Hz. Muhammed'in ilk Sünneti Hangisidir? Ramazan ayının Sünnetleri nelerdir?

Hz. Muhammed'in ilk Sünneti Hangisidir sorusu Ramazan ayının ortalarını yaşadığımız şu günlerde müslümanlar tarafından yoğun olarak araştırılıyor. Yaşamı ve öğrettikleriyle her müslümanın önderi olan peygamber efendimizin peygamber olduktan sonraki ilk sünneti hangisidir, Ramazan ayının sünnetleri hangileridir? Detaylar haberimizde...

Hz. Muhammed'in ilk Sünneti Hangisidir?  Hz. Muhammed'in (s.a.v) ilk sünneti hangisidir sorusu yoğun olarak araştırılıyor. Mübarek Ramazan ayının son günlerine ve bayrama yaklaştığımız şu günlerde oruçlarını tutan müslümanlar peygamber efendimizin peygamber olduktan sonra ilk sünnetini merak ediyor. Peki Hz. Muhammed (s.a.v) ilk sünneti hangisidir, Ramazan sünnetleri nelerdir? İşte yanıtı...


HZ. MUHAMMED'İN (S.A.V) İLK SÜNNETİ HANGİSİDİR?

Hz. Muhammed'in (s.a.v) ilk sünneti, Cebrail (a.s)'ın ona ilk göründüğü zaman söylediği sözlere karşılık verdiği cümledir. Öyle ki; Hz. Muhammed'e gelen ilk vahiy ikra! yani 'oku' kelimesidir. Bu söz üç kez tekrar edilince peygamber efendimiz 'Ben okuma bilmiyorum' cevabını vermiştir. Hz. Muhammed'in ilk sünneti 'Bilmiyorum' demektir.


İKRA NE DEMEKTİR?

İkra Arapça kökenli bir kelimedir ve ‘oku’ anlamına gelmektedir. Kız çocukları için tek başına veya başka bir isimle beraber verilebilmektedir. Özellikle Hz. Muhammed (S.A.V.) e gelen ilk vahiy olarak da bu isim bilinir. Kur'an-ı Kerim'de de ilk kelime olarak İkra geçer. Bu sebepten dolayı pek çok kişi kız çocukları için bu ismi vermektedir.

RAMAZAN SÜNNETLERİ NELERDİR?

1-Sahura kalkmak sünnettir. Sahura kalkmakla hem sünneti ihyâ etmiş oluruz, hem tutulacak oruç için güç ve kuvvet toplamış oluruz. Böylece seher vaktinin feyiz, fazilet ve bereketinden de istifade etmiş oluruz. Peygamber Efendimiz (asm): “Sahura kalkın. Çünkü sahur yemeğinde bereket vardır” buyurmuştur.1

2-Sahur yemeğini mümkün mertebe sahurun son vaktine getirmeye çalışmak sünnettir. Ancak imsak girmeden, yani ikinci fecirden önce kesmeye dikkat etmelidir. Sahur yemeğini şüpheli vakte kadar uzatmamalı, ezan okunmaya başladığında derhal kesmelidir.

3-İftarı vakit girer girmez yapmak sünnettir. Eğer namaz kılınacaksa, oruç, hurma veya su ile açılmalıdır. İftar namazdan önce yapılabilir; ancak akşam namazı vakti kısa olduğu için, namaz fazla geciktirilmemelidir.

4-Oruç açılırken duâ etmek ve orucu hurma veya su ile açmak sünnettir. İftar açılırken şu duâ okunur: “Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve ala rızkike eftartü.”

Meâli şudur: “Allah’ım! Senin için oruç tuttum. Sana inandım. Sana tevekkül ettim. Senin verdiğin rızk ile orucumu açtım. Ey lütuf ve keremi bol olan Rabb’im, benim günahlarımı bağışla! Beni, annemi, babamı ve bütün mü’minleri hesap gününde affet! Âmin!”

5-Fakirlere, akrabalara, komşulara ikram etmek, iftar yemeği vermek veya yemek göndermek. Muhtaç, kimsesiz ve yetimlere müşfik davranmak, yardımcı olmak, sadaka vermek, yemek yedirmek.

Peygamber Efendimiz (asm), “Oruçluya iftar ettiren kimse, oruçlunun sevabında bir eksilme olmaksızın, oruçlunun alacağı sevap kadar sevap alır.” buyurmuştur.2

6-Haramlardan sakınmak; gıybet ve dedikodu yapmamak, çirkin ve kırıcı sözler sarf etmekten, yalan söylemekten, yalan şahitliği yapmaktan uzak durmak.

Peygamber Efendimiz (asm), “Hiçbiriniz oruçlu iken kötü söz söylemesin. Bağırıp çağırmasın. Kendisine ağır sözler söyleyen birisine dahi sadece, ‘Ben oruçluyum!’ desin” buyurmuştur.3

7-Kur’ân okumak, Kur’ân üzerinde tefekkür yapmak, mümkün mertebe yeni bilgiler öğrenmeye çalışmak, Allah’ı zikretmek, çokça salâvat getirmek.

Dipnotlar:

1- Buhârî, Müslim

2- Tirmizî

3- Buhârî, Müslim

Bugün itibariyle başladı! Kartlarınız bloke olabilir Yunanistan İçki fiyatları 2025 Metro Alkol Fiyatları 2025: Güncel Liste
Sonraki Haber