İki aşı arasında 14 gün belirsizliği

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs aşısı ile birlikte grip aşısı, zatürre aşısı da olunabileceğini; fakat iki aşı arasında en az 14, mümkünse 28 gün olması gerektiğini açıkladı. Prof. Dr. Kara, iki aşının aynı anda uygulanıp uygulanmayacağına ise belli bir grup üzerinde yapılacak deney çalışmasıyla karar verileceğini ifade etti.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs aşısıyla birlikte diğer aşıların ne zaman yapılması gerektiğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ateş Kara, yaptığı açıklamada koronavirüs aşısı ile birlikte diğer aşılar, yani grip aşısı, zatürre aşısı da olunabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Kara, "Burada dikkat etmemiz gereken nokta bazı bilgilerimiz yeni olduğu için aşının cevabını değiştirmediğinden emin olmamız lazım. O nedenle de bugün için tercihen aralarındaki süre en az 14 gün olsun, eğer mümkünse bu süreyi 28 güne bırakalım. Ama grip mevsimi geldi, grip aşısı olmamız gerekiyor. 'Bugün koronavirüs aşısı olmuştum, grip aşısını 3 gün sonra buldum, riskim var, kalabalık alanlarda çalışıyorum, insanlarla karşılaşıyorum', evet grip aşısı olabilirsin. 'Asla olamazsın' anlamına gelmiyor; ama tercihimiz mümkünse 14 gün. Ama olanaklar varsa 28 olursa daha iyi olur" ifadelerini kullandı.

ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR

Bu noktanın bugün için geçerli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kara, "Biz çalışmalar tamamlanınca, bir gruba koronavirüs aşısı ile eş zamanlı grip aşısı yapacağız; mesela 30 kişiye. Sonra bu 30 kişinin düzeylerine bakacağız; iki aşının da seviyesinde azalma olmuyorsa, korumaları aynıysa diyeceğiz ki 'bu aşıyı rahatlıkla aynı gün de olabilirsin.' Bugün için elimizde net bilgi olmadığı için 'ayağımızı yere sağlam basalım' diye arasındaki süreyi 14 gün tutalım, çok çok rahat edebileceğimiz olanak varsa 28 günü tercih edelim. Riskimiz var, doktor da 'yapılabilir' diyor, o zaman süre 4 gün de olabilir, 1 gün de olabilir" açıklamasında bulundu.

KAN SULANDIRICILAR KONUSUNDA HAYATİ UYARI

Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs tedavisinde kullanılan kan sulandırıcı ürünlerin bilinçsiz kullanımının da vücuda büyük zarar verebileceğine dikkat çekti. Kara, "Bu ilaçlardan elimizde reçetemiz olmadan, doktor önerisi olmadan mutlaka uzak durmamız gerekiyor. Kendi kendimize karar verip kullanabileceğimiz ilaçlar değil bunlar" dedi.

Kara, bu ilaçlara ilişkin şu açıklamaları yaptı;

"Size tedavi amaçlı verilen ilacı iki katı fazla almanız halinde size zarar verebilir. Bu noktada alınan doz ana belirleyici konumunda. Bu ilaçları gerekmedikçe asla kullanmamak gerekiyor. Kanamaya dahi sebep olabilirler. Kanı sulandırma görevi görüyor, akışkanlığında artışa neden oluyor, amacı bu; fakat biraz fazla kullanma halinde kanamaya sebep olabilir. Bu çizgiyi bizim ya da sizin belirlemeniz mümkün görünmüyor. Mutlaka sizi takip eden hekimin önermesi ve önerdiği miktarı önerdiği şekilde kullanmanız gerekli"

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber