"İlk korona aşıları kusurlu olabilir!"
Çin'de başlayıp tüm dünyayı sarsan koronavirüs salgınının sona erdirilmesinde en büyük umut olan aşıya ilişkin en yetkili isimden korkutan bir uyarı geldi. İlk nesil Kovid-19 aşılarına karşı aşırı iyimser olunmaması gerektiğini söyleyen İngiltere Aşı Görev Gücü Başkanı Kate Bingham, "İlk uygulanacak aşılar kusurlu olabilir ve herkes için faydalı olmayabilir." diye konuştu.
İngiltere Aşı Görev Gücü Başkanı Kate Bingham, Lancet adlı tıp dergisi için yazdığı makalede, tıp tarihinde hiçbir aşının Kovid-19 aşısı kadar arzuyla beklenmediğini ifade etti.
Koronavirüs salgınından kurtulmanın tek yolunun "aşılama" olduğunu vurgulayan Bingham, ilk ortaya çıkacak aşılara aşırı iyimser yaklaşılmaması uyarısında bulundu.
Bingham uyarısına, "İlk üretilecek aşılar muhtemelen mükemmel olmayacak. Yeni nesil aşılar kusurlu olabilir ve herkes için faydalı olmayabilir. Buna hazırlıklı olmalıyız." ifadeleri ile devam etti.
OXFORD AŞISI DENEMESİNDE BİR KİŞİ ÖLDÜ
Bu arada, İngiltere'de Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü ile Oxford Aşı Grubu iş birliğinde geliştirilen ve üretim lisansı İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca tarafından satın alınan aşı adayı "AZD1222" için İngiltere ve Hindistan’da 2'nci ve 3'üncü aşama, Brezilya, Güney Afrika ve ABD’de 3'üncü aşama klinik denemeler sürüyor.
Dünya çapında 30 bin sağlıklı gönüllü üzerinde test edilmesi hedeflenen aşı adayı için ABD 1,2 milyar dolar kaynak sağlamış durumda.
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de testlerin başarılı olması halinde şirketten 400 milyon doz aşı satın almayı taahhüt etti.
Ancak aşının deneylerinde önemli sorunlar ortaya çıktı. İngiltere'de bir denekte çıkan bir hastalık üzerine deneylere ara verilmişti. Deneylerin başladığının açıklanmasından kısa süre sonra ise Brezilya'da aşının vuruluduğu bir genç öldü.