İkinci kez yakalandığı virüs öldürdü

Koronavirüs ile ilgili tüm bilinenlerin silbaştan yapılmasına neden olacak bir gelişme yaşandı. Bilim insanlarının hastalığa ilişkin tezlerinden biri ikinci kez virüse yakalananların tedavi sürecini daha rahat atlattığı yönündeydi. Ancak Hollanda'da ikinici kez hastalığa yakalanan yaşlı bir kadının vefat etmesi ile bu tez çöktü. Üstelik kadını hasta eden virüsün incelenmesi sonucunda bir önceki koronavirüs ile genetik yapısının çok farklı olduğu görüldü.

Bilim insanlarının koronavirüse yönelik temel tezlerinden biri Hollanda'da 89 yaşında bir kadının ölümüyle tam anlamıyla çöktü.

Oxford University Press dergisinde yayınlanan bilimsel makaleye göre koronavirüsle ikinci defa enfekte olması sonucu ölen kadın nadir görülen bir akyuvar kanseri türü olan Waldenström Makroglobülinemisine sahipti.

Söz konusu kanser türü için geliştirilmiş tedaviler mevcut, fakat hastalığın tamamen iyileştiren bir tedavi yok.

İLK VİRÜSE YAKALANDIĞINDA HASTALIĞI 5 GÜNDE ATLATTI

Araştırmacılar kadının salgının ilk dönemlerinde ateş ve öksürük şikayetiyle hastanenin acil servisine geldiğini, yapılan koronavirüs testinin pozitif çıktığını, sonrasında hastanede 5 gün boyunca yattığını, ardından da sürekli yorgunluk dışında semptomlarının azaldığını ifade ettiler.

İKİNCİ KEZ YAKALANDIĞI KORONAYA 2 HAFTA DİREBİLDİ

Araştırmacıların anlattığına ilk hastalığı atlatmasından yaklaşık 2 ay sonra, yeni bir kemoterapi seansına başlamasının sadece iki gün sonrasında yaşlı kadın, artan ateş, öksürük ve nefes darlığı nedeniyle yeniden hastanede tedavi altına alındı

Koronavirüs testi tekrar pozitif çıkan hastanın antikor testleri ise 4. ve 6. günlerde negatifken 8. günde hastanın durumu iyice kötüleşti. Araştırmacılar, 2 haftada hastanın vefat ettiğini kaydettiler.

İKİ VİRÜS BİRBİRİNDEN ÇOK FARKLI GENETİK YAPIYA SAHİP

Araştırma ekibi, kadının yakalandığı her iki enfeksiyondan da test örneklerine ulaştı.

Ve yaptıkları incelemede ilk ve ikinci enfeksiyona neden olan virüslerin genetik yapılarının, aynı virüsün mutasyon geçirmesiyle açıklanamayacak kadar farklı olduğu sonucuna vardı.

Bu da, kadının koronavirüse ikinci kez yakalandığı bulgusunu destekleyen bir bilgi.

Bugüne kadar kaydedilmiş ikinci enfeksiyon vaka sayısı ise sadece 23.

Ancak bugüne kadarki vakalardaki tüm hastalar iyileşti. İkinci enfeksiyon üzerine yapılan araştırmalar ise kısıtlı. Zira Kovid-19'a neden virüs olan SARS-CoV-2'yi taşıyan kişiler hastalık belirtileri göstermeden birkaç ay boyunca testlerde pozitif çıkabiliyor.

Ancak araştırmacılar virüsün genetik yapısının farklı olup olmadığını doğrulamak için her iki enfeksiyondan da örneklere ulaşmaya ihtiyaç duyuyor.

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber