İdrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri ve bitkisel çözüm

Halk arasında yaygın bir sağlık sorunu haline gelen idrar yolu enfeksiyonu özellikle kadınlarda erkeklere oranla daha yaygındır. Mesanede dış etkenlerden kaynaklı iltihaplanmalar sonucu idrar yolunda enfeksiyon sorunu ortaya çıkar. Günlük hayatımızı kâbusa çeviren idrar yolu enfeksiyonu neden olur? İdrar yaparken ağrı ve yanma nedeni nedir? Gibi soruların yanıtlarına bakacağız. İşte merak edilen idrar yolu enfeksiyonuna değinelim...

İdrarda yanma neden olur?

İdrar yaparken oluşan ağrı ve yanma oluşmasının birçok sebebi vardır. Bunların başlıcaları; mesane iltihabı, belsoğukluğu, ülser, prostat iltihabı, mesane tümörü, yumurtalık iltihabı, apandisit gibi sağlık sorunlarından kaynaklı olabilir. İdrar yaparken yanma, idrar yolu enfeksiyonun en büyük belirtisidir. Sürekli tekrarlanan yanma ve ağrı olursa doktora görünmenizde fayda var.

 İdrar yolu enfeksiyonu neden olur?

 Genellikle kadınlarda görülen yaygın bir sağlık sorunu olan idrar yolu enfeksiyonu diğer adıyla sistik olarak bilinen bu sağlık sorunu bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Her 5 kadından birinde görülen bu sağlık sorununda idrar yolları dışarıya kısa bir kanalla açıldığı için dışarıdan gelen mikropların girmesi daha kolaydır. Bu mikropların vücutta yer etmesi sonucu idrar yollarında iltihaplanma oluşur. İdrar yoluna giren mikroplar sonucu meydana gelen enfeksiyonlar mesaneyi, böbrekleri ve üretrayı da etkileyebilir.

 İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir? 

  • İdrar yaparken üretrada ağrı ve yanma hissi oluşması
  • Sık sık idrara çıkma, idrara çıkma isteği meydana gelmesi
  • Şiddetli ateş ve halsizlik oluşması
  • İdrarda kötü koku oluşması
  • Karnın alt bölgesinde veya bel bölgesinde ağrı olması
  • Karnın alt kısmında şişlik olması
  • Bulanık idrar yapma(koyu sarı veya kan rengine yakın koyu kahverengimsi idrar)
  • Kadınlarda pelvit, erkeklerde ise rektal ağrıların olması

 

İdrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer?

 İdrar yolu enfeksiyonun başlıca sebepleri bakterilerin oluşmasından kaynaklanır. Bundan dolayı genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Zamanında müdahale edilirse çok çabuk iyileşmenizi sağlar. İdrar enfeksiyonu sonucu oluşan ağrıları gidermek için spazm çözücüler ve ağrı kesiciler kullanılabilmektedir. Doktorunuza başvurmadan kesinlikle ilaç kullanmamanız gerekir. Bunun yanı sıra bol bol sıvı tüketmeniz, C vitamini içeren besinleri yemenizi ve düzenli bir şekilde kızılcık suyu içmenizde fayda var.

 İdrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi

 Kızılcık suyu: Yüksek oranda antioksidan içeren, A, C, E ve K vitaminlerini içerisinde bulunduran kızılcık suyunun kemiklerin güçlendirilmesine, kanserden, diyabete kadar saymakla bitmeyen birçok hastalığa faydası vardır. Kızılcık suyu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen besinlerin başında yer almaktadır. İçeriğinde bulunan asidik özelliği sayesinde idrar yolunda oluşan enfeksiyonları, bakterileri vücuttan atmasını sağlar.

 Limon suyu: Güçlü bir antioksidan olan limon suyunu günlük tüketmemiz de yarar var. Bol miktarda A ve C vitamini bulunduran limon suyu göz sağlığından, cilt sağlığına kadar birçok faydası bulunmaktadır. Limonun içeriğinde bulunan asidik özelliği sayesinde vücuttaki enfeksiyonları kısa sürede dışarı atar. Vücudun sıvı oranını arttıran limon suyu idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde yardımcı olur.

 Maydanoz: A ve C vitamini bakımından zengin olan maydanoz  sofralarımızda sıklıkla yer ettirdiğimiz bu şifalı besinin faydaları saymakla bitmez. Güçlü bir antioksidan olduğu için kan akışını dengeler, kalp ve damar sağlığını korur. Sindirimde ve aynı zamanda kilo vermekte oldukça yararı bulunan bu mucizevi şifalı bitki idrarı söker, vücuttaki enfeksiyonları temizler.

 Soğan suyu: Sofralarımızda yemeklerimize lezzet veren doğal antibiyotik olan soğanı dilimleyip kaynar suya koyup demlettikten sonra içtiğimizde metabolizmayı hızlandırıp, hızlı yağ yakmamızda fayda sağlayan bu mucize besin aynı zamanda damar tıkanıklığını, damar sertleşmesini, boğazdaki iltihapları gidermeye kadar birçok sorunu gidermeye yardımcı olur. Doğal bir antibiyotik görevinde olan soğan suyu idrarı söker, idrar yolunda oluşan mikropları temizler.

Yaban mersini: Yüksek oranda antioksidan bulunduran yaban mersini sindirim sistemini düzenler, beyin sağlığını korur, kan şekerini düzenler. Saymakla bitmeyen faydası olan bu şifalı besin aynı zamanda idrar yolunda oluşan parazitlerin yayılmasını ve oluşmasını önler.

 Karnabahar kürü: Sofralarımızda oldukça yer verdiğimiz karnabahar lezzeti ile damaklarımızdan gitmez. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği kür olan karnabaharı bir tencereye koyup, üzerine su ekleyip kısık ateşte kaynattıktan sonra süzüp birer bardak içtiğimizde vücudumuzda bulunan enfeksiyonlardan vücudu temizler. Bu kürü 21 gün boyunca uygulamamızı tavsiye ediyor.

Elma sirkesi: Sağlık ve bakım alanında birçok alanda kullanılan elma sirkesi hijyen sağlar ve yemeklerimize lezzet verir. Antiseptik özelliğinden dolayı mikropların öldürülmesine yardımcı olur. Kolesterolü düşürmede, kan şekerini düzenlemede ve idrar yolunda oluşan enfeksiyonların giderilmesine kadar birçok faydası bulunmaktadır.

 Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu

 Özellikle gebelik döneminde hamile kadınlarda sıkça görülen idrar yolu enfeksiyonundan korunmak için günde en az 2.5 litre su tüketilmeli ve bunun yanı sıra taze sıkılmış meyve suyu ve bitki çayları içilmesinde yarar var. Tuvalet sonrası genital bölgenin temizliğine özen gösterilmeli, dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmeye özen gösterilmelidir. Eğer oluşan ağrı ve yanma geçmediyse mutlaka bir doktora görününüz.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu

Küçük bebeklerde çişini yaparken ağlama, kötü kokulu idrar, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülüyorsa bebeğinizde idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Bebeğinizi bir doktora götürün, düzenli bir şekilde verilen ilaçları kulanın. Bu gibi sağlık sorunu tekrarlanmaması için bebeğin bezini sık sık değiştirin, özellikle kız bebeklerde genital bölgeyi temiz tutun. 

İdrar yolu enfeksiyonu ilaçları 

İdrar yolu enfeksiyonu bakteriye bağlı olduğu için antibiyotik kullanılır. Doktorunuzun önerdiği ilaçları belirtilen günlerde aksatmamaya özen gösteriniz.

Lvbel C5 kimdir öldü mü? Sağlık durumu nasıl? Anne dahil 4 sanığın tutukluluğu devam edecek! Gözler 5 Şubat'ta... Talisca sevgilisi Carolaine Freitas kimdir? Nereli ve kaç yaşında?
Sonraki Haber