İngiltere'de 6 yılda 5 Başbakan değişti: İşte nedeni...

İngiltere'de son 6 yılda 5 Başbakanın değişmesi ülkedeki syasal krizin ne kadar derinleştiğini ortaya koydu. Avrupa basını, Liz Truss'ın istifası sonrası ülkedeki siyasi krizin nedeninin Brexit süreci olduğunun altını çizdi.

İngiltere'de Liz Truss'ın istifası ile birlikte son 6 yılda 5 Başbakan değişti. Truss'ın istifası, ülkedeki siyasi krizin ne kadar derinleştiğini bir kez daha gösterdi. Liz Truss'ın istifası Avrupa basınında geniş yer buldu. Çıkan haberlerde Truss'ın istifasının arka planındaki nedeninin Brexit süreci olduğunun altı çizildi. Avrupa basını Truss'ın istifasının Brexit'in sonu olabileceğinin vurguladı.

Fransız Libération gazetesinin eski Londra muhabiri Sonia Delesalle-Stolper, İngiliz parlamentosunda yaşananan oy verme baskısının oldukça şaşırtıcı sahnelere neden olduğunu söyledi. Stolper, parlamentoda yaşanan itişmelerin Muhafazakar Parti'nin sonunu hazırladığına dikkat çekekti. Fransız gazetesinde çıkan haberde İngiltere'deki siyasi krizin temel nedeninin Brexit süreci olduğunun altı çizilerek sürecin Muhafazakar Parti'nin içini boşalttığını belirtti.

Bir başka Fransız gazetesi Le Monde da İngiltere'deki krizin temel sebebinin Brexit olduğunu yazdı. Çıkan haberde “Brexit'ten bu yana İngiliz hükümetleri, AB'den ayrılmanın yalnızca İngiltere'yi vaat edilen geri kazanılmış egemenlik ve sınırsız özgürlük ülkesinden daha da uzaklaştırdığını her zamankinden daha büyük bir yetenekle gösterdi” ifadeleri yer aldı. Haberde İngiltere'deki durumun başka hiçbir AB ülkesinde yaşanmadığının altı çizilerek "Brexit'ten bu yana İngiltere'nin Muhafazakar liderleri, AB üyeliğinin sorun olmaktan uzak olduğunu kanıtlamak için ellerinden geleni yaptılar" denildi.

"BREXİT VAATLERİNİ YERİNE GETİREMEYEN ÜÇÜNCÜ MUHAFAZAKAR LİDER

İngiltere Başbakanı Truss'ın istifası Alman basınında da geniş yer buldu. Alman kamu yayıncılığı kuruluşu ARD'nin Londra muhabiri Annette Dittert, Truss'ın, Theresa May ve Boris Johnson'dan sonra Brexit vaatlerini yerine getiremeyen üçüncü muhafazakar lider olduğunu belirtti. Diert, Brexit'in etkilerini şöyle sıraladı:

"Birincisi, Brexit, Birleşik Krallık ekonomisine o kadar kalıcı zarar verdi ki herhangi bir ekstra piyasa belirsizliği her zamankinden çok daha fazla türbülansa yol açıyor. İkincisi, Brexit ve küreselleşmiş 21. yüzyıl dünyasında kendi yoluna gidebilen, uluslararası gelişmelerden kopmuş egemen bir Birleşik Krallık'ın doğasında var olan sihirli düşünce, adadaki rasyonel düşüncenin sonunun başlangıcını işaret ediyordu.”


SuperHaber Özel / Serkan Talan

Ar-Ge yapan şirketlere 59 milyar liralık dolaylı teşvik verildi "Galatasaray'da Florya'nın huzurunu kaçıran tek isim Ziyech" "Hedef enerjide tam bağımsız Türkiye"
Sonraki Haber