İBB yönetimi 'terör bağlantısı için' yalan' demişti: 120 kişiyi neden işten çıkardı?

İçişleri Bakanlığı'nın belediyelerde yaptığı teftişte 2021 yılı aralık ayında İBB’de PKK, DHKP-C, FETÖ, MLKP, MKP gibi terör örgütü irtibatlı ve iltisaklı 557 kişinin işe alındığı tespit edilmişti. İBB yönetimi işe aldığı personellerin terörle bağlantılı olmadığını savunsa da 120 personel işten çıkarılmıştı. Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, "Madem yalan, terör bağlantılı 120 kişiyi neden işten çıkardınız?" sorusunu sordu.

İBB'de İmamoğlu döneminin başlaması sonrası işe alınan bazı personellerin terör örgütleriyle bağlantılı olduğu iddiası sonrası İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada 2021 yılı aralık ayında İBB’de PKK, DHKP-C, FETÖ, MLKP, MKP gibi terör örgütü irtibatlı ve iltisaklı 557 kişinin işe alındığını söylemişti. İBB yönetimi söz konusu iddiaları yalanlarken özel teftişin başlaması sonrası dikkat çeken bir hamleye imza attı. İBB yönetimi teftiş sonrası güvenlik soruşturması nedeniyle 120 kişinin işine son verdi.

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, İBB'nin soruşturmalar sonrası hamlelerine dikkat çekerek, "Madem yalan, terör bağlantılı 120 kişiyi neden işten çıkardınız?" sorusunu sordu.

Nedim Şener'in yazısından ilgili bölüm şöyle:

İkincisi de hafta sonunda yaşandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tüm partilerden 204 belediyede yürütülen “Özel Teftiş” sonuçlarını açıkladı.

Bakan Soylu, 2021 yılı aralık ayında İBB’de PKK, DHKP-C, FETÖ, MLKP, MKP gibi terör örgütü irtibatlı ve iltisaklı 557 kişinin işe alındığını söylemişti.

Hafta sonu açıkladığı bir yıllık “Özel Teftiş” sonuçlarına göre tablo daha vahim; SGK ve İBB verilerine göre, 1 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında İBB’ye 1.984, İSKİ’ye 454, İETT’ye 66 ve belediye iştiraki olan 30 şirkete 22 bin 857 kişi olmak üzere, toplam 25 bin 361 kişi ilk defa işe alındı.

21 BİN KİŞİ ÇIKARIP 25 BİN KİŞİ ALDILAR

Aynı dönem içerisinde belediye şirketlerinden 21 bin 356 kişi işten çıkarıldı. Tasarruf gerekçesiyle işten çıkarılanlardan 4 bin 5 kişi fazlası işe alındı.

1 Ocak 2019-31 Aralık 2021 arasında ilk defa işe alınan 25 bin 361 kişiden, 15 bin 125 kişi hakkında belediye tarafından hiçbir güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talebinde bulunulmadı. Ayrıca mevzuata göre şirketlerde ilk defa işe alınanlar için değerlendirme komisyonu oluşturulması gerekirken bu da yapılmadı.

E-DEVLET’TEN ADLİ SİCİL HÜLLESİ

Adli sicil belgeleri e-Devlet üzerinden alınırken, kamu/özel seçeneğinden “özel” seçeneği seçilerek alınan çıktılarla işe girişleri yapıldı. İncelemede bu kişilerin büyük çoğunluğuyla ilgili sadece özel şirketler için verilen adli sicil kaydının olduğu, arşiv kaydının ise bulunmadığı görüldü.

İBB yönetimi, İstanbul Valiliği’ne güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması taleplerini ise müfettiş incelemesi başladıktan sonra göndermeye başladı.

İBB KORKUDAN 120 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARDI

İBB yönetimi özel teftişin başlamasından sonra ise 120 civarında kişiyi güvenlik soruşturmaları nedeniyle işten çıkarttı. Emniyet ve UYAP verilerine göre; ilk defa işe alınan 25 bin 361 kişiden, 4 bin 227 kişi hakkında adli soruşturma ve kovuşturmanın bulunduğu tespit edildi. Bunlardan 147 kişi hakkındaki soruşturma ve kovuşturmalar “terör örgütleriyle bağlantılı veya anayasal düzene karşı işlenen suçlardan” yürütülüyor. Bunlardan 66 kişi hakkında “terör örgütleriyle bağlantılı veya anayasal düzene kaşı işlenen suçlardan” mahkûmiyet kararı mevcut.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Zara Kasım indirimleri ne zaman? Zara Black Friday ne zaman başlayacak 25 Kasım Pazartesi Okullar Tatil Mi? İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa Survivor 2025'in ilk yarışmacısı belli oldu! İşte o isim...
Sonraki Haber