İftardan sonra halsizlik neden olur? Nasıl geçer? İşte iftardan sonra gelen halsizlik için altın öneriler

Mübarek on bir ayın sultanı Ramazan geldi. Sahurdan iftara kadar geçen sürede vücudun halsiz düşmesi ve beslenme alışkanlıklarımızdaki değişim kendini hissettiriyor. Özellikle iftardan sona halsizlik neden olur bu sorunun yanıtı mühim. Uzun süren açlık ve kan şekerinde yaşanan ani değişimler halsizliğe neden olabiliyor.

İftardan sonra halsizlik neden olur? Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç tutan vatandaşların belki de en muzdarip olduğu konu iftar sonrası yaşanan halsizliktir. Özellikle uzun süren açlık sonrası iftarda bir anda yenilen yemekler kişilerde daha sofradan kalkmadan halsizlik yapabiliyor.

İFTARDAN SON HALSİZLİK NEDEN OLUR?

Uzun süren açlık sonrası, yiyeceklerle beyne hızlı glikoz ulaşmasını sağlayan şekerli yiyecekler alındığında, ani yükselen kan şekerine karşılık salınan insülin hemen kan şekerinde düşmeye neden olur. İşte yemek sonrası kişilerde ortaya çıkan rehavetin nedeni, bu tür biyokimyasal olaylardır.

Sahurda sıvı ve protein alınmalı

İftar ve sahurda mide, aşırı miktarda yiyeceklerle doldurulmamalı. Sahur yemeğinde, gün boyu ihtiyaç duyulacak sıvı ve protein gereksinimi ön planda olmalı, karbonhidratlar uyku ve uyuşukluk verdiği, düşünsel fonksiyonları engellediği için, sınırlı veya az miktarda tüketilmeli. İnsanlar, enerji kaynağı olarak organik maddeleri kullanırlar. Bunlar; karbonhidratlar, proteinler ve yağlardır. Yaklaşık, 1 gr. karbonhidrat ve 1 gr. proteinden 4 kalori sağlanırken, yağlardan 9 kalori elde edilir.

Bunlara dikkat!

* İftarda fazla yemek tüketilmemeli, mide bir anda doldurulmamalı.

* Karbonhidrattan fakir, proteinden zengin besinler tüketilmeli.

* Kişinin kalp hastalığı yoksa yemek sonrası kafeinli içecekler içmemeli. Türk kahvesi tercih edilebilir.

* Kısa bir yürüyüş yapılmalı.

İzmit Tüpraş patlamasında ölen yaralanan var mı? İzmit'teki TÜPRAŞ rafinerisindeki patlamanın nedeni belli oldu! Kira sorunu artık memleket meselesi
Sonraki Haber