İki depremin yarattığı mali hasarını TÜRKONFED hesapladı! Yok böyle bir rakam

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Kahramanmaraş depreminin ardından geniş çaplı bir çalışma gerçekleştirdi. TÜRKONFED, depremin mali tablosunu açıkladı.

Tüm dünyanın gözünü kulağını Kahramanmaraş’a çevirmesine neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem facialarının ardından etki altında kalan 10 ilde meydana gelen yıkımların manevi ve maddi ağırlığı tartışılamayacak kadar yüksek. Can kayıpları yaşanmaya devam ederken; çeşitli kurum ve kuruluşlar da deprem sonrası için harekete geçti. O kuruluşlardan biri olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Kahramanmaraş’a meydana gelen depremlerin ekonomiye etkilerini gözler önüne seren bir rapor hazırlığı yaptı.

Tam 10 ilde büyük bir yıkıma yol açan ve Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depremini inceleyen TÜRKONFED, ulaşımdan iletişime; elektrikten doğalgaza pek çok kalemde inceleme gerçekleştirdi. Bu incelemelerin ardından depremin mali etkisini hesaplayan TÜRKONFED, hazırladığı rapor aracılığıyla öngördüğü mali hasarı ve can kaybını kamuoyu ile paylaştı.

72 BİN 663 CAN KAYBI BEKLENİYOR

Araştırmalarını tamamlayan TÜRKONFED, ‘2023 Kahramanmaraş Depremi Afet Durum Raporu’ başlıklı raporu kamuoyu ile paylaştı. Deprem sonrasında 84,1 milyar dolar civarında mali kayıp bekleyen TÜRKONFED, verilere dayanarak depremin 72 bin 663 kişinin ölümüne neden olacağını öngördü. Depremden etkilenen 10 kentin ihracatının, ihracatı göğüsleyeni bildiren TÜRKONFED, 7 farklı başlıkta değerlendirmelerde bulundu.

Ulaşım konusunu değerlendiren TÜRKONFED, başta Gaziantep, Hatay, Gaziantep-Osmaniye, Adıyaman-Çelikhan yolları olmak üzere altyapı sorunlarının giderilmesi için yol altyapılarının yeniden inşası gerektiğini ve buna da mali bir kaynak ayrılacağını bildirdi. Ardından elektriğe ilişkin tespitlerde bulunan TÜRKONFED, aynı şekilde doğalgaz, petrol hatları, iletişim, hastaneler ve okulların da aldığı hasarları inceledi. Kalem kalem hasarları ayıran TÜRKONFED’in bulduğu toplam maliyet 84,1 milyar dolar olarak ilan edildi.

TÜRKONFED’TEN 4 ÖNERİ GELDİ

Afet sonrası ekonomik toparlanma için önerilerini de sıralayan TÜRKONFED, ‘7,8 depremin ekonomik etkilerinin makroekonomik ve sosyo-ekonomik analiz boyutuyla ilgili ayrıntılı incelemeler yapılmalıdır. Etki analizleri doğru politikaların kurgulanmasında yardımcı olacaktır’ diyerek, ilk önerisini bildirdi. Ardından üç öneri daha gerçekleştiren TÜRKONFED, ikinci adım için ise, ‘Depreme dayanıklı daha iyi bir şehir planlamasına doğru örgütlenmelere fırsat verilmelidir’ önerisinde bulundu.

Deprem sonrası yeniden inşa ve ekonomik rehabilitasyon süreçlerinde piyasa ekonomisini de esas alan bir ekonomik gelişme yaklaşımı çerçevesinde konu ele alınmasının son derece önemli olduğunu bildiren TÜRKONFED, son önerisinde ise ileriye yönelik görüşlerini bildirdi. TÜRKONFED’in deprem sonrası için önerdiği dördüncü adım raporda; “İleriye yönelik yapılması gereken deprem riski ve ekonomik hazırlık çalışmalarında bilimsel yaklaşım ön plana çıkarılmalıdır” ifadeleriyle yerini aldı.

Borsa İstanbul’da 6 haftalık yükseliş dönemi bitti Oktay Uludoğan Kimdir, Ne İş Yapar? Serveti Samet Akaydin'in yeni adresi belli oldu
Sonraki Haber