Hiperaktif çocuğa nasıl davranılmalıdır? Neler yapılmalıdır? Çözüm ve öneriler!
Çocuklar çoğu zaman hareketlidirler ve yerlerinde duramazlar. Aileler bu durumu genellikle yaramazlık olarak tabir ederler ve çözümü olmadığına inanırlar. Uzmanlar ise bu durumun hareketlilik olarak düşünülmemesi gerektiğini belirterek çocukta hiperaktivite sorunu olabileceğini belirtiyor. Peki, Hiperaktif çocuğa nasıl davranılmalıdır? Neler yapılmalıdır? Çözüm ve öneriler! Detaylar haberimizde...
Çocuğunuz oturduğu yerde duramıyor hatta uzun süre bir yerde sabit kalamıyorsa, sürekli ellerini ve ayaklarını oynatıyor, gereksiz yere sağa sola koşturuyor ve eşyalara tırmanıyorsa ve sakin kalamıyorsa hiperaktif olma ihtamali uzmanlara göre yüksek bir ihitimal haline geliyor. Peki, Hiperaktif çocuğa nasıl davranılmalıdır? Neler yapılmalıdır? Çözüm ve öneriler! Detaylar haberimizde...
HİPERAKTİF ÇOCUĞA NASIL DAVRANILIR?
Eğer çocuğunuz hiperaktivite bozukluğu yaşıyorsa onu eğitimler ile destekleyebilir ve onun için bazı planlar yapabilirsiniz. Çocuğunuzun ders saatlerini, oyun saatlerini veya televizyon izleme saatlerini bir plan dahilinde belirlerseniz bu alanlarda yaptığı çalışmalarla ilgili daha fazla verim alacağını görebilirsiniz. Ancak bu noktada önemli olan şey çocuğunuzu da bu plana dahil etmektir. Programın tamamını siz hazırlarsanız ve çocuğunuza bu programa uyması konusunda baskı yaparsanız kendini daha da bunalmış hissederek muhtemelen programa uyum sağlamak istemez. Bu noktada önemli olan şey çocuğunuz ile ortak bir şekilde hareket edebilmektir. Düzenlenecek olan programla ilgili onun fikirlerini de almalı, saatlerle ilgili ona da danışmalı ve bu program için ona da söz hakkı tanımalısınız.
Öğretmeni ile görüşerek bu durumu ona da açıklayabilirsiniz. Okulda da bu konuda destek alması oldukça önemlidir. Ayrıca dikkat egzersizleri uygulayarak bir konuya ne kadar süre ilgili kalabildiğini ölçebilirsiniz.
Çok fazla enerjik olduğu için bu enerjisini atmasına yardımcı olacak aktiviteler bulabilirsiniz. Yüzme, basketbol veya diğer sporlara yada aktivite kurslarına yazdırarak enerjisini sağlıklı bir şekilde atabilmesini sağlayabilirsiniz. Bunlara ek olarak kendisinin de çaba göstermesi için ödüllendirme yöntemini kullanabilirsiniz.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu zamanla azalabilir fakat kendiliğinden geçmemektedir. Tedavisi uzun süren bir hastalıktır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte şikayetler azalabilir ama erişkin dönemde tekrar ortaya çıkar.
Tedavi edilmediği takdirde çocuğun ya da gencin yapısal zorluklarından kaynaklanan davranış sorunları ve okul başarısızlıkları devam etmektedir. Çevresinden olumsuz eleştiriler alma riski artacak, bütün bunlar çocuğun ya da gencin ikincil sorunlar geliştirmesine yol açacaktır.
Dolayısıyla okul başarısızlıkları gelecekte iş yaşamındaki başarısızlıklara; arkadaş ve aile ilişkilerinde yaşadığı problemler de sosyal ilişkilerinde hatta evlilik yaşamında bile sorunlar yaşamasına yol açabilecektir.
ÇÖZÜM VE ÖNERİLER!
Kurallar koyduğunuz zaman bunların çok net olmasına dikkat edin ve onları yazıp asın, ödüllerinizin çocuk için anlamlı ödüller olmasına dikkat edin. Sık sık geri bildirim verin, çocuğunuza onun ne yaptığının farkında olduğunuzu gösterin. Çocuğunuza beklentileri ve planları konusunda da ona yardım edin, çocuğunuzun iyi günleri olabileceği gibi kötü günleri de olabileceğini göz önünde bulundurun. Olumsuzluklar, yapamadığı şeyler ve cezalara odaklanmak yerine olumlular üzerinde odaklanın.
Bir karakter sorunuyla değil biyolojik bir sorunla mücadele etmekte olduğunuzu unutmayın, davranışlarınız daha öğretici olması için çok konuşup, öğüt vermeyin. Espri anlayışınızı kaybetmeyin, kendiniz ve çocuğunuza karşı hoşgörülü olun, uzman yardımı almaktan çekinmeyin ve düzenli takipleri sürdürün.