İlber Ortaylı'dan o vekile "lisanının ne kadar biliyor" tepkisi...

Tarihçi İlber Ortaylı, bütçe görüşmeleri sırasında Kürtçe konuşan HDP milletvekiline tepki gösterdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi oturumlarının lisan okuluna çevirilmesine itiraz eden Ortaylı, "Bu dili konuşan arkadaşların her türlü kanunu ve politikayı tartışacak kadar lisanlarını bildiği de çok malum değil." ifadelerini kullandı

TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında söz alan HDP vekili Ayşe Sürücü, konuşmasının bir bölümünü önce Kürtçe yapacağını, sonradan Türkçeye çevireceğini söyledi.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Sürücü'nün sözlerinin anlaşılmadığını ve Türkçe konuşması gerektiğini vurgulayınca kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Bu konuyu bugün Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesine taşıyan tarih profesörü İlber Ortaylı, Meclis'te Kürtçe konuşulmasına itiraz etti.

HDP milletvekiline "Bütçe kanunu konuşacak kadar lisana hâkimler mi?" diye soran Ortaylı, TBMM'de yer alan milletvekillerinin önce resmi dillerini çok iyi bilip konuşmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Ortaylı şu ifadeleri kullandı;

"Anayasal düzen parlamentoyu sadece yeniden düzenlemekle kalmadı. Parlamentonun rolü azaltıldı. Meclis’teki tartışmalar açıkçası vatandaşın ilgisini çok çekmez hale dönüştü. Bu arada tabii görülmemiş teatral çıkışlar var. Muhtemelen çifte pasaportlu, daha evvel Alman milletvekili ve Almanya’nın Avrupa Parlamentosu’na gönderdiği bir hanımefendi Meclis’te Türkiye’nin diller halitası bir ülke olduğunu söyleyerek Kürtçe ve Almanca konuşmuş. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Avusturya-Macaristan Parlamentosu olmadığı belli.

O tarihi parlamento rengârenk bir imparatorluğun meclisiydi. İlk Osmanlı Parlamentosu’nda da kısmen bu görünüm vardı. Dolayısıyla Avusturya Parlamentosu’nda Macar ve Çek milletvekillerinin kendi dilleriyle konuşması anlaşılır bir şeydi. İlk iş milletvekillerine gelecek intihabda Türkçe bilmeleri şartı getirildi. Zaten Macaristan federal bir parçaydı.  Bu dili konuşan arkadaşların her türlü kanunu ve politikayı tartışacak kadar lisanlarını bildiği de çok malum değil.

Birkaç cümle kurmakla iş bitmiyor. Bütçe kanunu konuşacak kadar lisana hâkimler mi? Türkiye Büyük Millet Meclisi oturumlarını Berlitz lisan okuluna çevirirken, bazı konularda uyum sağlanması gerekir.

Olumsuzluk ve yetersizlikler olabilir ama Türkiye Parlamentosu Almanca konuşulacak kadar mudhike (vodvil) alan haline getirilmez.

Yarın burada Flamanca konuşanlar da çıkabilir. İlla da yabancı dil konuşacaksanız Latince olması tercih edilir. Bir yerde milletvekillerinin önce resmi dillerini çok iyi bilip konuşmaları gerekiyor."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...

Artvin’de heyelan kabusu: "Deprem oluyor sandık taşlar eve doldu" MasterChef Türkiye'de muhteşem mücadele! 2. ceket kimin olacak? Gazze'de Kemal Advan Hastanesi İsrail saldırılarına direniyor
Sonraki Haber