Hollandalı seracılar Türkiye’ye yatırım yapacak

Avrupa’da enerji maliyeti artınca sera yatırımcıları soluğu Türkiye’de aldı. Hollanda başta olmak üzere 4 ülkeden yatırımcılar milyonlarca euro’luk yatırım için araştırma yapmaya başladı

İBRAHİM AÇAR

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa’da başlayan gaz kıtlığı başta sanayi olmak üzere tarıma kadar her alanda enerji maliyetini yükseltmeye başlayınca yatırımcılar Türkiye’nin yolunu tutmaya başladı.

Türkiye’de 2020 yılında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle desteğin artırıldığı seracılık yabancı yatırımcıların gözdesi oldu. Tarımsal üretimde dünyanın önde gelen ülkelerinden ola. Hollanda başta olmak üzere Kuveyt, Katar, Birleşik Arap emirlikleri gibi ülkeler Türkiye’de yatırım yapmak için harekete geçti.

Türkiye sera tarımını bir süredir stratejik kabul ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinatörlüğü’nde Ziraat Bankası seracılık açmak isteyenlere uygun koşullarda kredi sağlamaya başladı. Milyonlarca euro’luk yatırım bütçesi olan şirketler Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Derneği’ne ulaştı. Ayrıca dernek Şanlıurfa’da yeni bir jeotermal kaynak bulmak için sondaj çalışmalarını hızlandırdı.

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz, “Hollandalı üreticiler Türkiye’den sera ürünleri almak ve burada üretim yapmak için araştırma yapmaya başladı. Bunun yanısıra Kuveyt, Birleşik Arap emirlikleri gibi ülkelerden yatırım talepleri var” diye konuştu. Yanmaz, aslında Türkiye’de bu alanda yerli yatırımcının hem isteği hem re parası olduğunu belirterek, “Bize yatırımcı değil alıcı lazım. O da son dönemde çoğalmaya başladı” dedi.

Yanmaz, Şanlıurfa’da da valilik ve kalkınma ajansı katkısıyla jeotermal kaynak arayışına başladıklarını kaynağın bulunmasının ardından ilk etapta 5 bin dönüm sera üretimine başlayabileceğini söyledi. Yanmaz, plastik serada metrekare yatırımın miktarının 100, cam serada ise 150 dolarlık maliyet olduğunu bildirdi.

Sera alanında Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayınlanmasının ardından topraksız tarımın yapıldığı, jeotermal kaynaklarla ısıtmanın olduğu modern cam seraların miktarının arttığını belirten Yanmaz, "Türkiye'de 714 bin örtü altı sera var. Bu naylon örtülerle yapılan seracılık. Modern sera anlamında da 11 bin dekar var. Bunun 4 bin dekarı jeotermal enerji kullanıyor. 320 bin ton salkım domates üretiliyor. Bunun yüzde 70'i ihraç ediliyor" dedi.

ZİRAAT KREDİ SAĞLIYOR

Ziraat Bankası seracılık alanında yatırım yapmak isteyenlere özel fırsatlar sunuyor. Yeni sera yatırımları ve mevcut seraların modernizasyonu için, yatırım miktarının yüzde 75'ine kadar 7 yıl vadeli kredi veriliyor. Yüzde 8.25 faizli kredi, iki yıla kadar anapara ödemesiz.

MGM, İstanbul dahil çok sayıda kent için saat verdi! İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki
Sonraki Haber