İki başarısız deneme sonrası NASA'nın en güçlü roketi Artemis sonunda fırlatıldı! Tarihi anlar...

Peş peşe iki başarısız deneme sonrası NASA, mürettebat taşımak için tasarlanan Orion kapsülünü, bugüne kadar geliştirdiği en güçlü roket olan Artemis ile uzaya fırlatmayı başardı.

This browser does not support the video element.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) mürettebat taşımak için tasarlanan Orion kapsülünü, bugüne kadar geliştirdiği en güçlü roket olan Artemis ile uzaya fırlattı.

UÇUŞA 5 DAKİKA KALA "İYİ GÖRÜNÜYOR" AÇIKLAMASI

NASA, Uzay Fırlatma Sistemi'nin uçuşuna beş dakika kala, "Motorlar iyi görünüyor" açıklamasında bulundu. Devasa roket saatte 6 bin mil yani 9 bin 656 km hızla hareket ediyor.

Bu son olumlu sinyallerin ardından geri sayım yeniden başladı ve yerel saatle 01:47'de fırlatma gerçekleşti. NASA yorumcusu, "Birlikte yükseliyoruz, aya ve ötesine geri dönüyoruz" diye haykırdı.

"FIRLATMADAN SONRA HALA BAŞIM DÖNÜYOR"

Kennedy Uzay Merkezi'ne açıklama yapan bir NASA astronotu, fırlatmadan sonra hâlâ "baş dönmesi" hissettiğini söylüyor. Kayla Barron, "Nefesimi kesti ve gözlerim doldu" dedi ve ekledi:

6 HAFTALIK TEST UÇUŞU SONRASI DÜNYA'YA DÖNDÜ

Orion'un fırlatılışıyla birlikte Ay’a gitmek için yeniden dev bir adım atılması hedefleniyor. Florida eyaletindeki Cape Canaveral’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak olan SLS-Orion uzay aracı fırlatıldıktan sonra Ay’ın etrafında mürettebatsız 6 haftalık test uçuşu gerçekleştirip Dünya’ya dönecek.

NASA'nın Artemis'i fırlatmak için daha önce yaptığı denemeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

ÖNCEKİ DENEMELER NEDEN BAŞARISIZ OLDU?

Pazartesi günü yapılan ilk denemede önce fırlatma aracına sıvı hidrojen yakıtı yüklenmesi sırasında sorunlar yaşandı. Yakıt doldurma operasyonu sırasında sızıntı yaşandı. Sorun çözülse de 3 numaralı motorun sıcaklığı istenilen seviyeye indirilemedi. İkinci girişim ise, bir hidrojen sızıntısı nedeniyle gerçekleşemedi. Sorunun hidrojenin rokete pompalandığı noktada olduğu tespit edildi. Mühendisler sorunu zamanında çözmeyi başaramayınca fırlatma ertelendi.

ARTEMİS NEDİR?

Dünyanın en güçlü ve karmaşık roketi olarak tanıtılan Uzay Fırlatma Sistemi SLS, NASA'nın, 1960'lar ve 70'lerdeki Apollo ay programı sırasında uçurulan Saturn V'den bu yana inşa ettiği en büyük yeni dikey fırlatma sistemi.

Orion, Ay ve çevresinde 42 günlük insansız bir misyonu tamamlamak üzere gönderiliyor ve 10 Ekim’de San Diego açıklarında Büyük Okyanus’a inerek ilk görevini tamamlayacak.

Öncelikli hedef, 50 yıl aradan sonra insanı yeniden Ay yüzeyine götürmek. Ancak bundan ibaret değil; NASA, planlanan 9 Artemis göreviyle gözünü çok daha ötelere, Mars'a doğru çoktan çevirdi.

Orion'un Cumartesi günü başlaması planlanan Ay görevi mürettebatsız olarak yapılacak ancak her şey yolunda giderse astronotlar 2025'ten itibaren daha karmaşık görevler için gemiyi kullanacaklar.

Astronot Randy Bresnik, "Artemis I uçuşuyla yaptığımız her şeye, mürettebatlı yapılacak Artemis II uçuşundaki olası riskleri azaltma gözüyle bakıyoruz" yorumunu yaptı.

Devlet televizyonuna çıkan Putin'in elleri dikkat çekti! Kerkük'te PKK'dan taşıma nüfus oyunu! Amerikalı aktör Starbucks kahvesi ikram edilince bakın ne tepki verdi Kassam Tugayları yayınladı! İşte saniye saniye çatışma anları! İsrailli vekil Netanyahu'ya tepki gösterince meclisten kovuldu! Kerkük’de sistematik işgal işte böyle işliyor...