İngilizlerden 'Erdoğan'ın büyük oyunu' başlığı

İngiltere'nin önemli gazetelerinden Financial Times’ta Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın attığı jeopolitik adımlar analiz edildi. Analiz dizisi olarak yayınlanacağı belirtilen haberlerin ilkinde Türkiye'nin Batı ile ilişkileri düzeltmeye yönelik attığı adımlar üzerinde duruldu. Yazı dizisinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onur konuğu olarak katıldığı Dağlık Karabağ zaferi töreninde Azerbaycanlı askerler tarafından selamlanmasına da dikkat çekildi.

İngiliz Financial Times gazetesi, yayımladığı yazı dizisinin ilk bölümünde Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Libya'daki iç savaşın gidişatını değiştirdiği yazıldı.

Türkiye'nin Kafkasya'da Rusya'nın sınırlarını açığa çıkardığının belirtildiği haberde, dış politikada yaşanan “türbülansların” doğrudan dış yatırımları sekteye uğrattığı belirtildi.

DAĞLIK KARABAĞ ZAFERİ KUTLAMASINA DİKKAT ÇEKİLDİ

"Erdoğan’ın büyük oyunu: Askerler, casuslar ve Türkiye’nin güç arayışı" başlığı ile yayınlanan haberde, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Dağlık Karabağ zaferi kutlamalarına da değinildi. Bu zaferde büyük payı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Azerbaycanlı askerler tarafından selamlandığına vurgu yapıldı.

TÜRKİYE AZERBAYCAN'A DESTEĞİNİ KESMEDİ

Batılı ülkelerin ateşkes çağrılarına rağmen Türkiye'nin Azerbaycan'a olan desteğinin sürdürüldüğünün belirtildiği haberde “Bu destek, Erdoğan’ın ‘tavizsiz retorik ve kullanıma hazır sert güç' ile karakterize edilen, giderek güç kullanımı odaklı hale gelen dış politika duruşunun en son tezahürüydü.” ifadesine yer verildi. 

Türkiye'nin son beş yıl içinde Suriye ve Kuzey Irak'ta düzenlediği operasyonlara, Libya'ya asker göndermesine ve Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile restleşmesine değinilen haberde, “Aynı zamanda NATO müttefiklerini kızdıran, eski rekabetleri yeniden alevlendiren ve yeni düşmanlar yaratan müdahaleler yapıldı.” yorumunda bulunuldu.

Türkiye'nin son haftalarda ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kaybetmesini ve ülkeye yabancı sermaye çekme gereksinimini kabullendiği iddiasının yer verildiği haberde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan da Batı ile yeni bir sayfa açmak istediğini söyledi. Ancak Erdoğan'ın, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB), ABD ve Orta Doğu devletleri ile ilişkilerini bozan konularda uzlaşmaya istekli olup olmadığı veya uzlaşmacı dilin yakında yenilenmiş bir huysuzluğa yol açıp açmayacağı belirsizliğini koruyor." denildi

'ZEYTİN DALI' DEĞERLENDİRMESİ

Görüşleri haberde yer alan ancak adının açıklanmasını istemeyen Avrupalı bir diplomat ise Türkiye'nin attığı adımları tatmin edici bulmadığını ancak bunun bir 'zeytin dalı' olarak değerlendirmenin mümkün olduğunu söyledi.

'15 TEMMUZ DÖNÜM NOKTASI OLDU'

FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişiminin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunun vurgulandığı haberde, bu girişimin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Batı'ya karşı şüpheci yaparken, Rusya'ya yakınlaştırdığı öne sürüldü.

Erdoğan’ın “Türkiye’nin dünya sahnesinde şahlanış gerçekleştirdiği” ifadesinin değerlendirildiği habere göre, bu stratejinin bazı önemli riskler barındırdığı kaydedildi.

Türkiye’nin 10 yıl önce “komşularla sıfır problem” siyasetini benimsediği yorumunun yer aldığı haberde, “Eleştirmenler, Erdoğan’ın dış politikasını, Güney Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika'yı kapsayan ve modern cumhuriyetten önce gelen imparatorluğa referansla ‘neo-Osmanlı’ olarak tanımlanıyor. Türk yetkililer, ülkelerinin sadece çıkarlarını koruduğunu söylüyor.” denildi.

AA

Halk TV Sahibi Cafer Mahiroğlu Kimdir, Kaç yaşında, Nereli? Serveti! TFF'nin başına Mesut Özil mi geçiyor? Boğaz'da denize düşüp kaybolan 2 gencin kimlikleri belli oldu!
Sonraki Haber