İhsan Şenocak neden istifa etti?

İhsan Şenocak neden istifa etti? Ne demişti? Cuma hutbeleri ve sohbetleri özellikle sosyal medya hesaplarından takip edilen İhsan Şenocak merakla araştırılıyor. Yaptığı sivil toplum çalışmalarının yanında Samsun'da Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak vaizlik de yapan İhsan Şenocak açığa alınmıştı. Merak edilenleri ve detayları sizler için derlemeye çalıştık. 1974 yılında doğdu. İlkokuldan sonra hafızlık yapmaya başladı. Peki, İhsan Şenocak kimdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

İhsan Şenocak neden istifa ettiği internet kullanıcıları tarafından Google arama motorundan aranmakta. Geçtiğimiz aylarda açığa alınan ve konuyla ilgili "Allah'ın (cc) ayetlerini okumaktan daha onurlu bir vazife ve bu yolda bedel ödemekten daha büyük bir şeref tanımıyorum" demişti. Bugün ise Diyanet'teki görevinden istifa etti. Peki, İhsan Şenocak neden istifa etti? Ne demişti? İhsan Şenocak kimdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

İSTİFA ETTİ

Şenocak, hakkında açılan idari soruşturmanın ardından açığa alınmıştı. Ancak Şenocak, soruşturmanın ardından Samsun Aşıkkutlu Eğitim Merkezi'ndeki görevine iade edilmiş, son olarak da Sinop İl Müftülüğü Eğitim Uzmanı görevine getirilmişti.

Sözcü’nün haberine göre; İhsan Şenocak, ‘tenzil-i rütbe' olarak yorumlanan bu karara tepki olarak istifa etti.

İHSAN ŞENOCAK KİMDİR?

İhsan Şenocak, 1974 senesinde Samsun’da dünyaya geldi.

İlkokuldan sonra hafızlık yaptı. 1994 senesinde Samsun İmam Hatip Lisesi’nden 1999’da, 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Okul yıllarında muhalled usulde İslamî ilimler okudu.

2002 senesinde Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul Haseki Eğitim Merkezi’ni bitirdi.

2004 senesinde OMÜ İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalında “İslam Hukuku’nda Taklit” konulu teziyle yüksek lisans yaptı. Aynı fakültede “İslâm Hukuku’nda Örfün Hükümlere Etkisi” adlı tezini tamamlayarak doktor oldu.

1997 senesinde Samsun’un Vezirköprü ilçesinde imam-hatip olarak memuriyet hayatına başladı. Diyanet İşleri Başkanlığında farklı kademelerde görev yaptı. 2007 senesinde Samsun Aşıkkutlu Eğitim Merkezi’ne müdür olarak atandı.

1996 yılında Yedibeyza dergisini neşretti. 2005-2010 yılları arasında yayımlanan İnkişaf dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Milli Gazete ve Yeni Şafak’ta müstear isimle dizi ve düşünce yazıları yazdı. 2008’de Tv5’de “köprü” programını hazırlayıp sundu. Müstear isimlerle farklı türlerde çok sayıda yazı kaleme aldı.

Kurucusu olduğu ve kısa adı İFAM olan İlmi ve Fikri Araştırmalar Merkezi’nde tefsir, hadis, fıkıh, akâid, usûl, nahiv, mantık, kavâid ve makâsıd gibi temel ve yardımcı ilimler okutmakta, ayrıca araştırma merkezindeki hocalarla birlikte aylık ilim, fikir ve hareket dergisi olan Hüküm Dergisi’nin ve İFAM‘ın aylık olarak arapça neşrettiği dergisini genel yayın yönetmenliğini yapmaktadır.

2016 senesinde Ülke TV'de de program yapan Şenocak'ın Mişkat dersleri ve hutbeleri başta olmak üzere birçok sohbeti Akit TV'de yayınlandı.

İhsan Şenocak evli ve 3 çocuk babasıdır.

NEDEN AÇIĞA ALINMIŞTI?

Dr. İhsan Şenocak'ın Cuma hutbeleri ve sohbetleri sosyal medya hesaplarından halkımızla paylaşılmakta ve çok geniş kitlelerce yakından takip edilmektedir. Yaptığı bazı sohbetler sebebiyle bazı kesimlerce eleştirilen İhsan Şenocak, doğru bildiklerini söylemekten çekinmeyen bir ilim adamı olarak bilinmekte. İhsan Şenocak Hoca'nın açığa alınması, sevenlerini çok üzdü. Yaptığı sivil toplum çalışmalarının yanında Samsun'da Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak vaizlik de yapan İhsan Şenocak açığa alındı. İhsan Şenocak'ın neden açığa alındığı bilinmese de tahminlere göre, hutbe ve sohbetlerinde dile getirdiği bazı hususlar, onun açığa alınmasının asıl sebebi olabilir.

ONUR VE GURUR DUYUYORUM!

Allah’ın(cc) ayetlerini okumaktan daha onurlu bir vazife ve bu yolda bedel ödemekten daha büyük bir şeref tanımıyorum.

Bir gerçek teslimiyet var, bir de tiyatro oynayanlar! Bir gerçek teslimiyet var, bir de tiyatro oynayanlar!
Şenocak konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ''Allah’ın(cc) ayetlerini okumaktan daha onurlu bir vazife ve bu yolda bedel ödemekten daha büyük bir şeref tanımıyorum.'' ifadelerini kullandı.

HERKESİ İTİDALE DAVET ETTİ!

Bu hadise, kalem ve kelam zaferleriyle dolu tarihin akışı içerisinde küçük bir nokta bile değildir. Kardeşlerimi itidâle davet ediyorum.

Sosyal medyada kısa sürede yayılan görevden alma bilgisinin ardından ise Şenocak takipçilerine itidal çağrısı yaparak "Bu hadise, kalem ve kelam zaferleriyle dolu tarihin akışı içerisinde küçük bir nokta bile değildir. Kardeşlerimi itidâle davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

İTİDAL NEDİR?

‘İtidal’, dengeli olma, herhangi bir tarafa eğilmeme demektir. Adalet kelimesi ile aynı kökten gelmektedir.

Kur'an-ı Kerim’de bulunmayan itidal kelimesi, hadislerde namazda ‘rükudan veya secdeden kalkıp doğrulma’ anlamında kullanılmıştır.

Bir ahlâk terimi olarak itidal; ılımlı olma, duygu ve düşüncelerde aşırılıktan uzak kalma, orta yolu benimseme, musibet ve felâket anında düşünmeyi kaybetmemek, hiddet ve aşırılığa veya korkuya düşmemek gibi anlamlara gelmektedir.

İslâm’ın itidali tavsiye ettiğini gösterdiği halde, bu kelimeyi kullanmaksızın aynı kavramın başka sözlerle ifade edildiği pek çok örnek vardır: “Onlar, harcadıkları zaman, ne israf ederler, ne de kısarlar; (harcamaları) ikisi arasında orta bir yol olur.” ayeti harcamada itidali, (yani orta yolu); “Muhammed Allah’ın Rasûlüdür.

Ve onunla birlikte olanlar, kâfirlere karşı dirençli, kendi aralarında ise merhametlidirler...” ayeti öfkede itidali, (yani şecaati, cesur olmayı) tasvir ve telkin eden birer örnek olarak gösterilebilir. Fatiha sûresinde ve Kur’an-ı Kerim’in daha bir çok yerinde geçen “sırat-ı müstakim” (dosdoğru yol) deyiminin ise, zaten itidal anlamına geldiği görüşü pek çok âlim tarafından benimsenmiştir.

Bunlara bakarak hep orta yolda bulunmayı özendiren, “işlerin hayırlısı ortada olandır” anlayışını vurgulayan ahlâkçılar, insanın daima aşırılıktan uzak kalmasını savunmuşlardır. İnsan iradesinin kuvvetlenmesi ve nefsin denetim altına alınabilmesi için itidal içinde yaşamanın büyük önem taşıdığına dikkat eden eğitimciler de, bunun gerçekleşebilmesi amacıyla, az yemek, az uyumak, az konuşmak ve cinsel hayatta aşırılıktan mümkün olduğunca uzak yaşamak gerektiğine her zaman işaret etmişlerdir.

İtidal erdemini kazanmanın yolu, sabır, tefekkür ve teenni ahlâklarından geçer. Musibetler veya ansızın gelişen olaylar karşısında sabır zırhını giyip teenni ile kuşandıktan sonra, itidal meyvesine ulaşmak mümkün olacaktır.

Hangi araç ne kadar vergi ödeyecek? Arsenal'da Bukayo Saka uzun süre sahalardan uzak kalacak Kızının bağış paralarıyla alem yaptığı iddia edilince intihar etmişti
Sonraki Haber