İnsan Beyninin 3D Haritası Oluşturuldu! Ortaya Öyle Bir Şey Çıktı Ki?

Google ve Harvard Üniversitesinde bulunan Lichtman Laboratuvarında çalışan bilim adamları bu günlerde büyük bir işe imza attı. İnsan beyninin karmaşık durumuna dair fikir vermek amacı ile 250 milyon görüntü bir araya getirildi ve insan beynine ait 1.4 petabaytlık bir harita oluşturuldu.

Google ve Harvard Üniversitesinde bulunan Lichtman Laboratuvarında çalışan bilim adamları bu günlerde büyük bir işe imza attı. İnsan beyninin karmaşık durumuna dair fikir vermek amacı ile 250 milyon görüntü bir araya getirildi ve insan beynine ait 1.4 petabaytlık bir harita oluşturuldu.

Oluşturulan bu 3D haritada dil ve algı, düşünme, hafıza, bilişsel işlevler ve birçok mekanizmanın sereblal korteksi görüntülendi. Ve bu görüntüler birçok analizden geçirilerek, insan beyninin en detaylı haritalarından birine eklenmek üzere 225 milyon ayrı 2D renklendirilmiş görüntü verildi.

1 Milyon Gigabayttan Daha Fazla Veri Kullanıldı

Teknoloji devi olarak bilinen Google ve Harvard Üniversitesinde çalışan bilim adamları, İnsan beyninin 3 boyutlu haritasını geliştirirken 1 milyon gigabayt ‘tan fazla veri kullandığını açıkladı. Tek bir nörona bağlı olan, 4 bin aksonu gösteren harita daha detaylı görünüm için, renk kodlu oluşturuldu. Ve bu aksonlar sinir sisteminde bulunan duyusal verileri alan temel hücreleri oluşturur. 3D harita, herhangi bir tür alanında, bu kadar detaylı görüntülenen ve oluşturulan en kapsamlı harita görüntüsü olarak tarihe geçti.

Google Çalışanlarından Açıklama

1 Haziran'da yayınlanan blog yazısında Google’ının yaptığı açıklamada, '’Elde edilen iç görüler, sinirbilimdeki en karmaşık nesne olan insan beynini anlayabilmek için sadece kısmi bilgilendiricidir.' ifadelerinde bulundu. Bu proje için doku numuneleri, cerrahların epilepsi operasyonları sırasında tedavi ettikleri hastalar tarafından izin ile sağlandı. Epilepsi operasyonlardan sağlanan, serebral korteks parçaları gri madde olarak adlandırılıyor ve beynin en büyük kısmını oluşturuyor.

İnsan beynini incelemek adına izlenen bu yol, aynı zamanda organizmanın sinir sistemini aynı şekilde haritalamak için kullanılan temel teknolojiyi geliştirmek için bilim adamlarına yeni bir seçenek sunuyor. ‘’ ifadelerine yer verdi.

Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal Turizm Bakanını istifaya davet etti Barış Alper Yılmaz neye uğradığını şaşırdı: Maça damga vuran pozisyon! Bolu'daki faciada yürek yakan detay: Ailesinden helallik istedi