İnsan ırkının yok olma tehlikesi atlattığı 10 olay
8. 1576 Kanamalı ateş salgını
İspanyollar, Yeni Dünya'ya altın ve zenginlik hayali ile ayak bastığında arkalarında yalnızca kan ve ölü bedenler değil, ölümcül hastalıklar da bıraktı. Yeni Dünya'ya ulaşan hastalıklar, bugün Meksika olarak bilinen bölgede 16'ncı yüzyılın ortalarında nüfusun yüzde 80'ini öldüren salgına sebep oldu.
1576 kanamalı ateş salgını olarak da bilinen salgın, dönemin rahipleri tarafından şu sözlerle kaleme alındı: "Kasabalarda ve büyük kentlerde geniş hendekler kazıldı ve gün doğumundan gün batımına kadar rahipler ölü bedenleri taşıyıp hendeklere atmaktan başka bir şey yapmıyordu."
Uzmanlar, kanamalı ateş görülen kişilerin dillerinin renginin siyaha döndüğünü ve ateş, bilinç kaybı ve kriz gibi belirtiler gözlemlendiğini söylüyor. Hastalığa yakalanan kişilerin idrar rengi yeşil ya da siyah, beden rengi ise sarıydı.
Peki kanamalı ateş hastalığı neydi? Bilim insanları bu konuda kesin bir veri ortaya koyamıyor. Hastalığa yakalanan kurbanların dişlerinden alınan DNA örnekleri, hastalığa yol açan bakterinin Salmonella enterica olduğunu gösteriyor.