'de dualar kabul olur mu?

5-6 Mayıs tarihlerinde her yıl kutlanan ve baharın gelişi olarak kabul edilen Hıdırellez’in Kur’an-ı Kerim’deki yeri her zaman merak edilmiştir. Hıdırellez bayramında insanlar ateş yakıp üzerinden atlarken kısmet bulacaklarını düşünüp bazı dileklerde bulunurlar. Peki, Hıdırellez Kur’an-ı Kerim’de geçiyor mu? İşte Hıdırellez gününün detayları…

Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilen Hıdırellez, baharın gelişini simgelemektedir. Türk-İslam tarihinde büyük bir öneme sahip olan Hıdırellez, çeşitli gelenekler ile kutlanır ve bu gelenekler yörelere göre de farklılık gösterir. Mevsimlik bayramlardan biri olan Hıdırellez’de en yaygın olan geleneklerden biri dileklerin kabul olması için gül ağacının dibine notlar bırakılması ya da şekiller çizilmesidir.

Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi) ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan olarak kabul edilmektedir. 6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır.

Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.

HIDIRELLEZ KUR’AN’DA GEÇİYOR MU?

Hızır, Hıdır yahut Hadır Arapça bir kelime olup, yeşillik mânasına gelmektedir (Tecrîd-i sarîh Tercümesi, IX,144). İslam âlimlerinin çoğuna göre Kur`ân-ı Kerîm`in Kehf sûresinde geçen Salih adam kıssasından Hızır (a.s)`ın anlaşıldığı ve onun peygamber olduğu görüşü müfessirlerin bazılarının tercih ettiği bir görüştür (İbn Kesîr, Tefsir, V,179; el-Kehf,18/65). Ancak bazı âlimler tarafından da nebî değil velî olduğu görüşü ileri sürülmektedir (Tecridî Sarîh tercümesi, IX, 145). Ebû Hureyre (r.a)`den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s), Hızır (a.s)`a Hızır denmesinin sebebini izah ederken; "Hızır otsuz kuru bir yere oturduğunda ansızın o otsuz yer yeşillenerek hemen dalgalanırdı" buyurmaktadır (Tecrîdî Sarıh tercümesi, IX, 144).

Hızır (a.s) Kur`ân-ı Kerîm`in Kehf suresinde "Kullarımdan birisi..." şeklinde sabit olmuştur. Veli olduğunu dahi kabul etsek, "İkinci Tabaka-i Hayatta bulunmaktadır. Bu mertebede aynı anda çok yerde bulunmak mümkündür."

İlyas (a.s) İsrailoğulları Peygamberlerinden olup Kur`ân-ı Kerîm`de ismi geçen ve Tevrat`ta "Elia" diye zikrolunan Peygamberdir. M.Ö. IX. asırda yaşadığı ve daha sonra zamanın hükümdarları ile çok mücadele ettiği, çoğu zaman mağaralarda yaşadığı kaydedilmektedir.

Galatasaray'da yeni sezonun ilk transferi Ismail Jakobs Özel-Kalın görüşmesi CHP'de kimlere dert oldu? Promosyon Defter Nedir?
Sonraki Haber