İlk korona hastası virüsü bulaştırdı mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin ilk koronavirüs vakasını dün gece açıkladı. Peki, bu hastanın temas ettiği herkes karantinaya alınabildi mi? Hastalığı başkalarına bulaştırmış olabilir mi? Dünya Sağlık Örgütü resmen pandemi ilan etti. Virüsle mücadelede bu karar neleri değiştirecek? Türkiye virüse yönelik testlerde iddia edildiği gibi yetersiz mi? Tomografi neden çekilmiyor? Gripten daha az öldürüyorsa neden bu kadar önlem alınıyor? Bilim Kurulu'ndan Prof. Dr. Ateş Kara açıkladı...

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın CNN Türk'te hazırladığı 'Tarafsız Bölge' programında Türkiye'de ilk vakası tespit edilen koronavirüs salgını masaya yatırıldı. 

Programa Ankara stüdyolarından konuk olan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Ahmet Hakan'ın yanısıra programın gazeteci konukları olan Hürriyet muhabiri İsmail Saymaz ve Takvim Gazetesi Ankara Temsilcisi Zafer Şahin'in kamuoyunca da merak edilen sorularını yanıtladı. 

Kara'ya sorulan ilk soru son dakika gelişmesi olan Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı pandemi (küresel salgın) ilanına ilişkindi. Prof. Dr. Kara, pandemi ilan edilmesinin ne anlama geldiğini anlattı. 

DÜNYANIN HERHANGİ BİR YERİ GÜVENLİ DEĞİL

Pandemi ilanının DSÖ'nün yayınlayacağı en üst uyarı olduğunun altını çizen Kara, "pandemi  dediği anda artık durum daha ciddi, dünyanın tamamını tehdit ediyor, dünyanın herhangi bir yerinin bu enfeksiyon etkeni yönünden güvenli olmadığı anlamına geliyor." dedi. 

YAPILAN TEST SAYISI YETERSİZ Mİ?

İsmail Saymaz'ın Türk Tabipler Birliğinin, Güney Kore'ye göre bakınca Türkiye'de yeterli korona testi yapılmadığı iddiası ile hastalığın teşhisinde tomografi kullanılması yönündeki önerisini hatırlatması üzerine Prof. Dr. Kara, durumun Güney Kore ile Türkiye arasında farklı olduğunu belirterek söze başladı. 

Güney Kore'nin Çin'den sonra bir kilisede başlayan ve ülkeye yayılan virüsle karşı karşıya olduğu bu nedenle çok fazla test yaptığını aktaran Kara, Türkiye'de ise önlemlerin bugüne kadar salgını ülkeye sokmama yönünde geliştirildiğini ifade etti.

Türkiye'de de böyle bir yayılma olması durumunda daha yaygın test kullanılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Ateş Kara, tomografinin büyük bir radyasyon yükü olduğunu henüz bir vaka yokken, virüsün kaynağı ise yurt dışıyken teşhis için kullanılmasının risk olduğunu aktardı. 

TÜRKİYEDEKİ İLK VAKA VİRÜSÜ BULAŞTIRMIŞ OLABİLİR Mİ?

Peki, Türkiye'nin ilan edilen ilk vakası virüsü yakınları dışındaki kişilere de bulaştırmış olabilir mi? Ateş Kara bu soruya Bakan Koca'nın açıklamasındaki "erken yakaladık" ifadesi ile açıkladı. 

Erken tanının virüsün kuluçka süresi tamamlandıktan sonraki ilk bir ya da iki gün içinde tespiti anlattığını ifade eden Kara, bu süreçte bir bulaşma olmadığını, zaten hastanın da çok fazla kişi ile temas etmediğini, temas ettiği kişilerin de testlerinin yapıldığını ve izolasyona alındıklarını ifade etti. Bu kişilere bir bulaşma olduysa bunun 14 gün içinde belli olacağını belirten Kara "Biz o kişileri hemen karantinaya aldık ki, onlar da bir başkasına bulaştırmasınlar" dedi. 

TRUMP'IN GRİPTEN DAHA ÇOK KİŞİ ÖLÜYOR İDDİASI

Peki, her yıl gripten daha fazla ölen olmasına rağmen korona virüs neden bu kadar tedirgin ediyor? Kara bunun ana sebebinin hastalığın daha çok yeni olması, henüz etkili bir aşı ya da ilacının olmamasıyla açıkladı. Hastalıktan kaç kişinin etkilenebileceğinin henüz net olarak bilinmediğini ifade eden Kara, yayılma hızı ve ölüm oranları noktasında İngiltere'den yapılan "Tam izolasyon yapamazsam nüfusumun yüzde 80'i etkilenir, bunların yüzde 8'i de ölür" dediğini hatırlattı. Yine ABD'de alınan önlemlere dikkat çeken Kara bu salgını ciddiye almak gerektiğini belirterek, "Önlemlerimizi çok sıkı alalım ama korkmayalım" dedi. 

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber