İngiltere AB'den ayrıldı, ilk kriz patladı!

İngiltere ile AB arasındaki ilk kriz Cebelitarık’ta patladı. Avrupa Birliği ve İspanya, Brexit referandumunda %96 oy ile AB’de kalmak yönünde oy kullanan Cebelitarık’ta söz sahibi olmak istedi. Dışişleri Bakanı Boris Johnson sert tepki göstererek, “Cebelitarık satılık değil” dedi. İspanya ise İskoçya kartını açıp, “İskoçya bağımsızlık referandumu yaparsa AB üyeliğine engel olmayız” dedi.

Brexit sürecini geçen hafta resmen başlatan İngiltere'nin deniz aşırı toprağı konumundaki Cebelitarık'ın durumu, tartışılıyor. AB'nin Brexit müzakere taslağında, Cebelitarık'ın birlik ile bundan sonraki ilişkileriyle ilgili olarak İspanya'ya ilk onay yetkisini tanıması İngiltere'de tartışma yarattı.

BAŞBAKAN MAY'DEN KARARLILIK MESAJI

AB'nin müzakere taslağında, Brexit konusunda sağlanacak herhangi anlaşmanın, İngiltere ile İspanya arasında özel bir anlaşma olmadıkça Cebelitarık'a uygulanmayacağı kaydedilmişti. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ülkesinin konumunun "her zamanki gibi sağlam" olacağını söylerken, Başbakan Theresa May de bugün ülkesinin Cebelitarık konusunda "kararlı bir duruşu" olacağını duyurdu.
Başbakanlık Sözcüsü, May'in dün Cebelitarık Bölgesel Başbakanı Fabian Picardo ile yaptığı telefon görüşmesinde muhatabına "İngiltere, bölge halkının iradesine mugayir olarak başka bir ülkenin egemenliğine girmesine izin verecek bir düzenleme için girmeyecek" dediğini aktardı. May, ülkesinde, Çarşamba günü AB’ye yolladığı 6 sayfalık 50. madde mektubunda Cebelitarık’ı anmamakla eleştiriliyordu. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da AB ve İspanya'ya sert tepki göstererek “Cebelitarık satılık değil. Cebelitarık takas edilmeyecek” dedi.

SAVAŞ TEHDİDİ GİBİ

İngiliz kamu yayım kuruluşu BBC’ye bugün açıklamalarda bulunan, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin kıdemli isimlerinden, eski içişleri bakanı Lord Michael Howard da May’in Cebelitarık konusunda Margaret Thatcher’ın Falkland Adaları konusunda olduğu kadar kararlı olduğunu söyledi. Ancak Howard’ın sözleri ülkede muhalefetteki Liberal Demokrat Parti tarafından “savaş tehdidi” olarak nitelendirilirken, İşçi Partisi bunun Brexit müzakerelerinde fayda sağlayacak “diplomasi”den uzak bir yaklaşım olduğunu bildirdi.

İSKOÇYA'YA YEŞİL IŞIK

İngiltere karşı karşıya gelen İspanya ise Londra'yı köşeye sıkıştırmak için İskoçya kartını açtı. Daha önce Katalonya’daki ayrılıkçı harekete örnek olacağı gerekçisiyle İskoçya'nın bağımsızlığına karşı çıkan İspanya tavrını yumuşattı. İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, AB içerisinde Bağımsız bir İskoçya'yı bloke etmeyeceklerini söyledi. İspanya’nın, parçalanmış bir Avrupa’yı hoş karşılamayacağını söyleyen Dastis, “Birleşik Krallık’tan bir ülke bağımsızlık kazanırsa, AB’ye üye olmak için tekrar başvurmak zorunda olmalı. Ve öngörülen adımları uygulamalı” şeklinde konuştu.

SANCI ERKEN BAŞLADI

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola turgeon, İskoçya’nın ikinci kez bağımsızlık referanduma gitmesi talebinde bulunan mektubu Perşembe günü imzalayarak İngiltere Başbakanı Theresa May’e göndermişti. Brexit kavgası ise İngiltere Başbakanı Theresa May’in 6 sayfalık ayrılık mektubunun Brüksel’de Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’a teslim edilmesiyle başlamıştı. May, üyelikten ayrılış müzakereleri ile birlikte AB ve İngiltere’nin ticari ilişkilerinin de müzakere edilmesini istemiş aksi durumda bunun AB ile güvenlik işbirliğinde aksamalara neden olacağı uyarısı yapmıştı. Uyarı Avrupa’da ‘şantaj’ olarak algılandı.
Falkand'a de olmuştu?

Arjantin 1982’de Falkand Adaları’nı işgal etmiş, dönemin İngiltere Başbakanı Thatcher Güney Atlantik’teki adaları geri almak üzere orduyu harekete geçirmişti. Adalar, 255 İngiliz, 655 de Arjantinli askerin öldüğü savaşın ardından yeniden İngiliz egemenliğine girmişti.

300 YILDIR İNGİLİZLER EGEMEN

İspanya’nın güneyinde yer alan Cebelitarık da 300 yılı aşkın süredir İngiliz egemenliğinde bulunuyor. Savunma ve dışişleri konusunda İngiltere’ye bağlı olan bölge, diğer alanlarda kendi kendisini yönetiyor. İspanya’nın da üzerinde hak iddia ettiği Cebelitarık, 1967 ve 2002’de yapılan iki referandumda da bu ülkenin egemenliğine girmeyi reddetmişti. İngiltere'de geçen yıl yapılan AB referandumunda seçmenlerin yüzde 52'si Brexit yönünde oy verirken, Cebelitarık'ta seçmenler yüzde 96 oranında AB'de kalmaktan yana oy kullanmıştı.

YSK Başkanı Yener: ABD'deki seçim sistemini ülkemizle kıyaslayacağız FBI: Rusya seçimlere müdahale etti Real Madrid'e evinde şok! Taraftardan Arda Güler tepkisi!
Sonraki Haber