Huawei'nin kendi işletim sistemi nedir?

Huawei'nin kendi işletim sistemi nedir? Bir Çin firması olan Huawei dünyanın en büyük ağ ve telekomünikasyon cihazı üreticisidir. ABD tarafından kara listeye alınan Huawei, Google tarafından da desteğini kaybetti. Android güncellemeleri ve desteği almayacak olan Huawei'nin yeni işletim sisteminin ne olacağı merak ediliyor. Peki Huawei'nin kendi işletim sistemi nedir? Huawei'nin yeni işletim sistemi ne olacak? İşte yanıtı...

Huawei'nin kendi işletim sistemi nedir? Google ile işbirliği sonlanan ve android desteğini kaybeden Huawei'nin yeni işletim sisteminin ne olacağı merak konusu oldu. Huawei'nin kendi işletim sistemi olup olmadığı sorusuna yanıt aranıyor. Geçmişte KirinOS adıyla bir işletim sistemi geliştirdiği bilinen Huawei'nin, Android desteğini kaybetmesinin ardından ne yapacağı merakla bekleniyor. Peki Huawei'nin kendi işletim sistemi nedir? Huawei'nin yeni işletim sistemi ne olacak? İşte yanıtı...

HUAWEİ'NİN KENDİ İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR?

Huawei Ürün Başkan Yardımcısı Bruce Lee, Weibo üzerinden bazı açıklamalar yaptı.
Lee, Android‘e alternatif işletim sisteminin ‘geliştirilme aşamasında‘ olduğunu belirtti. Huawei işletim sistemi ile alakalı bilinenler haberimizde!

Daha önce gelen sızıntılar, yeni işletim sisteminin ‘Kirin İşletim Sistemi, KirinOS‘ olarak adlandırılacağını iddia etmişti. Söz konusu işletim sistemi, yine iddialara göre yalnızca Huawei marka cihazlarda kullanılacak. Şimdilik biraz erken olsa da, Huawei’nin yeni işletim sistemi yaz aylarında karşımıza çıkabilir.

Lee yaptığı açıklamada, bu geliştirmenin şu an için yalnızca bir ‘b planı‘ olduğunu söyledi. Olası bir ambargoya karşı geliştirilen işletim sistemi, herhangi bir sorun yaşanmadığı sürece muhtemelen kenarda bekleyecek. Lee, şu an için Google ekosistemi ile çalışmayı tercih ettiklerini de ekledi.

Huawei yazılım dışında donanımsal bazı bileşenlerini de kendisi üreten bir marka. Huawei şirketine bağlı olan HiSilicon, şirketin akıllı telefon ve tabletlerine yönelik işlemciler geliştiriyor. Son zamanlarda Kirin işlemcilerin, Snapdragon işlemcilerle bir yarış içinde olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Huawei’nin son zamanlarda attığı adımlara bakarsak, şirketin tıpkı Google ve Apple gibi kendi ekosistemini oluşturmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Ancak Android’in geniş desteğinin yanında, Huawei’nin kendi işletim sisteminin ne kadar başarılı olacağını tahmin etmek epey zor.

GOOGLE - HUAWEİ İŞBİRLİĞİ BOZULDU

Google, Huawei ile donanım, yazılım ve teknik hizmetler alanında iş yapmayı bıraktığını açıkladı. Google bundan böyle işbirliğini sadece açık kaynak ürünler alanında devam ettirecek.

Bu karara cep telefonlarına çip ve network desteği sağlayan, yarı iletken üreticileri ABD'li şirketler Qualcomm, Broadcom ve Intel'in de katılacağı belirtiliyor. Hatırlanacağı üzere ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta Çinli telekomünikasyon devi Huawei'yi kara listeye aldığını açıklamıştı.

Reuters'ın haberine göre Huawei'nin AOSP (Android Açık Kaynak Kodu Projesi) ile erişimi sınırlanırken, Google'ın çatı şirketi Alphabet'in aldığı karara göre bundan sonra piyasaya çıkacak Huawei telefonlarında Android yazılımı güncellenemeyecek.

Bu telefonların, uygulama mağazası Google Play, Gmail ya da video uygulaması YouTube'a da erişimi olmayacak. Varolan Huawei telefonlarında ise bu hizmetler olduğu gibi kullanılmaya devam edecek. Konuya yakın kaynaklar Android güncellemelerinde ise gecikmeler ve sorunlar yaşanabileceğini ifade etti.

Huawei henüz bir açıklamada bulunmazken Android platformuna ait Twitter hesabından konuyla ilgili Huawei kullanıcılarına bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "ABD hükümetinin tüm taleplerine uyacağımızı temin etmekle birlikte, Google Play ve Google Play Protect gibi hizmetler mevcut Huawei cihazlarında çalışmayı sürdürecektir" denildi.

KENDİ İŞLETİM SİSTEMİNİ GELİŞTİRDİ: B PLANI HAZIR

Alphabet’in aldığı bu karar büyük ses getirse de Huawei, söz konusu kararın gelebileceğini düşünerek mart ayında kendi işletim sistemini geliştirdiğini açıklamıştı. Huawei Tüketici İş Grubu CEO’su Richard Yu Chengdong Alman basınına yaptığı açıklamada bu işletim sisteminin hem telefon hem de bilgisayara i çin geliştirildiğini belirterek “Android’e erişimimiz kısıtlanırsa B planımız hazır” ifadelerini kullanmıştı. Huawei ise konuyla ilgili daha sonra yaptığı yazılı açıklamada B planları olmasına rağmen bu plana ihtiyaç duymamayı umduklarını vurgulamıştı.

Eleme gecesi fragmanı geldi! MasterChef'e kim veda edecek? Akademik kadro ilanları 24 Kasım 2024 Pazar! Galatasaray'dan kırılması çok zor rekor: Tarihe adını yazdırdılar!
Sonraki Haber