İngiltere ve Çin'deki tedarik krizi derinleşiyor: IKEA, 'Mağazalarımızda ürün sıkıntısı yaşanabilir' dedi!

Koronavirüs pandemisi ile birlikte özellikle Çin ve İngiltere'de başlayan tedarik krizinin boyutu giderek büyüyor. İngiltere'de vatandaşlar marketlerde temel gıdaları dahi bulamazken Çin'de de kriz gün geçtikçe kötüye doğru ilerliyor. Enerji ve gıda kriziyle mücadele içinde olan Çin ile ilgili olarak IKEA'dan bir açıklama geldi. Mobilya devi, Çin'deki tedarik krizi nedeniyle mağazalarında ürün sıkıntısı yaşanabileceğini açıkladı.

Avrupa ve Çin'de koronavirüs pandemisi ile birlikte ortaya çıkan enerji, tedarik ve gıda krizi giderek büyüyor. 

FABRİKALAR KRİZ NEDENİYLE ÜRETİME ARA VERİYOR

İngiltere son haftalarda yükselen gaz fiyatları ile birlikte yaşanan ağır vasıta sıkıntısı kaosa neden olurken, Çin'de de fabrikalar enerji krizi nedeniyle üretime ara veriyor. İngiltere'de son dönemde artan tedarik krizi ise; perakende, imalat ve enerji sektörlerine yayılarak ülke ekonomisini sarsıyor. 

İNGİLTERE'DE VATANDAŞLAR GIDA STOĞU YAPMAYA BAŞLADI

Yaklaşık 2,8 trilyon dolarlık hacme sahip İngiliz ekonomisinde vatandaşlar, artık Noel öncesi bazı ürünleri bulamayacağını düşünerek şimdiden evlerinde stoklamaya başladı.

ÇİN'DE ENERJİ KRİZİ: YÖNETİM TALİMAT VERDİ

 Önemli bir boyutta enerji krizi yaşayan Çin'de ise yönetim, enerji firmalarına tatil öncesi "maliyeti ne olursa olsun" tedariklerini güvence altına alma talimatı verdi.

KRİZLER ŞİRKETLERİ TÜRKİYE'YE ÇEKTİ

Avrupa'da yaşanan enerji, tedarik ve gıda krizi uluslararası şirketleri de yeni yatırım planları yapmaya itti. Özellikle Çin gibi Asya ülkelerinden tedarik sağlayan Avrupalı şirketler; üretim gecikmeleri, artan navlun maliyetleri ve konteyner krizi nedeniyle tedarik için Türkiye gibi daha yakın ve istikrarlı merkezlere yöneliyor.

IKEA: ÇİN'DEKİ KRİZ NEDENİYLE ÜRÜN SIKINTISI YAŞANABİLİR

IKEA, Çin'deki tedarik krizi nedeniyle mağazalarında ürün sıkıntısı yaşanabileceğini açıklamasının ardından İsveç merkezli mobilya devi IKEA, mevcut üretimine ek olarak koltuk, kanepe, kitaplık, gardırop ve mutfak dolapları kategorilerini de Türkiye’de ürettirerek ihraç etmeyi planladığını duyurdu.  

MOBİLYA DEVİNDEN TÜRKİYE HAMLESİ

IKEA halihazırda tekstil, cam, seramik ve metal başta olmak üzere birçok kategorideki ürünü Türkiye’de ürettirip dünyanın çeşitli ülkelerindeki mağazalarında satılmak üzere ihraç ediyor.

“TÜRKİYE’DE ÜRETİM YAPTIRMA KONUSUNDA ÇOK CİDDİ BİR HAREKETLENME VAR”

IKEA Türkiye Genel Müdür Vekili ve CFO'su Kerim Nişel, "Son dönemde pandemi ile birlikte gelen lojistik krizi ile Türkiye’de üretim yaptırma konusunda çok ciddi bir hareketlenme var. IKEA'nın özellikle mobilya kategorisinde kitaplıklar, gardırop, mutfak dolapları vb. ürünlerin de Türkiye'de üretilmesine ilişkin birtakım girişimleri mevcut. Bunların büyük montanlı olarak Türkiye’de üretilmesi için çalışmalar devam ediyor." dedi.

"KOLTUK-KANEPE GRUPLARINDA TÜRKİYE'DEN ALIM YAPABİLMEK İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR”

Nişel, kitaplıklar, gardırop, mutfak dolapları dışında ilgilendikleri alanlarla ilgili olarak da "IKEA olarak üzerinde çalıştığımız bir diğer kategori de koltuk-kanepe grupları. Bunlarla ilgili de Türkiye'den alım yapılabilmek için girişimlerimiz sürüyor." dedi.

Nişel, IKEA’nın Türkiye'den ihraç ettiği ürün miktarının Türkiye'ye ithal ettiği ürün miktarının yaklaşık 3 misli olduğunu belirtti.

Nişel, "IKEA tüm dünyada en yüksek standartta ürün ürettirmeye çalışıyor. Bu sadece ürün kalitesi açısından değil, çalışan haklarından, kullanılan malzemelerin sürdürülebilir olmasına kadar birçok alanı kapsıyor. Bu nedenle bir ülkede yeni bir kategori açmaya karar verdiğinde o standartları yerleştirmek açısından süreç bir hayli uzun olabiliyor. Bununla beraber, Türkiye'den alımı çok daha büyütmek üzere yoğun bir çalışma olduğunu ifade edebiliriz." diye konuştu.

NAVLUN MALİYETLERİ BÜYÜK ÖNEM KAZANDI

Navlun maliyetlerinin şu anda büyük önem kazandığını vurgulayan Nişel, Uzak Doğu'dan bir konteynerin pandemi öncesinde 2 bin dolara geliyorken şu anda bu fiyatın 12 bin dolara çıktığına işaret etti.

Üretimde bölgesel çeşitlendirmenin öneminin de bu dönemde ortaya çıktığını belirten Nişel, "Eskiden firmalar bir ürün en ucuz nerede üretiliyorsa orada üretiyordu. Ama dünya değişiyor, navlun fiyatları artıyor, hava kirliliği artıyor. Bu malları tek bir yerde üretip bütün dünyanın dört bir yanına göndermenin doğru bir strateji olmadığı anlaşıldı. Artık firmalar bunu görüyor...

"TÜRKİYE'DEKİ ÜRETİMİN DAHA DA ARTIRILMASINI İSTİYORUZ"

Büyük hacimli ürünlerin satıldığı yere yakın bir yerde üretilmesi en makul olanı, o yüzden biz de Türkiye'deki üretimin daha da artırılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu

TEDARİK ZİNCİRİ KRİZİ NASIL OLUŞTU?

Harvard Business School Öğretim Üyesi Prof Dr. Willy C. Shih, konuya ilişkin değerlendirmesinde, kritik tıbbi malzeme başta olmak üzere bazı ürünlerdeki geçici ticaret kısıtlamaları ve diğer ürünlerdeki kıtlığın, belli ülkelere bağlılığın olumsuz yanlarını gösterdiğini belirterek, "ABD-Çin ticaret savaşıyla birleşen bu gelişmeler, ekonomik milliyetçilikte bir yükselişi tetikledi." ifadesini kullandı.

Tüketicilerin düşük fiyatlar talep etmeye devam ettiğini aktaran Shih, Kuzey Amerika'ya satış yapan şirketlerin emek-yoğun üretimi Çin'den Meksika'ya ve Orta Amerika'ya kaydırmaya, Batı Avrupa'da kullanılan malzemeleri tedarik eden şirketlerin de üretimlerini doğu AB ülkeleri, Türkiye ve Ukrayna'ya konumlandırmaya başladığını anlattı.

Shih, küresel pazar paylarını korumak isteyen Çinli firmaların da düşük teknolojili, emek yoğun üretim için şimdiden Mısır, Etiyopya, Kenya, Myanmar ve Sri Lanka'ya baktıklarını bildirdi.

Manchester City'den 80 milyon euroluk transfer geliyor Kerem Başer kimdir? Kaç yaşında ve nereli? Hangi araç ne kadar vergi ödeyecek?
Sonraki Haber