Hrant Dink kimdir? | Neden öldürüldü? | Kim öldürdü? | Kaç yaşındaydı?

2007 yılında öldürülen Hrant Dink kimdir? Agos Gazetesi önünde saat 15:00'te anılan gazeteci silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmişti. 1954 yılında dünya gelen Hrant Dink, anne ve babasının 1961 yılında İstanbul'a taşınmalarının ardından boşanmaları nedeniyle iki kardeşi ile birlikte Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesi'ne yerleştirildi. Anma törenini düzenleyen Hrant'ın Arkadaşları grubu tarafından organize edilen anma etkinliği bugün, saat 15.00'te Şişli Halaskargazi Caddesi üzerindeki Agos gazetesinin eski bürosu önünde yapıldı. Peki, Hrant Dink kimdir? Neden öldürüldü? Kim öldürdü? Detaylar haberimizde...

Agos Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ölümünün 11. yılında anıldı. Rakel Yağbasan ile evlendi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde zooloji eğitimi aldı. Bunun yanında Birgün ve Zaman gazetesinde de yazarlık yaptı. Peki, Hrant Dink kimdir? Neden öldürüldü? Kim öldürdü? Detaylar haberimizde...

HRANT DİNK KİMDİR?

Hrant Dink 15 Eylül 1954 yılında Malatya'da doğdu. Daha sonra ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındı. Annesi ve babası bir süre sonra anlaşamayarak boşandı. Dink ve kardeşleri Gedikpaşa'da bulunan Ermeni yetimhanesine verildi. Burada tanıştığı Rakel Yağbasan ile evlendi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde zooloji eğitimi aldı. Bunun yanında Birgün ve Zaman gazetesinde de yazarlık yaptı. 5 Nisan 1996 yılında Agos gazetesini kurdu. 1915 Ermeni soykırımıyla ilgili yaptığı muhalefet çağrısında Türklüğe hakaret gerekçesiyle 6 ay cezaevinde kaldı. Kendisine verilen cezanın haksız olduğunu ileri süren Dink, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı. Yaptığı çalışmalarla bazı kesimlerin takdirini kazandı ve birçok ödülle layık görüldü. 19 Ocak 2007 yılında İstanbul Şişli'de bulunan Agos gazetesi binasının önünde, silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayet sadece Türkiye'de değil, dünya basınında da büyük tepkiyle karşılandı. Hrant Dink'in cenazesi 23 Ocak 2007' klisede yapılan törenle toprağa verildi.

AGOS GAZETESİ

Türkiye'deki Ermeni toplumunun Türkçe ağırlıklı ilk gazetesi olan Agos, 5 Nisan 1996'da yayın hayatına başladı. Gazetenin temeli Luiz Bakar, Hrant Dink, Harutyun Şeşetyan ve Anna Turay'dan oluşan bir girişimci kurul tarafından atıldı. Ancak Hrant Dink kısa sürede gazetenin genel yayın yönetmeni ve fikir önderi olarak ön plana çıktı.

ERMENİSTAN

Ermenistan ya da resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Güney Kafkasya'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir.

Daha önce Sovyetler Birliği'ne bağlı bir cumhuriyet iken Eylül 1991'de bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde İran, batısında ise Türkiye ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti bulunur. 1 Ocak 2011 itibarıyla nüfusu 3.262.600 kişidir. Başkenti ve en büyük şehri Erivan'dır; Gümrü, Vanadzor, Eçmiadzin ve Hrazdan da ülkenin diğer önemli şehirlerindendir.

Ermenistan Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Bağımsız Devletler Topluluğu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Dünya Ticaret Örgütü ve yaklaşık otuz diğer örgütün üyesidir.

ETİMOLOJİ

Bir coğrafi tanım olarak Arminiya veya Armaniya adına en erken eski Fars (Pers) imparatoru I. Darius'un yaklaşık M.Ö. 510 tarihli Bisutun Anıtı'nda rastlanır. M.Ö. 399 yılında bölgeyi gezerek ayrıntılı tasvirler yapan Yunan tarihçi Ksenofon'un eserinde ülke adı Armenia olarak geçer.

Strabon Coğrafya'sında (MS 1. yüzyıl) ve Roma İmparatorluğu'nun idari bölünümünde Armenia sınırları şöyle tanımlanır: Batıda Fırat nehri, güneyde Güneydoğu Toros sıradağları, güneydoğuda Hakkâri dağları ve Urmiye Gölü, kuzeydoğuda Sevan Gölü ve Karabağ, kuzeyde Çıldır Gölü ve Doğu Karadeniz Dağları. Ortaçağ Arap kaynaklarında aynı bölgenin adı Armaniyya veya Ermeniyye olarak geçer. Eski Türkçe metinlerde Ermeniyye adına 15. yüzyıla kadar rastlanır.

Yüzyıllarca sadece tarihi bir isim olarak hatırlanan "Armenia/Ermenistan" adı, 19. yüzyılın milliyetçi politikaları döneminde tekrar güncel anlam kazanmıştır.

Yavru goril sosyal medyanın gündeminde! Haber var... Davinson Sanchez Kayseri deplasmanında şov yaptı TCMB aralık toplantısında politika faizini yüzde 50'de tutacak
Sonraki Haber